Vinerea de film–Și caii sunt verzi pe pereți

Imediat după vizionarea de la Cinema Studio, Dan Chișu s-a așezat în fața noastră îngrijorat: nu era mulțumit de felul în care s-a auzit filmul în sală. Anca Florescu, actrița din rolul Cosminei, era însărcinată și strălucea, iar alături de ea s-a așezat și actorul din rolul principal al lui Marius, Ionuț Vișan, total schimbat față de film.

”Este cineva Marius Tocitu în țara asta?!” pare să fie replica care ilustrează cel mai bine esența filmului ”Și caii sunt verzi pe pereți”. Este persoana misterioasă pe care o caută în toată țara Marius și Cosmina ca să intre în posesia unui premiu de 1 milion de euro. În paralel, povestea unui bărbat, jucat de Adrian Titieni (care te lasă cu gura căscată), magazioner de zeci de ani la o firmă care îl disponibilizează pentru că ”nu știa cu calculatorul” și care, împreună cu un prieten (Buzilă – Tudor Smoleanu) cade pradă unui spam. Ambii întră într-o căutare chinuitoare pentru un milion de euro, respectiv lire sterline și poveștile lor se întrepătrund într-un moment extrem de emoționant. ”Greu a fost când am crezut că sunt bogat” pare să fie și concluzia spusă cu amărăciune de unul dintre personaje. Vă las să descoperiți ce și cum.

Un film independent, care a costat mai mult decât ar putea să producă din încasări și la care, Dan Chișu speră să-l poată înclude în cât mai multe festivaluri. Și sunt aproape convinsă că va câștiga ceva pentru că fiecare detaliu din film – inclusiv un intro lung și lămuritor pentru construcția personajului dlui Titieni – contribuie la crearea unei stări aparte și extrem de emoționante în legătură cu rolurile actorilor, dar și a propriei concluzii. Deci mare atenție la orice detaliu!

Pentru mine, vizionarea a fost cu atât mai specială cu cât asemănarea de nume era și amuzantă, dar și strâns legată de o istorioară din familia mea. M. Tocilă… M. Tocitu. Lui Dan Chișu nu i-a venit să creadă atunci când m-am dus să mă prezint și să-i povestesc despre tata. Ne spusese că a ales numele pentru că era unul rar și iată-mă, la avampremiera pentru presă, cu un nume la fel de rar și cu o poveste care se asemăna periculos de mult cu cea a unuia dintre personaje. De altfel, și Vlad Dulea a trăit o coincidență stranie legată de film și de piesa lui Smiley (care, apropo, nu a avut legătură cu filmul decât după ce atât el cât și Dan Chișu aleseră numele fără să știe unul de celelălat).

Filmele românești sunt extrem de tulburătoare, în special pentru că te poți pune cu adevărat în mintea personajelor și poți să te identifici profund cu felul lor românesc de a gândi, poate nu din propriul tău set de valori, dar pentru că, în mod sigur, ai interacționat deja cu un astfel de personaj.

Vi-l recomand cu mare căldură. Și când zic asta, o zic și la modul propriu pentru că e foarte probabil să-l vedeți într-un cinematograf în afara Multiplexurilor (au totuși o colaborare cu Cinema City). Vă rog să mergeți să vedeți filme românești pentru că au terminat deja cu amintirile din comunism și vă puteți bucura de subiecte actuale, sensibile și jocuri actoricești de mare excepție.

Acesta este trailerul. Dacă nu vă convinge, scrieți-mi. Simt că am o datorie să vă determin să mergeți să-l vedeți.


  3 Comentarii

  1. Dana   •  

    Am mai vazut un film de Chisu (Ursul), care m-a facut sa zambesc. Macar pentru asta ii sunt datoare cu o vizionare… a cailor verzi de pe pereti. :)

  2. Claudia   •  

    @Dana – da, e genul de film care trebuie bifat. Poate nu spectaculos, dar lasa un sentiment frumos dupa vizionare :)

  3. Pingback: Emoții | Claudia Tocilă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *