Redescoperă România – Reînvierea datinilor
Nu știam că n-o să spun vreodată cum am văzut primăvara venind de pe-o zi pe alta. Credeam că doar in documentare vezi un mugur care înverzește cât clipești din ochi, dar eu am văzut pe viu în Maramureș cum a pus primăvara stăpânire pe un ținut întreg. Până ieri, vedeam copaci înfloriți și iarbă verde cât vedeai cu ochii. Dar după ploaia care ne-a prins și pe noi în telescaun, în dimineața scăldată de soare, am văzut natura explodată de mugurii copacilor. Totul este la un vârf de vegetație și de verde crud de la care doar moroșenii îmbrăcați de sărbătoare au putut să ne ia privirea.
Eu ziceam că oameni îmbrăcați în costume tradiționale românești mai vezi doar cu ocazia unor spectacole și în albumele etnografice. Dar iată că în Maramureș nu-i așa: oamenii mențin, și mai ales, reînvie tradiții vechi de generații întregi, cu toate amănuntele.
Obiceiul Udătorului, din satul Șurdești al Țării Chioarului a fost reluat după 1989 la inițiativa preotului din sat. Obicieiul constă în cinstirea celui mai harnic sătean, cel care iese primul la câmp. El este numit imediat după slujba din a doua zi de Paște, cu dezlegarea preotului, condus acasă unde trebuie să ascundă monezi pe care flăcăii din sat, care au roluri bine stabilite, trebuie să le găsească. Dacă le găsesc inainte ca Udătorul să fugă, acesta trebuie să îndindă masa pentru tot satul. Dacă nu, plătesc ei. În orice caz, toți vor sta la masă. Apoi Udătorul este dus la râu și stropit cu apă, ca să fie tot anul mănos și el îi va uda pe cei tineri ca să fie și ei harnici asemeni lui.
Obiceiul a fost interzis după 1940, când au fost împărțite pământurile și comuniștii au oprit adunările cu așa mulți oameni.
Ne-au impresionat cel mai mult oamenii veniți la biserică, care este în sine un obiectiv de vizitat, fiind cea mai înaltă veche biserică de lemn din lume. Toate fetele moroșence sunt fermecătoare. Ori o fi de la costumele lor imaculate, care ar înfrumuseța orice fată, ori că viața în sătucul lor liniștit este încărcată doar de sănătate pe pâine. Am retrăit bucuria de a fi alături de românii de altădată, oameni curați și care duc mai departe mândria de a aparține de un neam străvechi, care ține la moștenirea care îî leagă de strămoși.
În rest, drumul spre Sighișoara ne-a fost presărat cu zâmbete și povești, aproape de oameni care de o săptămână ne-au devenit din ce în ce mai prieteni și de care nu vreau să mă despart ușor spre niciodată, fără excepție.
Credit foto: Andra Zaharia
Redescoperă Romania 2011 este un proiect Petrom, împreună cu BCR,Dacia, Romtelecom, Paralela 45 și Muzeul Național al Țăranului Român
Tweet
Pingback: Gânduri în dezordine » Blog Archive » Cinci lucruri de făcut în primăvara asta » Gânduri în dezordine