14d.jpg

Sâmbăta de teatru – Profesiunea Doamnei Warren

Aș plăti s-o văd pe Doamna Maia Morgenstern doar și stând în fața unui public fără să spună sau să facă ceva. Este ca o statuie vie – atât de impunătoare și minunată că doar simpla ei prezență te face să-ți uiți toate gândurile. Am făcut mai demult cunoștință cu ea și, când m-am prezentat, m-am pierdut cu totul și am uitat cum mă cheamă.

Spre marea mea rușine, abia marți am văzut-o pentru prima oară pe scena unui teatru. ”Profesiunea Doamnei Warren” la Teatrul Mic a trecut-o prin toate stările omenești: a râs, a plâns, a fost furioasă, curtenitoare, blândă, prefăcută, politicoasă, a urlat, a șoptit. Publicul trecea împreună cu ea prin toate aceste stări și își oprea răsuflarea colectivă când apăsa cuvintele și ridica vocea. Doamne, ce voce!

Piesa o are ca personaj principal interpretând-o pe Doamna Warren, o damă misterioasă despre care nici propria ei fiică nu știe cu ce se ocupă și de unde a avut bani s-o educe. Fata se îndrăgostește de un tânăr cam șmecheraș (interpretat de Tudor Aaron Istodor, fiul Doamnei Maia și al regizorului Claudiu Istodor) și are ambiții de a face o carieră în oraș. Doar că viitoare ei profesiune și cu cea a doamnei Warren sunt într-un fel antagonice și de aici încep să se complice lucrurile la nivel personal între cele două femei și cei care le înconjoară. Femei frumoase, cu ambiții diferite, atrăgătoare deopotrivă, adună în conflictul lor pe toată lumea cu care întră în contact.

Finalul piesei este unul foarte emoționant: dialogul celor două scoate la iveală toate adevărurile și frustrările care le stăteau împotrivă. Tânăra Ilinca Manolache (Vivie) i-a ținut piept admirabil personajului Doamnei Warren și figurei statuare a Doamnei Maia.

14d

După căderea cortinei și ieșirea actorilor, am văzut oameni fascinați, care nici n-au știut când și cât să bată din palme, dacă să se ridice sau nu în picioare. I-au chemat de trei ori înapoi, dar a fost o fâstâceală în toată sala, exact cum am pățit eu când am făcut cunoștință cu Doamna Maia.

*Programul Teatrului Mic pentru săptămâna viitoare este aici. Ghiciți la ce piesă mă duc săptămâna viitoare?

Credit foto: Steluta Popescu


  2 Comentarii

  1. Laurentiu Buica   •  

    Foarte faină piesa asta. Am râs foarte mult la ea, dar am apreciat și momentele dramatice și stările celor doi tineri.

    Aș zice că te duci la „Cum iubeste cealaltă jumătate”. Sau cel puțin asta aș alege eu să văd.

  2. Claudia   •     Author

    Laur, as fi mers la piesa de care zici, chiar a fost printre optiuni, dar vineri plec din Bucuresti. Sper sa apuc s-o vad stagiunea asta :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *