The New Storytellers
Cred cu tărie că pentru a schimba mentalitățile trebuie multă empatie, înțelegere, dar și inteligență atât emoțională cât și rațională. Ca să schimbi modul de a gândi al unui adult cu privire la o anumită prejudecată e foarte dificil și, de cele mai multe ori, funcționează doar parțial. Cel mult un exemplu personal în vicinitate poate să îți schimbe percepția.
Ca să fiu mai specifică, mă refer aici la prejudecățile față de romi pe care cel mai probabil le avem într-o formă sau altă și fie le expunem, fie le ascundem, dar ele există. Și eu le am mereu în minte, nu acționez asupra lor, dar ele sunt bine sădite în mintea mea din copilărie când ni se spunea că dacă nu facem ceva, ”ne dau la căldărari”, că dacă umblu singură pe stradă ”mă fură țiganii cu totul” sau alte asemenea. Le știți și, instinctiv, nu le oferim șansele pe care le merită, în special cei mici care au tot viitorul în față.
În România, diversitatea nu este pusă în valoare, deși suntem un popor aflat și născut la intersecția mai multor culturi și popoare. Ne place să promovăm originalitatea românească – haine, mâncare, obiceiuri, limbă, etc – fără să luăm în calcul că sunt rezultatul influenței mai multor culturi care ne-au vizitat, care ne-au ocupat, care ne-au plăcut poate…
Din acest motiv, o cultură ca cea a romilor nu este niciodată celebrată pentru ce este ea, pentru cum sunt oamenii care o formează, iar copiii romi nu găsesc exemple care să le semene ca înfățișare sau mediu cultural în cărți, filme, manuale, etc – decât poate, uneori, într-un sens peiorativ, vezi mai sus… Un alt efect al apariției unor personaje rome în materiale creative ar fi și incluziunea mai ușoară în societate deoarece un erou rom nu ar fi decât un erou pentru un copil non-rom. Are sens?
The New Storytellers promovează o literatură a diversității, concentrându-se asupra reprezentării romilor în literatura pentru copii din Romania. Anul acesta vom lucra cu scriitoarea Adina Rosetti și ilustratoarea Irina Dobrescu care vor realiza o serie de ateliere de storytelling cu un grup de copii romi de la Clubul de Educație Alternativă din Ferentari și se vor inspira din poveștile lor pentru a crea o carte ilustrată cu eroi romi.
Vor fi 12 ateliere de creație la care va participa un grup de copii din Ferentari. Deşi existenţa lor cotidiană este îngreunată de inegalităţi şi de nesiguranţa zilei de mâine, atunci când se întâlnesc sunt deschiși, cu poftă de joacă şi de cunoaştere. Povestitorii noştri se numără printre cei 200 de copii şi adolescenţi care participă în mod curent la activităţile Clubul de Educaţie Alternativă: ateliere de artă, jurnalism şi povestiri; street-dance şi sport; educaţie remedială şi mentorat.
Autorii vor folosi poveștile colectate prin ateliere pentru a scrie o carte în care realitatea se va împleti cu fantasticul. Ele se vor inspira și din bogata tradiție a poveștilor rome: poveștile lor vor fi o sursă de inspirație și documentare pentru o carte de ficțiune ilustrată. Cinci sute de exemplare vor fi donate către școli si ONG-uri locale.
Asociația „Cu alte cuvinte” a lansat pe platforma Indiegogo campania de fundraising pentru proiectul „The New Storytellers”. Acesta este linkul direct al campaniei, pe care se pot face si donații: https://igg.me/at/tns2017/x/15822283
Cred că rezultatul final – cele 500 de exemplare ale cărții se va adresa tuturor copiilor, pe de-o parte să îi inspire pe copiii romi, dar să promoveze în rândul tuturor copiilor diversitatea și, poate, să reducă numărul romilor discriminați sau abuzați.
Partnerul strategic în cadrul acestui proiect este Policy Center for Roma and Minorities.
Tweet