tumblr_m2nog1fLUM1rn8frao1_500.jpg

Să fim mai eleganți în comunicare, vreți?

N-am vrut să scriu despre asta și m-am abținut de mult să-mi dau cu părerea despre relația bloggeri-agenții-PR nu pentru că ”poate vom avea o colaborare mai bună pe viitor” ci pentru că știu că toată lumea greșește (cu mine în frunte) și prefer să cred că am avut eu ghinioane din când în când.

Nu scriu următoarele din punctul de vedere al unei persoane care activează în domeniu, ci ca blogger. Și eu o dau în bară, când îmi dau seama recunosc și îmi cer iertare. Am stabilit asta deja, da?

Așadar, dragă PR/agenție/posibil colaborator/organizator de evenimente/orice-ai-fi-si-ai-nevoie-de-ajutorul-sau-sfatul-meu:

Informează-te despre cine sunt înainte să mă contactezi. Toți facem liste, nu vreau să rămân un nume bifat alături de o adresă de mail, aș vrea să fiu o persoană bifată. Să mă întrebi despre ce scriu nu e chiar ok, aș vrea să cred că te-ai uitat deja peste blogul meu când m-ai trecut pe listă. Asta o știu de când lucram în vânzări – studiam clientul 20 de minute înainte de a da un telefon sau mai mult înainte de a merge la o întâlnire.

– Nu mă chema la evenimente cu o zi-două înainte. Știu că deadline-urile sunt scurte, nu toate detaliile sunt finalizate, dar nu te aștepta să răspund afirmativ pentru că și noi bloggerii avem o viață compusă din multe planuri și programări. Nu toate sunt de blogging, evident.

– Sâmbăta și duminica înainte de 12:00 13:00 și seara după 20:00 nu exist decât pentru mama și pentru cine vreau eu.

– Încearcă pe cât posibil să limitezi detalierea proiectelor pe chatul de Facebook. Acolo se face cunoștință sau se cer datele de contact, cel mult. Avem mailuri, telefoane, de regulă sunt publice, suntem ușor de găsit.

– Nu mă lua cu ”draga mea” când nu mi-ai mai scris sau vorbit două cuvinte până atunci. E lipsă de respect, oricât de prietenoasă aș fi. Hai să facem ca pe vremuri: Bună, sunt X, de la firma Y și am contactul tău de la Z/de la tine de pe blog/Facebook etc.

– Pentru lucruri mai delicate, folosește cu încredere telefonul. Ne înțelegem altfel, îți pot pune întrebări sau îți pot da sugestii fără să pierdem multă vreme de ambele părți.

– Înainte să mă contactezi, intră puțin pe Facebook, vezi dacă nu-s plecată pe coclauri sau nu mi-a leșinat pisica (oare am pisică? ce știi?). Când vrei să lucrezi cu un blogger, nu e la fel ca atunci când lucrezi cu presa: dacă nu sunt eu, n-are cine să-mi țină locul.

Fii punctual/ă sau anunță. Nu trebuie să zic nimic mai mult, nu?

Să nu vă supărați pe mine, nici eu nu m-am supărat, dar nu-s nici prea încântată când se întâmplă cele de mai sus.

tumblr_m2nog1fLUM1rn8frao1_500


  6 Comentarii

 1. Alex   •  

  He he, racorire adevarata era daca se lasa cu nume si sange. Asa-i numa’ un rant micut 😉

  • Claudia   •     Author

   Unii dintre noi se racoresc exact cat simt nevoia :) Daca dau sau nu nume nu ma ajuta cu nimic. Cine se simte nu mai greseste, cine nu se simte oricum nu gresea sau nu lucreaza cu mine. So…

 2. Oana   •  

  Ce ai scris tu aici mie mi se pare de bun simt. Mai ales aia cu sunatul in weekend.

 3. Cristina Putan   •  

  Pertinent și de bun simț, vorba Oanei. Cum să nu-ți citească blogul înainte să-ți facă o propunere? Ce oameni! Și cum să te sune în weekend, mă? Le-ai zis de la obraz că așa ceva nu se face?

  • Claudia   •     Author

   Cristina, se mai intampla, dar avand in vedere ca n-am mai scris despre asta pana acum, s-a adunat o mica arhiva de sfaturi nu de mustrari :)

   Accentul cu sunatul e mai mult pe orele din afara activitatii de birou – dupa 18-19. Desigur ca nu se aplica celor pe care ii cunosc sau cu care am mai lucrat si cu care am trecut deja la stadiul de cunostinte/amici/chiar prieteni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *