912975050572b013835993-1

Expoziția aeronautică și aerospațială Above and Beyond by Boeing

Mereu mi-au plăcut avioanele: la Bacău, la ceas de seară, în special, se făceau antrenamentele MIG-urilor și, chiar dacă nu eram aproape de baza de aviație, le auzeai din orice punct al orașului. Am crescut cu zgomotul făcut de avioane, mă fascinează, mă fac, în mod ciudat, să mă simt în siguranță și să simt că trăiesc într-o lume dezvoltată tehnologic. Atâta timp cât aceste aparate au reușit să ducă omul în zbor, simt că totul e posibil.

Din familiaritatea și fascinația mea pentru avioane, a fost doar un pas spre explorarea spațiului. Urmăresc cu oarecare interes paginile NASA și știrile majore în acest domeniu. Mă uit uneori la lansări de rachete, la feeduri de pe Stația Spațială Internațională, mai știu când se fac poze noi și bune cu Pluto, cu Jupiter, ce mai zice Roverul de pe Marte etc. Acum, subiectul preferat e nava Cassini, care explorează în jurul planetei Saturn și a lunilor sale din 2004 și care, pe 15 septembrie, se va prăbuși spre interiorul său gazos și va arde ca un meteorit.

Unul dintre momentele mele preferate din explorarea recentă a spațiului a fost când nava New Horizons a trecut pe lângă Pluto, în drumul său dincolo de sistemul solar și Pluto, planeta pitică renegată în 2006, ne-a arătat inima

912975050572b013835993-1

și a cucerit Pământul :)

8412daac-cb13-4c34-bdab-34c5e911507e__d800b9ff07263738a6a8a6b6c0c88b89

Dacă și vouă vă plac avioanele, zborul și explorarea spațiului, Sun Plaza găzduiește în perioada 1 august – 8 octombrie, expoziția aeronautică și aerospațială Above and Beyond – prezentată de Boeing și realizată în colaborare cu NASA și Muzeul de Aeronautică Smithsonian din Washington.

Above and Beyond este o expoziție interactivă și multisenzorială care celebrează puterea inovației și bucuria zborului. De la mașini zburătoare și avioane supersonice până la lifturi spațiale și mega rachete, Above and Beyond va duce vizitatorii mai repede, mai departe și mai sus într-o experiență unică. Expoziția de aproape 600 mp și oferă demonstrații interactive fără precedent ale inovației în aviatică, de la primele zboruri motorizate până la cele mai noi inovații de pe Pământ și din spațiu.

După ce intră într-un spațiu închis, vizitatorii se aventurează în cinci galerii conținând zeci de displayuri interactive. Pot urca până la marginea spațiului cu un lift – simulator sau pot testa designul propriului avion supersonic de vânătoare într-un concurs de viteză în zbor. De asemenea, familiile sau grupurile de prieteni pot vedea ce simte o pasăre într-un stol, în timp ce participă la o experiență de zbor bazată pe senzori de mișcare.

Simulările de zbor, displayurile interactive, realitatea augmentată sunt exemple din ceea ce are expoziția de oferit pentru a înțelege mai bine principiile zborului. 

La ce să vă așteptați de la expoziție?

Intrarea în expoziție se face printr-un pasaj menit să crească nerăbdarea pentru experiențele care vor urma. Aici se află un perete interactiv pe care este un calendar al momentelor importante din istoria aeronauticii.

Calendar digital: Un ecran interactiv arată vizitatorilor calendarul cu inventatorii și invențiile care au transformat lumea prin zbor.

“Beyond the limits”: Un spațiu circular introduce vizitatorii în centrul expoziției. Ei beneficiază de o experiență senzorială complexă – urmăresc un video de trei minute la o rezoluție uluitoare, cu sunet surround.

Galerii

UP

“Spread Your Wings”: Experiență de zbor în grup, unde, cu ajutorul tehnologiei bazate pe senzori de mișcare și grafică video, vizitatorii se transformă în păsări virtuale. Aceștia explorează forțele zborului – ridicare, greutate, împingere și tragere – în timp ce se înclină să ia direcția sau dau din aripi ca să zboare.

Vizitatorii află de ce păsările pot să zboare și ei nu.

Vizitatorii se văd pe un ecran, transformați în mod magic în păsări

Vizitatorii migrează spre tropice în formație de V

“Take Flight!”: Modele 3D virtuale ilustrează inovațiile cheie și știința din spatele lor. Vizitatorii aleg un model din șase aparate (balon, airship, airplane, rotorcraft, glider and rocket) și apoi zboară cu el și află cum funcționează.

FASTER

“Shock Waves”: Permite vizitatorului să testeze un tunel aerodinamic.

HIGHER

“Elevator to Space”: Vizitatorii se înalță către orbita Pământului într-un lift spațial din viitor – în timpul urcării vor vedea imagini din spațiu care le vor tăia respirația și le vor fi afișate informații despre presiunea atmosferică, temperatura aerului, altitudine. Chiar înainte de întoarcerea pe Pământ, și mai multe ferestre se deschid pentru a oferi o vedere panoramică asupra Pământului, pentru ca apoi să urmeze o coborâre cu toată viteza.

FARTHER

“Marathon to Mars”: Realitatea augmentată le oferă vizitatorilor șansa de a experimenta zborul către Marte.

“Future Spacecraft”: Vizitatorii vor putea vedea primii care sunt inovațiile cu ajutorul cărora spațiul va deveni accesibil pentru toată lumea.

“The Light Stuff”: Cu ajutorul unui test de rezistență (cu ciocanul) vizitatorii vor descoperi de ce materialele compozite, ușoare și rezistente, ajută avioanele să zboare mai departe cu mai puțin combustibil.

SMARTER

“Full Throttle”: Principiile aerodinamicii sunt folosite de vizitatori ca să deseneze virtuale avioane de vânătoare. Apoi, vizitatorii se pot întrece într-o competiție de viteză în zbor.

“Space Junk”: Vizitatorii au un timp limită în care trebuie să găsească soluții pentru eliminarea deșeurilor spațiale.

“RoboFlyers”: Vizitatorii lansează proprii lor roboți zburători.

“Smart Skies”: O prezentare scurtă arată cum tehnologiile inteligente vor transforma aerul spațial. Vizitatorii descoperă inovații care reduc poluarea, îmbunătățesc traficul aerian și reduc întârzierile avioanelor cauzate de vreme.


Așadar, din 1 august până pe 8 octombrie aveți șansa să explorați zborul și locurile în care ne-a purtat la Sun Plaza, în cadrul acestei super expoziții. Mai multe informații aici.

Și dacă suntem aici, vă rog să-l ascultați pe Carl Seagan vorbind despre ”the pale blue dot”, adică Pământul văzut de Voyager 1, la 6 miliarde de km distanță. Un punct mic, albastru pe care stăm noi toți, cu toate bucuriile și nefericirile noastre, cu toți oamenii care au fost și care, cel mai probabil, vor fi tot de acolo. Poate peste un număr de sute de ani, vor fi și născuți pe alte planete, who knows, dar până vom mai putea vedea acest video de pe YouTube, sigur doar de aici, de pe Pământ.

„Think of the rivers of blood spilled by all those generals and emperors, so that in glory and triumph they could become the momentary masters of a fraction of a dot.”


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *