wlEmoticon-smile.png

Adevărata superputere a unui zâmbet

Faptul că un zâmbet ne face viața mai frumoasă nu e doar o născoceală motivațională pe care și-o spun oamenii într-o luni dimineața ca să li se pară că trece mai ușor, ci un fapt științific, dovedit cu studii, de preferat nu ale cercetătorilor britanici.

Darwin a venit cu teoria, tomograful a confirmat: poți să plângi cât să sară camașa de pe tine de supărare, dacă reușești să îți folosești superputerea de a zâmbi, chiar și forțat, legăturile dintre mușchii feței și creier se corelează și se modifică la nivel neurochimic, făcându-te să te simți mai bine. Ce ciudățenie: ești la un zâmbet depărtare de altul!

Rob Gutman spune că oamenii care zâmbesc mai des au viața mai lungă, în medie, cu până la 7 ani și asta e ceva universal, nu doar atribuit civilizației, ci chiar și triburilor cu ritualuri canibalistice care nu au văzut picior de om din afara triburilor. Zâmbetul e atribuit bucuriei și lipsei de griji, poate de aceea copiii zâmbesc de până la 400 de ori pe zi, în timp ce majoritatea adulților fac asta, în medie, de 22 de ori pe zi. Poate daca ar fi invers – și am zâmbi mai mult, chiar și când lucrurile se complică, adică am încerca să găsim soluții cu zâmbetul pe buze literalmente – poate lucrurile ar sta un pic diferit.

Ce mi se pare cel mai interesant e faptul că zâmbetul e la fel de molipsitor și de interdependent ca o îmbrățișare: oferi unul din toată inima, e aproape sigur că vei primi altul în schimb.

Nu vă ascundeți după munți de ciocolată: un zâmbet e echivalentul a 2000 de tablete de ciocolată ca efect. Desigur, ciocolata are rostul ei bine definit în viață, departe de mine gândul să vă cer să renunțați la ea! Smile Dar e mai eficient și nu îngrașă deloc!

A_smile_a_day_keeps_the_pain_and_the_doctor_away

Un fel de transcript adaptat de pe acest minunat TED.


  5 Comentarii

 1. B.   •  

  Ce de impresii interesante ale cititorilor legate de articolul ăsta ai :)

  Cin’ te-a pus să scrii despre emoţii, zâmbete şi bucurii? Eu ţi-am mai zis că poţi avea succes cu chestii mai interesante, cum ar fi rasismul, politica, Bahmuteanca sau Harlem shake, dar tu nu, „Batman, Batman…”

  PS: Ai văzut articolul despre homosexuali ce dezbătut a fost :))

 2. pacalici   •  

  Daca zambesc ironic se pune?…adica,functioneaza si asa?
  (muahahahaha.. i’m back) :)

 3. ich   •  

  „Zâmbetul este fericirea care se află chiar sub nasul tău.”

  „Nu înceta niciodată să zâmbeşti, nici chiar atunci când eşti trist, pentru că nu se ştie cine se poate îndrăgosti de zâmbetul tău.”

 4. creve   •  

  Eu nici nu îmi pot imagina o lume întreagă să zâmbească la tot pasul. Ar fi interesant chiar 😛

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *