Sugestii de carte pentru vacanță
Dacă urmează să plecați spre zări însorite și zeci de ore petrecute pe șezlong sau în hamac, mai ales pentru că sunteți cititorii mei, dar și pentru că așa e normal, cel mai probabil aveți măcar o carte cu voi în bagaj pentru aceste momente. Iar dacă nu urmează să plecați în vacanță, tot vă prinde bine câte o listă de lecturi și posibile cărți cu care urmează să dezvoltați o relație de mai lungă sau mai scurtă durată, mai intensă sau mai relaxată, mai exclusivă sau nu
Eu mi iubesc tare mult cărțile, simt că avem o datorie reciprocă: ele îmi dezvăluie lumi fascinante cu cuvinte frumos alese, cu senzații vechi descrise în moduri noi, cu oameni musai super interesanți și cu locuri pe care le construiesc în mintea mea până la cel mai mic detaliu. Fiecare pagină contribuie la un mare puzzle, fie că e senzorial, fie că e abstract, cu concluzii despre viață și despre natura umană sau doar despre universul unui singur autor în care am trăit așa cum și-a închipuit el.
Acestea fiind spuse, lista de azi va conține câteva recomandări de la editura Nemira care împlinește anul acesta 25 de ani de la înființare și sărbătorește în această săptămână cu reduceri de 45% la toate titlurile și transport gratuit.
Încep cu Eleganța Ariciului pe care dacă încă nu ați citit-o e musai să remediați anul acesta. E o carte tare plăcută și cumva tandră despre viață, moarte, vârstă, iubire… de fapt, fiecare își ia ce dorește dintr-o carte aparent ușor de parcurs, dar cu o încărcătură emoțională croită pe cititor. Dacă vă place, încercați și O delicatesă.
Cafe au Lait – sau orice prindeți de la Julian Barnes care e un autor foarte versatil. În cazul de față, un britanic își trăiește ultimele zile de viață în Franța și o vede prin propriul său filtru.
Cartea secretă a Fridei Kahlo – dacă sunteți fanii biografiilor și credeți, ca și mine, că Frida e un personaj fascinant.
Viața mea – Charlie Chaplin – dacă sunteți fanii autobiografiilor, ca mine. E o carte generoasă și necosmetizată despre destinul unui personaj marcant în cultura secolului 20.
Ghidul Optimistului/Pesimistului – Optimiștii și pesimiștii au o mică Biblie în acsete două cărți scrise minunat de Niall Edworthy și Petra Cramsie. Cred că o să-mi placă cea cu optimiștii, dar aș arunca un ochi curios și în cealaltă.
Misterul Regelui – Despre scris – Sau de ce a ajuns să scrie Stephen King, dar mai ales cum. Cu sfaturi concrete, nu oricum. Dacă sunteți interesați de scris, despre blocaje și lipsa de chef a celui care a scris vreodată, această carte vă poate răspunde la unele dileme.
Evident, nu aveam cum să ratez în recomandări Saga Cântec de Gheață și Foc, aka Game of Thrones la reducere 😀
Și, de ce nu, ceva foarte evident: Șapte povești de vacanță: șapte povesti din șapte ținuturi ale imaginației. Ghizi vor fi Cehov, Wilde, Daudet, Balzac, Maupassant, Turgheniev, Chandler.
Bun, acum că am făcut lista, spor la cumpărături, din ce v-am recomandat sau din ce ați mai văzut în orferta aniversară. Voi ce recomandați lately?
Foto: Books in library by Shutterstock
Tweet
Ah, Eleganța Ariciului este una dintre cele mai simpa cărți ever, iar domnul Barnes chiar are un stil aparte. Voi căuta biografia Fridei Kahlo, cu siguranță este un personaj foarte captivant