shutterstock_282307004

Fii activ la orice vârstă la final

În ultimele două luni ați observat cu siguranță câteva potrete speciale care au apărut pe acest blog, cu domni și doamne care mi-au fost exemple de viață activă, după vârsta de 55 de ani, în ciuda greutăților și a provocărilor personale. Potretele lor au fost incluse în campania ”Fii activ la orice vârstă”, o campanie despre conștientizarea în rîndul clienților Serviciului Public de Ocupare (persoane peste 55 de ani și angajatori) a importanței conceptului de îmbătrînire activă pe piața muncii și, în secundar, promovarea în rîndul angajatorilor a inserției/reinserției pe piața muncii a persoanelor peste 55 de ani.

Motivele pentru care a fost nevoie de un astfel de proiect par a fi următoarele:

  • reticența angajatorilor care nu manifestă suficientă încredere în abilitățile acestor persoane de a face față cerințelor posturilor puse la dispoziție
  • interesul scăzut al șomerilor peste 55 de a-și căuta activ și perseverent un nou loc de muncă
  • în țara noastră nu există o mentalitate proactivă în ceea ce privește necesitatea prelungirii vieții active, oamenii nefiind conștienți de beneficiile unui astfel de demers (activitatea prelungită aduce cu sine confortul psihic de a nu ne simți inutili, de a avea un venit fără să depindem de altcineva și ne ajută inclusiv la menținerea sănătății fizice)
  • toate datele statistice, precum și prognozele pentru anii următori, relevă faptul că populația lumii îmbătrânește într-un ritm alarmant, fapt ce conduce la necesitatea impunerii unor măsuri socio-economice care să vină în sprijinul acestei categorii de persoane

Concret, s-a început cu o cercetare unde s-a constatat că vârstnicii preferă veniturile sigure ale sistemului asistențial, căutând să rămână doar informal pe piața forței de muncă sau să-și completeze veniturile din activități temporare. Apoi, s-a elaborat o strategie și în urma acesteia au rezultat materiale de informare destinate grupului țintă (broșuri, pliante, afișe etc), 8 ateliere de lucru pentru angajații SPO din fiecare Regiune de Dezvoltare, al căror scop a fost acela de a pregăti personalul SPO pe termen lung pentru interacțiunea directă cu persoanele peste 55 de ani, persoane care vor constitui în viitor una dintre categoriile principale de clienți, ținând cont că datele statistice demonstrează procesul progresiv de îmbătrânire a populației, site-ul www.fiiactiv.eu, conturi pe rețelele de socializare (facebook și twitter) și o campanie de publicitate în media clasică și online (spoturi TV și radio, film de scrut metraj, bannere etc).

Concret, pentru mine, această campanie a fost un prilej de a sta de vorbă cu un segment de populație cu care interacționez destul de rar și în care am găsit ințelepciune și mai ales optimism. Dacă e ceva ce aveau toți în comun asta era: optimismul și faptul că trăiau clipă, fără să se gândească prea mult la ce va urma, ci doar ce au de făcut în prezent, lucru care nouă celorlalți ne lipșește de cele mai multe ori, iar planurile de viitor ajung să ne macine și să ne facă uneori nefericiți.

Domnul Dan, cel care ”scăpa” ibricul de cafea ca să-și bea cafeaua cu soția trezită în miros de cafea și apoi să plece la proaspătul său job de taximetrist. Chit că nu știa străzile încă, dar eforturile sale erau clare și ar fi făcut și altceva pentru că ”n-avea stare acasă.”

Doamna Maria, profesoara minune pe care am întâlnit-o la un curs, care scrie și cărți, are un cabinet de psihologie și se implică în proiecte la nivel local, care m-a fascinat cu ziua ei de 35 de ore.

Domnița Ileana care mă așteaptă cu întreținerea pe mine și care a văzut în cifrele contabile un mod de a-și păstra mintea activă și ocupată, ca să n-o mistuie dorul de Nelul ei…

Domnul Mihail care a inventat termenul de bonic: bunic full time, bonă part-time și care învață o copiliță să trăiască foarte frumos.

Doamna Geta, a cărei iubire pentru copii și dedicare pentru cariera sa de învățătoare au purtat-o până la 66 de ani tot în mijlocul copiilor, acolo unde ”e sursa vieții” și a energiei sale.

A fost unul dintre proiectele cele mai interesante în care am fost inclusă de când am blogul și promit că voi mai scrie în continuare astfel de portrete pentru că poveștile acestor oameni trebuie spuse și date ca exemplu.

Proiectul „Fii activ la orice vârstă!” este implementat de ANOFM în parteneriat cu Rusu & Borţun Consultanţă şi SYSTEM & NETWORK SOLUTIONS, şi este finantat prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *