wlEmoticon-smilewithtongueout.png

Duminica de carte–Cum să nu mori din dragoste

Am primit de la Editura All câteva cărți de Self Help, adunate într-o colecție numită Linia Bleu. Până acum vreo 3 ani nu credeam în astfel de cărți, crezând că puterea de a face (sau a nu face) ceva se află în fiecare dintre noi și suntem singurii care ne putem aduce pe drumul dorit. Am aplicat atunci niște principii pe care le-am găsit într-o carte numită Puterea Gândului, mai mult dintr-o joacă, dintr-un experiment. Era un soi de The Secret, dar într-o dimensiune mai mult emoțională, nu promitea munți de bani și succes cu nemiluita, ci o stare de bine. A funcționat și am câteva rămășițe bine înrădăcinate în minte de atunci.

”Cum să nu mori din dragoste?” M-a speriat titlul, recunosc. Dar m-am gândit că nu strică s-o știu și pe asta. N-am murit până acum, dar dacă mă paște vreun accident? Smile with tongue out

Cartea detaliază 10 principii de supraviețuire afectivă care surprind cele mai frecvente probleme care transformă dragostea în sursă de suferință. Recunoașteți: v-ați frânt inima o dată sau de două ori… (norocoșilor care sunteți!). Și a fost groaznic, nu? N-ați dormit, n-ați mâncat, v-au trecut prin minte toate gândurile posibile și imposibile. ”Toți bărbații/toate femeile sunt niște…!” și ”De ce mi se întâmplă așa ceva?” sunt fraze pe care li le-ați spus în pernă de mai multe ori. V-ați învinuit, v-ați creat scenarii de împăcare, ați negat afectiv totul și apoi ați lăsat timpul să acopere răni nevindecate.

brother

Decalogul nu se vrea a fi vreo soluție miraculoasă la TOATE scenariile posibile. Sunt prea multe variabile care apar în ”moartea prin dragoste” dar atinge niște sfaturi raționale și de bun simț care se pot aplica la modul general, pe niște șabloane emoționale. Din nefericire, relațiile care nu funcționează și despărțirile au coordonate asemănătoare în majoritatea cazurilor. Dacă veți citi cele 10 principii veți găsi cel puțin 3 care se aplică într-un caz inspirat din propriile voastre experiențe afective. Și-o să exclamați: Vai, scrie despre mine și X!

Nu e cartea care să stea pe noptieră. Dar e cartea care să stea o vreme sub pernă acolo unde se înnoadă lacrimile de tristețe și de ciudă.

”Lupta pentru o iubire, nouă sau veche, lasă multe sechele.”

”Zeci de mii de oameni din întreaga lume sunt victime ale nesiguranței sentimenale ale partenerilor lor, care, pe lângă faptul că le produc dureri enorme, le cer și ”răbdare.”


  8 Comentarii

 1. Costin   •  

  Cartea asta trebuie distribuita in scoli si licee. Poate astfel putem reduce numarul de persoane ce se arunca in fata masinii sau de pe bloc pentru ca Maricica nu`l mai baga in seama. Valabil si pentru purtatoarele de fuste.

 2. Costin   •  

  Reanalizand, nu cred ca ar avea vreun efect si tot ar exista pretendenti la cea mai frumoasa sinucidere. Continutul, probabil, va fi cu mult peste nivelul de intelegere.

  • Claudia   •     Author

   Bogdan, cartea nu se adreseaza nicio clipa doar femeilor. Psihologul care a scris cartea face referiri destul de dese la cazuri pe care i le-au povestit barbati si toate sfaturile sunt neutre. Si barbatilor li se frang inimile. CICA :))

 3. mihaela   •  

  Nu am citit cartea si spre rusinea ea nici nu am auzit de ea. Cred ca orice carte ai citi sau orice sfat ai primi atunci cand simti ca mori din dragoste nu-l auzi.Esti surd si absent. Nu-ti trebuie apa, mancare, prieteni…NIMIC. Vrei sa stai singura, sa dormi si sa te trezesti din visul urat. Iti trebuie timp sa-ti vindeci sufletul. Si asa cum am invatat sau mai bine zis am fost nevoiti sa invatam, timpul vindeca. Timpul vindeca, dar nu uita …

 4. Claudia   •     Author

  Mihaela, cartea abia a aparut. Tu ai dreptate in felul tau, dar cred ca te referi la zilele imediat de dupa o despartire sau un esec. Dupa o vreme vine si momentul concluziilor si a incurajarilor de a merge mai departe. Poate pentru ele e gandita cartea, nu pentru socul si tristetea imediata. Alea trebuie consumate ca atare, scrie chiar si in carte :)

 5. Bogdan Pater   •  

  Daca vrei, iti dau filmul intreg. Eu am selectat acolo o mica parte. Si s-ar putea sa fiu putin subiectiv si sa fi ales doar partea catre femei, dar are multe componente si pentru barbati.
  Si da, pot sa confirm ca si noua ni se frang inimile. 😛

 6. Pingback: polimedia.us/fain

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *