unnamed-4

România contează

În câteva zile începe cea de-a XIV-a ediție a Concursului Internațional George Enescu, prima organizată separat de Festival. În cadrul acesteia, se întâmplă mai multe premiere, printre care: un concert de deschidere, cu doi dintre laureații de marcă ai Concursului – Alexandru Tomescu și pianistul Amir Tebenikhin; Academia de Muzică din Viena oferă laureaților acestei ediții a Concursului posibilitatea participarii în cadrul unui master-class cu mari muzicieni ai lumii, la Viena.

Pentru ediția din această toamnă a Concursul Enescu s-au înscris în competiție 240 de tineri artiști din 36 de țări de pe 5 continente. Atât este de prestigios este acest festival în cazul în care nu v-ați pus lucrurile în perspectivă încă.

Toate acestea se întâmplă pentru că suntem, pe partea culturală, o țară care are extrem de multe de spus, cu oameni talentați care, în ciuda greutăților, se fac remarcați în lume datorită schimbărilor de perspectivă în lumea artelor. România contează în lume și facem rău că ne auto-umilim și ne simțim inferiori datorită unor situații economice și nu privim spre locurile și oamenii care o pun permanent pe hărțile cele mai selecte din lume.

Pe contul de YouTube al Festivalului Enescu puteți găsi testimonialele a 7 laureați ai Concursului Enescu care ne arată cum și de ce România Contează. Două dintre ele pe care le-am postat aici mi s-au părut interesante din punctul de vedere al evoluției celor doi artiști: Elisabeth Leonskaja și Alexandru Tomescu și-au început succesul clar odată cu acest concurs. Unul în 1964 și celălalt în 1999.

Înainte să intrați în lumea lor, vă invit să dați un follow la conturile de social media: Facebook, Twitter, dar și o premieră – Instagram!

Elisabeth Leonskaja

Pianista de origine georgiană Elisabeth Leonskaja este una dintre cele mai importante artiste ale muzicii clasice internaționale. Considerată “ultima mare doamnă a școlii ruse”, a fost apropiata legendarului Sviatoslav Richter, alături de care a și cântat.

Cea mai recentă înregistrare a pianistei, apărută pe piața internațională în anul 2013 conține, alături de lucrări de Ravel și Debussy, și compoziții ale lui George Enescu.

Elisabeth Leonskaja este laureată a ediției din 1964 a Concursului Internațional George Enescu.

Alexandru Tomescu

Unul dintre cei mai aclamați violoniști români ai momentului, Alexandru Tomescu a concertat în săli precum Théâtre des Champs Elysées – Paris, Carnegie Hall – New York sau Metropolitan Arts Centre – Tokio, sub bagheta unor dirijori de renume: Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach. În România, Alexandru Tomescu s-a implicat în organizarea mai multor turnee naţionale de muzică clasică.

Alexandru Tomescu deţine din 2007 dreptul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu.

Este laureat al ediției din 1999 a Concursului Internațional George Enescu.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *