Am redescoperit România!
Și asta nu este doar titlul campaniei prin intermediul căreia am bătut 2300 de kilometri în 7 zile, ci este o realitate de care refuz să mă desprind și de care mă voi lega din ce în ce mai tare de acum înainte. Toate acestea m-au făcut să mă reîndrăgostesc de țara mea, pe care n-am apucat s-o văd în toată splendoarea ei, așa cum doar o primăvară ca-n povești poate s-o arate.
Pe drumul spre casă, Adi m-a întrebat ce mi-a plăcut cel mai mult din cele 7 zile. Și am răspuns: zimbrii. Ba nu, Văratec. Sau Bârsana? Cred că Vornețul. Ba nu, Învierea! Ah, dar și întreg Maramureșul. Păi și cum să zic că mai mult decât Bucovina? Dar liniștea de la domeniul Sturza? Nu, atunci plimbarea cu mocănița și încondeiatul ouălor. De fapt, m-a impresionat Muzeul familiei Pleș. La fel de mult ca meșterul lemnar. Dar și Cetatea Neamțului sau Cetatea Sucevei Aproape că aș mai rămâne la Sighișoara…
Orice, absolut orice, aș alege să descriu ar fi pe același loc și aș povesti cu la fel de multă emoție. Dumnezeu m-a înzestrat cu o iubire de frumos pe care o port până la extenuare și fără diferențiere oricărui lucru, loc și om care mă fac să zâmbesc și să-mi tresalte inima.
Am descoperit o Românie minunată, unde gospodăriile oamenilor sunt motiv de mândrie, pentru că sunt frumoase, mari și muncite iar ușile sunt mereu deschise. Nu doar atunci când sunt anunțați oaspeți, ci și când ceri un pahar de apă la marginea drumului și ți se aduc două (și pentru cel de lângă tine) așa cum a făcut o localnică din Șurdești. Mi-am scăldat privirea în nesfârșite peisaje cu dealuri, păduri, munți și oameni rumeni în obraji. Am simțit pasiunea celor care îngrijesc locurile cu care ne mândrim și datinile care ne reprezintă ca popor. Am respirat aerul sălbatic al unei Românii care trebuie ocrotită și nu lovită tocmai de cei cărora le-a oferit cămin și discernământ.
Da, România este în dificultate. Sunt multe probleme care necesită rezolvare dar asta se face cu ajutorul nostru. Ori dacă oamenii care o locuiesc nu o cunosc și nu-i sărbătoresc ființa, cum oare o pot salva?
Am călătorit alături de 23 de oameni diferiți, uniți de o pasiune comună pentru internet și aceeași dorință de a redescoperi. Am avut multe de învățat de la fiecare în parte, atât ca oameni, cât și ca profesioniști sau împătimiți.
Cred că expediția m-a îmbogățit. Spun ”expediție” pentru că a fost o călătorie către mine însumi, din care am învățat că a face ce-ți place este cea mai mare bucurie pe care ți-o poți oferi prin muncă. Pentru că, mai întâi de toate, asta mi-a transmis minunata echipă lângă care am străbătut țara.
Vă mulțumesc!
Credit foto: Dragos Asaftei, căruia îi mulțumesc că acum un peisaj îmi decorează biroul atât pe o ramă cât și pe wallpaper
Redescoperă Romania 2011 este un proiect Petrom, împreună cu BCR, Dacia, Romtelecom, Paralela 45 și Muzeul Național al Țăranului Român, cărora le mulțumim că au făcut posibilă această călătorie.
Tweet
Și eu îți mulțumesc Claudia! ”Expediția” ne-a îmbogățit pe toți, asta-i sigur!
Ha,n-ati fost in Oltenia,sa vedeti case cazute co oameni rupti de beti la poarta,unde ceri apa si primesti furca daca ai curaju sa te dai jos din masina,cu urlete si manele si cu campuri pana la orizont pline de balarii…:)
Ba da, s-a mers si in Oltenia, Marius si a fost la fel de frumos. E optiunea ta daca nu vrei sa vezi ce e frumos si retii doar lipsurile..
Foarte frumos. Repet inca o data, clipe de neuitat !
Pingback: Gânduri în dezordine » Blog Archive » Cine se trezește de dimineață, departe ajunge
Pingback: Gânduri în dezordine » Blog Archive Redescoperă România este despre România -