13179432_531949366988131_2398495600612842277_n

Vinerea de film – Toni Erdmann

Criticii de film de la Federația Internațională a Criticilor de Film (FIPRESCI) au spus despre Toni Erdmann că este cel mai bun lungmetraj al anului, așa că, fie că veți fi de acord cu ei sau nu, e clar că ar trebui să-l vedeți înainte să vă dați cu părerea. Și cred că poate fi, mai ales că este propunerea Germaniei la Oscar în 2016/2017.

De ce e important pentru noi asta? Deoarece este co-produs de Ada Solomon, cea care ne-a dat filme ca Aferim! și Poziția Copilului. Ca idee, doamna Solomon își alege foarte foarte bine proiectele și am încredere totală că Toni Erdmann este un film de excepție, chiar și numai din acest punct de vedere.

De asemenea, este de interes pentru noi deoarece este filmat aproape integral în România și este și singura peliculă lansată în 2016 inclusă recent în TOP 100 cele mai bune filme ale secolului 21 de către BBC Culture. Lungmetrajul lui Maren Ade este considerat de către Indiewire ca un candidat serios pentru titlul de Cel mai bun film străin pentru Oscaruri. Și Variety a scris numai de bine.

“TONI ERDMANN” a fost proiectat în premieră mondială în competiția oficială a Festivalului de Film de la Cannes 2016, unde a impresionat atât presa de specialitate, cât și spectatorii, fiind filmul cel mai apreciat de critici și jurnaliști. Pelicula a fost recompensată cu Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din competiția oficială a celei de-a 69 ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, fiind una dintre favoritele criticilor la trofeul Palme D’Or.

“TONI ERDMANN” spune povestea lui Winfried, un tată excentric, ajuns la pensie și pus mereu pe glume, care hotărăște să îi facă o vizită surpriză fiicei sale, Ines, o femeie de carieră serioasă, care lucrează la un proiect important ca strateg corporatist în București.

Din distribuția filmului fac parte Peter Simonischek și Sandra Hüller, Michael Wittenborn, Thomas Loibl, Trystan Pütter, Hadewych Minis, Lucy Russell alături de actorii români Vlad Ivanov, Ingrid Bisu, Alexandru Papadopol, Ozana Oancea, Cezara Dafinescu și Victoria Cociaș.

“TONI ERDMANN” este o producție Komplizen Film în coproducție cu coop99, knm, Missing Link Films, SWR/WDR/ARTE, cu sprijinul Film und Medienstiftung NRW, Eurimages, Deutscher Filmförderfonds, Filmförderungsanstalt, Medienboard Berlin-Brandenburg, Federal Government Representative for Culture and Media, Austrian Film Institute, Filmlocation Austria, Filmförderung Hamburg-Schleswig Holstein, Filmfernsehfonds Bayern and Media și cu sprijinul Aqua Carpatica și Domeniile Sâmburești (wink wink!)

Marți, 18 octombrie, “TONI ERDMANN” va putea fi văzut în avanpremieră la Cinema City din AFI Palace Cotroceni, de la ora 19:30, în prezența coproducătorului Ada Solomon. Biletele sunt disponibile pe www.cinemacity.ro și la casieriile Cinema City din AFI Palace Cotroceni.

De pe 21 octombrie îl puteți vedea în cinematografe sau la festivaluri: Comedy Cluj (vineri, 21 octombrie, ora 18:00, Cinema Victoria), Les Films de Cannes a Timișoara (sâmbătă, 22 octombrie, ora 22:00, Filarmonica “Banatul”) și Les Films de Cannes a Iași (vineri, 28 octombrie, ora 16:30, Ateneul Iași).


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *