wlEmoticon-smile.png

Simpli-n cap

Prietena mea din Germania este sursă esențială de înțelepciune. Nu știu dacă face intenționat, dar, din când în când, îmi livrează lecții de viață care îmi schimbă fundamental modul de gândire și îmi oferă epifanii pe bandă rulantă. După ce mi-a zis că toate grijile pe care mi le fac nu pot decât să-mi altereze modul de a lua decizii și că e ”tot aia” dacă îmi fac gânduri negre pentru o situație pe care n-o pot schimba, acum a venit cu o altă teorie pe care vreau s-o împărtășesc cu voi.

”Hakuna Matata” e sooo last year! Da, nu ne îngrijorăm decât atunci când avem puterea de a schimba ceva, dar asta nu se aplica la oameni. Și stăteam, mă frământam și îmi răscoleam somnul pe toate părțile încercând să-mi dau seama ce au gândit unii și alții când au făcut diverse. ”Oare ce a vrut să spună? Oare a vrut să-mi transmită cutare lucru și chestie? Sigur s-a gândit că [inserează gândul tău aici]!”

Și totul s-a luminat fără cale de întoarcere când, ieșind de la Viața lui Pi, film care, pentru mine, a fost dătător de răspunsuri și unul dintre cele mai bune pe care le-am văzut, cineva a exclamat: ”Un SF! Ca Twilight!” Mi s-a părut o insultă atât de mare, o limitare extremă și… o mare prostie. Căscasem niște ochi cât cepele și mă uitam la prietena mea căutând înțelegere. Ea zâmbea cald.

Am ieșit șocată. Îmi stricase toată experiența filmului și uitasem toate răspunsurile aflate în film. Eram siderată de-a dreptul și chiar un pic nervoasă: cum de n-a văzut decât un băiat cu un tigru în barcă?! Draga mea prietenă, știindu-mi reacțiile ca pe propria-i palmă, mă încuraja bătându-mă ușor pe spate: ”Hai că-ți explic eu ce ți s-a întâmplat…”

Se pare că există o expresie în nemțește care se traduce cam așa: ”e simplu-n cap” și care desemnează o persoană a cărei gândire nu este atât de adâncită într-un anumit subiect ca tine. Am fost eu mai îngăduitoare, de fapt e pentru oamenii care nu gândesc prea mult și punct, dar m-am gândit că nu se poate aplica la nivel de IQ, ci pur și simplu pe anumite subiecte care sunt importante pentru tine. Acești ”simpli-n cap,” deși nu analizează prea mult, sunt fericiți cu cât știu și cât fac. Dacă le dai teme de gândire, devin anxioși și triști sau refuză cu încăpățânare să accepte versiuni mai complexe care li se vor demonstra pe viitor. Ei insistă să-și primească lecțiile doar din ceea ce simt pe pielea lor și, poate nici atunci, nu învață cine-știe-ce.

Ne proiectăm propriile noastre gânduri și trăiri pe oameni care nu au aceleași experiențe ca ale noastre, deci nu le pot analiza din aceleași perspective. Ni se pare normal să reacționăm într-un anume fel și poate găsim pe alții care cred la fel, dar asta nu înseamnă că toată lumea va fi de aceeași părere sau că propriile lor experiențe le îngăduie să treacă prin asta. Și uite-așa ne facem singuri nefericiți: crezând că tuturor le trec prin cap aceleași lucruri când, de fapt, în capul lor, totul e mai lipsit de nunațe, totul e mai simplu.

Așa că, următoarea dată când comportamentul cuiva vă surprinde în mod neplăcut, evitați pachetul de nervi care vi se servește din mentalul propriu (sau colectiv) și lipiți-i grosolan eticheta: pe acest subiect e simplu-n cap! Viața va fi mai ușor de înțeles. Take it from my wise friend! Smile

images


  8 Comentarii

 1. Cris   •  

  E si foarte diplomata sintagma, daca stau sa ma gandesc la avalansa de adjective colorate de impatimire, de fiecare data cand imi apar credintele. Sau poate doar le simt prea personal pe unele, dar da, asta e de retinut! Thanks to your wise friend!:D

 2. Emil Calinescu   •  

  NU-mi dau seama daca e o atitudine corecta in orice situatie sau nu. Uneori te ambalezi atat de mult incat simti nevoia sa-ti spui opinia. Ca bloggeri asta trebuie sa facem, nu? Ok, nu te enervezi sa injuri ori sa jignesti, dar trebuie, civilizat, sa-ti spui punctul de vedere.

  Si cu riscul de a fi catalogat drept simplu-n cap, nu prea mi-a placut Pi :)

 3. Nelu   •  

  „Μακαριοι οι φτωχοι τω πνευματι”…
  Asa, in greaca, a fost scris (si) la Evangil !
  :)
  …discutam Viata lui Pi…l-am vazut si eu Duminica, si am iesit la fel !

 4. Claudia   •  

  Emil – nu are legatura cu a fi blogger, ci om. pe blog, daca am vreo rafuiala, o sa o spun, dar nu ma mai consum :))

  Nelu – Despre Viata lui Pi nu m-a mirat ca nu i-a placut, ci ca l-a comparat cu Twilight care e recunoscut ca fiind un film foarte prost si foarte SF. Macar Viata lui Pi a fost vazut si de altii cu ochi buni, dovada nominalizarile la Oscar.
  Dar asta nu inseamna ca trebuie sa placa tuturor :)

 5. Anonim   •  

  Daca tot suntem la filme bune vazute iti recomnad End of Watch.

 6. Glass and Iron   •  

  Cred ca este o situatie particulara si chiar este bine sa adopt o atirudine de „lasa-l in boii lui”. Altfel, as putea sa-l contrariez.
  Traiesc alaturi de „simpli-n cap” viata de zi cu zi. Si, cu siguranta, asa spune si despre mine cineva care are o capacitate de nuantare superioara celei pe care o am eu. Trebuie sa impartim aceeasi planeta. Daca suntem prieteni, spune-mi-o, poate ca nu gresesti cand crezi ca mai am o sansa :)), altfel …

  Dar sunt si cazuri in care „boii” lui ar putea sa dea iama prin „lucerna” mea – atunci nu mai este cazul sa „imi vad de treaba” ci trebuie sa-mi argumentez parerea cat pot de bine, poate chiar enervandu-ma :).

 7. Pingback: Ritual de sesiune (I) | Claudia Tocilă

 8. B.   •  

  Oamenii astia de care ai scris au totusi ceva ce pe mine ma fascineaza: spontaneitate… Cateodata ies chestii foarte tari din asta, chiar daca pe creierele lor netede pot patina mustele, dar hei, cine suntem noi sa-i „etichetam”? :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *