Activează România – Doamna Maria
Cu Doamna Maria am fost colegă timp de 4 săptămâni în fiecare weekend. Era mereu acolo când ajungeam eu deși am ajuns mereu la timp, mereu cu un zâmbet extrem de cald și deja făcând-o pe profesoara noastră să râdă sau într-o discuție foarte antrenantă cu alt coleg. Ne-a fost mama de împrumut în grup, mereu responsabilă de feedback-ul real și constructiv, dar spus într-o manieră dulce. Cred că, de fapt, nu ne lăuda întotdeauna, dar așa părea.
Din cele patru dăți în care ne-am văzut, am observat că doamna Maria avea un stil foarte bine definit de a se îmbrăca: culori foarte tari, foarte vesele, dar foarte bine armonizate și cu mult bun gust. Ulterior, cunoscând-o mai bine, stilul vestimentar mi s-a părut doar o prelungire vizibilă a personalității ei: tare, veselă și în armonie cu ea însăși, deci și cu cei din jur.
N-am înțeles o vreme de ce a venit la cursul de public speaking. Când am ajuns noi acolo, eram ca la întâlnirea timizilor anonimi: retincenți în a vorbi despre noi într-un grup de necunoscuți, voiam să învățăm, să ne verificăm sau să ne validăm, după caz. Nu și doamna Maria: mereu extrem de bine articulată, cu o voce clară și foarte sigură pe sine. Ba mai mult, venea din provincie, de prin Moldova mea cea dragă, deci făcea un drum destul de lung pentru a ajunge la curs. Mai fusese la câteva cursuri în clădire și devenise curioasă să învețe mai mult, să cunoască oameni noi. Pentru un psiholog eram mană cerească: atât de diferiți, uniți de nevoia de exercițiu, de structură sau de tehnică.
Doamna Maria a fost profesoară la liceu. Acum e psiholog educațional, are un cabinet în orașul ei, predă cursuri de parenting, a scris o carte (sau două?) și acum lucra la următoarea. Părea că pentru ea ziua are vreo 35 de ore pentru că, din ce ne povestea, fiecare colțișor de zi are un rost, dacă nu e la cabinet, e la cursuri, la conferințe pe teme umaniste sau e la calculator și lucrează la carte.
Doamna Maria ne-a mărturisit că nu are copii, dar asta n-o oprește să înțeleagă perfect problemele pe care aceștia le întâmpină după atâția ani de experiență și de studiu, iar specializarea ei este în psihologie educațională. Prezentarea ei finală a fost o poveste spusă în vocea ei caldă de teatru radiofonic pe înțelesul tuturor care explica foarte bine informații despre noțiunea de conștient/inconștient și relațiile dintre cele două, greșeli pe care le fac părinții în abordarea copilului și cum pot fi ele redresate. În timpul prezentării mă gândeam doar la cât de importantă este munca ei în zona Moldovei și câtă nevoie e de astfel de cursuri, în special la mamele tinere, fără experiență. Să fim sinceri, ultimul lucru de care au parte părinții Moldovei este de informații despre parenting, iar din această cauză, acolo se perpetuează un cerc vicios.
Un exemplu de om care s-a dedicat carierei, copiilor și părinților, care a continuat să fie activ și după ieșirea la pensie și mai ales care continuă să fie un model de viață. Cu atât mai mult cu cât, spunea și ea: ”acum înțeleg totul mult mai bine, vârsta mi-a dat claritate și perspectivă care chiar îmi dă putere să ajut mai mult decât oricând.”
Un exemplu perfect de #activlaoricevârstă!
Proiectul „Fii activ la orice vârstă!” este implementat de ANOFM în parteneriat cu Rusu & Borţun Consultanţă şi SYSTEM & NETWORK SOLUTIONS, şi este finantat prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013
Foto: Psychologist by Shutterstock
Tweet
Cu o astfel de meserie e pacat ca nu are copii. Probabil ca i-ar fi ajutat mai mult decat multi parinti care nu au intelegerea necesara in a interactiona cu propriul copil.
Un profesionist adevărat poate să facă bine și fără exemplul personal, părerea mea.