Ați putea fi voi

Rethink Homelessness, un proiect american de la autoritățile din Florida care a rugat câțiva oameni fără adăpost să scrie ceva despre ei înșiși, ceva ce nu știu trecătorii despre ei. Răspunsurile au fost suprinzătoare… în special pentru cei cu multe preconcepții.

”Mie nu are cum să mi se întâmple, eu nu pot să ajung într-o asemenea condiție.”

Ba eu cred că da, cred că ni se poate întâmpla oricăruia dintre noi să pierdem controlul atât de mult încât să ajungem pe drumuri. Cauzele căderii pot fi nenumărate și oportunitățile revenirii sunt la fel de multe. Nu spun că o să ajungem homeless, dar gândiți-vă câte eșecuri ați avut și depășit fiind mai mult sau mai puțin aceiași.

Acum câteva săptămâni am chemat Ambulanța pentru un astfel de om. Mi-a cerut ajutorul după ce mi-a tras o sperietură zdravănă ieșind din întuneric plângând, cu mâinile șiroind de sânge, ca în filmele cu zombie. Cât am așteptat Ambulanța am stat de vorbă cu el și mi-a mărturisit că se taie pe mâini atunci când se ceartă cu cineva ca să nu riposteze. Se îndepărtează de la locul conflictului și acesta era modul lui (extrem de greșit și periculos!) de a refula. Fusese copil al străzii și se lăsase de aurolac de aproape 2 ani, își găsise ceva de muncă și, deși locuia tot într-un canal sau dormea în parcuri, avea o cămașă curată pe el, cineva îl lăsa să facă baie o dată pe săptămână și îi spăla cele două cămăși pentru când se ducea la muncă. Voia să muncească, voia să se îndepărteze de grupul de aurolaci și să-și găsească liniștea, însă se afla într-un cerc vicios din care abia scotea capul. Faptul că se lăsase de tras din pungi și totuși stătea printre ei dovedea o stăpânire de sine extraordinară. Dar mai departe nu știa ce are de făcut, căci ceilalți erau singura ”familie” pe care o cunoștea, se simțea singur și între ei și fără ei. Ar fi avut nevoie doar de încrederea celor din a căror lume voia să facă parte… oameni ca noi.

Debarasați-vă de judecăți. Odată ce cunoașteți poveștile oamenilor și le înțelegeți, veți trage concluziile mult mai atent și îi veți selecta ca atare. Etichetele pe care le aplicăm cu ușurință asupra caracterelor sunt departe de resorturile care i-au determinat să ia anumite decizii. E drept, tare aș vrea să aud poveștile unor politicieni, preoți din biserici de aur etc. Sunt sigură că aș ajunge la alte concluzii… mult mai grave decât am crezut.

Sursa.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *