28 de kilometri
Acum aproape doi ani (oh, deja?) am început să am niște probleme cu spatele care mi-au schimbat puțin viața. La început părea doar o problemă de moment, ca multe altele, o durere care va trece cu repaos și masaj. După două săptămâni de exact asta, am ajuns la medic, apoi la specialist și am început o lungă, frustrantă, dar necesară călătorie spre vindecare. Medici, vraci chinezi, ultrasunete, asistente de la kinetoterapie, analize, lasere și multe exerciții foarte plictisitoare și foarte repetitive.
Una dintre întrebările care nu-mi dădeau pace era de ce mi s-a întâmplat asta și cum să fac să nu mai trec printr-un astfel de episod pe viitor. Și, dincolo de sfaturile legate de statul la birou, poziții de somn și exerciții fizice, toată lumea a fost de acord că, atât în criză cât mai ales pentru prevenție, mersul pe jos e sfânt pentru că întărește musculatura lombară fără un efort prea mare. Desigur, pentru rezultate relevante trebuia să fac plimbări mai lungi decât mersul până la birou și înapoi, în pas destul de alert ca să conteze.
Alături de celelalte proceduri pe care le-am făcut în descurs de un an și exercițiile plictisitoare, am început să includ plimbări mai lungi seara pe drumul spre casă în loc de mijloacele de transport, prin parc și cât de mult posibil în weekend. Însă, în scurt timp, am simțit nevoia să îmi upgradez încălțările cu ceva special pentru mers. Așa am ajuns la mult-lăudații New Balance pe care îi evitasem la început pentru că părea că *toată* lumea are, dar o dată ce am probat prima pereche, am înțeles și de ce: sunt extrem de comozi, de ușori și oferă stabilitate în mers.
La începutul secolului 21, William J. Riley, fondatorul New Balance, era chelner în Boston, Massachusetts. Deoarece stătea mult în picioare toată ziua, s-a gândit mult la o pereche de pereche de pantofi care să ofere suport în zona de arcuire a piciorului, dar și flexibilitate maximă. Așa a apărut compania “New Balance Arch Support Company”. Aparent, pantoful gândit de el avea ca model… un picior de găină. Cele trei puncte de sprijin ale degetelor de găină oferă stabilitate și echilibru și, pe acest sistem au apărut primii astfel de pantofi, iar în timp, li s-au adăugat pernuțe de gel și mărimi late sau înguste pentru a fi potriviți mai multor tipuri de formă a piciorului. În ultima vreme, compania a reintrat în atenția publicului, devenind un rival foarte important pentru ceilalți jucători din industria încălțămintei sport.
La Barcelona am mers într-o singură zi 25 de km, iar a doua zi un record personal de 28 de km, dintre care o bună parte în urcare (pe Montjuic), însă aproape că nu i-am simțit pentru că am avut inspirația să nu-mi iau sandale, ci am rămas pe recomandările tuturor celor care au mers mult prin oraș și au spus că aceștia sunt pantofii pentru traveling hardcore
De atunci i-am tot luat cu mine în drumeții light la munte, pe cărări (nu profesionist) pe marginea plajei, la dans în Vamă, la cumpărături, oriunde am de stat mult în picioare. Se potrivesc ținutei sau nu, de vreo doi ani am renunțat la cochetărie pentru confortul spatelui și poziția corectă.
Voi ce experiență aveți cu New Balance? Cât ați mers cel mai mult cu ei și unde?
Nu plec nicăieri fără NB. Pe primii i-am purtat la fiecare ediție de Untold și la orice deplasare în străinătate. Nu m-aș da jos din ei.
M-am bucurat mult cand m-am decis sa-i cumpar si i-am luat la prima tura de citybreak, sunt fix ce trebuie pentru umblat brambura prin orase. Acum ii mai schimb si cu Asics Gel Lyte3, cei care au limba „despicata” – foarte comozi si aceia, mai ales pentru dealuri si vai.
Claudia, am o intrebare: cu ce aplicatie masori numarul de kilometri? Multumesc!