Un film pentru Pina Bausch

Pina nu este un film pentru toată lumea. Dacă ați văzut trailerul și ceva vi se pare amuzant sau peste măsură de ciudat, nu mergeți. O să stricați bucura altora de a vedea o operă de artă care nu seamănă cu nimic din ce v-a obișnuit cinematografia clasică.

”Pina” este un omagiu adus coregrafei Pina Bausch, cea care a revoluționat dansul contemporan prin stilul inovativ care l-a imprimat asupra acestei arte, dar și prin felul în care a reușit să-și facă oamenii din compania de dans  Wuppertal să fie atât de aproape de ea încât să pară desprinși din ființa ei. Interesant este că filmul a fost gândit împreună cu Pina, dar în 2009 a murit fulgerător, la 5 zile după ce a fost diagnosticată cu cancer. Regizorul Wim Wenders a decis să continue proiectul sub forma unui remember din partea dansatorilor companiei pentru Pina.

Așa au apărut scenele care, aparent, nu au legătură între ele: sunt emoții și lecții pe care Pina le-a transmis celor cu care a lucrat timp de 35 de ani prin munca ei și prin felul ei de a fi. Dragoste, putere, durere, poftă de viață, libertate, dor, sacrificiu și multe multe care nu se povestesc, ci se simt, toate dansate în stilul pe care ea l-a creat.

De ce trebuie văzut în 3D?

N-am știut de ce un film de artă a ales să se prezinte în felul acesta și eram convinsă că 3D-ul nu era necesar, dar m-am înșelat. Tridimensionalul îți dă senzația de scenă și nu de ecran de cinematorgraf. Sunt secvențe în care uiți unde te afli și asta este genial.

Pe lângă dans, Pina are un soundtrack excelent, în care este inclusă și o piesă de-a Mariei Tănase: ”Lume, lume.”

Să mergeți să-l vedeți

Recunosc, nu știam despre Pina până acum, am citit foarte puțin despre cariera ei înainte să mă duc la film, dar după ce au suprins prin intermediul dansului și ce simțeau foștii ei colegi de companie despre ea, mi-e suficient să pot trage o concluzie despre OMUL Pina. Și pentru acest exercițiu și doar atât, este neapărat să mergeți să vedeți acest film.

PS. Îi mulțumesc lui Auraș că ne-a organizat să vedem filmul. Îmi pare rău că el n-a văzut ce-am văzut eu.


  10 Comentarii

 1. Pingback: De ce nu mi-a placut filmul "Pina" ... | Aurasmihai.ro Online is fun

  • Claudia   •     Author

   il recomand din tot sufletul, mi-a placut mult :)

 2. Pingback: Gânduri în dezordine » Blog Archive Sunt femeia-reclamant -

 3. Miruna   •  

  Abia astept sa ma intorc in Bucuresti sa-l vad 😀

 4. Vl Ad   •  

  Întradevăr trebuie văzut 3D, deși e splendid și întrun cinema clasic în care îți amorțește fundul pe scaun.

 5. Claudia   •     Author

  Miruna, ma bucur mult ca ti-a placut 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *