shutterstock_159154256

Ce știm despre pastila de a doua zi?

Potrivit unui studiu al companiei globale de cercetare Millward Brown, româncele au, în medie, 38 de contacte sexuale neprotejate pe parcursul unui an. În plus, sondajul arată că jumătate dintre femeile din România se expun riscului apariției unei sarcini nedorite, folosind metode cu risc mare de „accident”, îndeosebi metoda retragerii și metoda calendarului.

Platforma online „Planifică Neprevăzutul!” este menită să le ofere femeilor cu vârsta cuprinsă între 16 și 49 de ani informații corecte și utile despre contracepția de urgență ca metodă alternativă în cazul producerii unui „accident” în timpul contactului sexual. Dacă este utilizată în cel mult 72 de ore de la contactul sexual neprotejat, contracepţia de urgenţă reprezintă o măsură de protecţie eficientă în cazul în care un alt mijloc anticoncepțional a dat greş.

Am stat de vorbă cu doamna Doctor Mirela Popa, medic primar obstetrică-ginecologie & specialist al campaniei Planifică Neprevazutul despre pilula de a doua zi despre care cred că nu există suficient de multe informații. Mărturisesc, nici eu nu știam prea multe și aveam tot felul de prejudecăți.

Înainte să citiți, aș vrea să vă atrag atenția asupra forumurilor de femei unde am văzut, pe orice temă, niște aberații periculoase spuse cu o lejeritate care mă sperie. Așadar, căutați informații în campanii în care sunt implicați medici și organisme abilitate. Sunt atât de multe variante mult mai discrete și mai sigure! Nu pot înțelege de ce cineva ar prefera să se încreadă în niște străini a căror expertiză este, cel puțin, chestionabilă și n-ar căuta o sursă credibilă de informații…

shutterstock_192407246

Cum acționează pastila de a doua zi?

Există situații în care îți dorești să te fi gândit mai bine înainte să faci un anumit lucru, pe care, apoi, este prea târziu să-l mai repari. Din fericire, în ceea ce privește evitarea unei sarcini nedorite atunci când ai avut un contact sexual neprotejat, lucrurile nu stau așa. În astfel de momente, soluția este folosirea pilulei de a doua zi în maximum 72 de ore (preferabil în primele 24 de ore, atunci când eficiența sa este cea mai mare: 99%). Pilula de a doua zi acționează prin inhibarea sau amânarea ovulației atât cât să evite fecundarea ovulului de către spermatozoid și astfel, condițiile favorabile formării unei sarcini. Nefiind o pilula abortivă, dacă a fost depășit intervalul de administrare, iar sarcina este deja instalată, pilula de a doua zi nu va avea niciun efect. Încă de la lansarea campaniei Planifică Neprevăzutul! și a platformei www.planificaneprevazutul.ro, obiectivul a fost acela de a duce în prim plan informații corecte referitoare la pilula de a doua zi și înlăturarea miturile asociate ei, fie că acestea se referă la modul de acțiune, efecte sau frecvența utilizării. De asemenea, Planifică Neprevăzutul! are ca obiectiv informarea femeilor, și nu numai, în ceea ce privește importanța contracepției moderne pentru o viață de cuplu sănătoasă.

În ce condiții se utilizează aceasta metodă de contracepție?

Pentru a fi eficiente, majoritatea metodelor contraceptive se folosesc înaintea sau pe durata actului sexual. Există însă situații în care partenerii fie nu se protejează voit, fie au parte de un „accident” (femeia poate uita să ia două sau mai multe pilule contraceptive sau prezervativul se rupe sau alunecă), iar suspiciunile și grijile legate de o posibilă sarcină se instalează imediat.

Este o soluție sănătoasă? Cât de des/cât timp trebuie să treacă între administrări?

Printre miturile referitoare la pilula de a doua zi, se numără acela că ea ar fi periculoasă pentru organism și acela că poate fi folosită doar de doua ori pe an. Adevărul este că pilula de a doua zi este o soluție foarte sigură și poate fi folosită ori de câte ori apare o situație de urgență precum cele descrise mai sus. Singura mențiune este aceea că pilula de a doua zi a fost creată pentru astfel de cazuri, și nu pentru folosirea regulată. Dacă femeia are o viață sexuală activă, cu contacte sexuale frecvente sau are  o relație stabilă, recomandarea ar fi să ia în calcul folosirea unei metode contraceptive moderne și eficiente pe termen lung. O parte dintre femei și cupluri preferă să „riște” în pat, bazându-se pe practici precum calendarul ovulației sau retragerea, însă folosirea acestora este cauza frecventă a apariției unei sarcini neplanificate. În anumite cazuri, aceasta veste poate fi primită cu bucurie, însă în multe altele, o sarcină nedorită poate fi o poveste cu un final traumatizant. O soluție pentru a evita astfel de situații poate fi folosirea anticoncepționalelor, una dintre cele mai sigure și eficiente metode disponibile (99,7% eficiență dacă sunt folosite corect).

Care sunt problemele de sănătate care trebuie luate în calcul înainte de administrare?

Există câteva cazuri în care trebuie evitată folosirea pilulei de a doua zi. Prima situație este aceea în care femeia este alergică la oricare dintre componentele pilulei. În acest caz, ea trebuie să discute cu medicul pentru a afla ce alternative are pentru cazul în care bănuiește că este posibil să apară o sarcină nedorită în urma unui contact sexual neprotejat sau protejat necorespunzător. De asemenea, pilula de a doua zi nu trebuie folosită de către o femeie care este deja însărcinată. În acest caz, este de reținut faptul că pilula nu va opri sarcina din evoluție și nu va afecta nici mama și nici fătul – pur și simplu, ea nu va avea niciun efect. Subliniez încă o data necesitatea folosirii pilulei în intervalul indicat (de maximum 72 de ore) pentru rezultatul dorit. Ceea ce ar mai fi de menționat este că folosirea pilulei este recomandata femeilor cu vârsta mai mare de 16 ani.

Care sunt riscurile post-administrare?

Majoritatea femeilor nu au efecte adverse după utilizarea pilulei de a doua zi. Dacă acestea apar totuși, ele sunt de scurtă durată și intensitate și pot include: senzație de amețeală sau oboseală, vărsături, dureri de cap sau de stomac, sensibilitate la nivelul sânilor. Principalul efect al pilulei este acela că următoarea menstruație poate apărea mai devreme sau mai târziu cu 5-7 zile, iar folosirea frecventă poate face imposibil de anticipat momentul apariției menstruației, ceea ce poate fi un disconfort însemnat. În afara acestor observații, nu există alte efecte pe termen lung: pilula de a doua zi nu duce la infertilitate și nu determină probleme precum formarea unei sarcini extrauterine atunci când femeia decide că este momentul potrivit pentru venirea unui copil.

Foto: Contraception by Shutterstock

Pink Pill by Shutterstock


  6 Comentarii

  1. Ioana   •  

    Eu ma bucur sa vad pur si simplu ca sunt astfel de articole inca si in secolul 21 sunt barbati care isi obliga direct sau indirect partenera la contact neprotejat…
    Motiv pentru care iti multumesc pentru efortul depus…

  2. Bogdan   •  

    Per total, pastila de a doua zi e o prostie, atunci cand deja se abuzeaza (ma rog, ca aproape orice de care se abuzeaza). Daca nu vrei un copil, mi se pare mult mai ok sa folosesti prezervativul, chiar daca placerea va fi „alta”.

    • Claudia   •     Author

      Bogdan, mă întreb dacă ai citit cu atenție căci precizez că este doar o alternativă. Obligatoriu trebuie folosit prezervativul sau alte metode cât mai sigure, dar se întâmplă și accidente, excepții etc.

      ”contracepția de urgență ca metodă alternativă în cazul producerii unui „accident” în timpul contactului sexual.”

      • Bogdan   •  

        Buna, Claudia. Am citit ce ai scris, iar eu nu am criticat in vreun fel articolul sau autorul, ci doar mi-am expus parerea cu privire la acea pastila :). Cand am „rostit” cuvantul „abuz”, m-am referit la a nu ”gresi” prea des.

  3. Emilia   •  

    „Printre miturile referitoare la pilula de a doua zi, se numără acela că ea ar fi periculoasă pentru organism și acela că poate fi folosită doar de doua ori pe an. Adevărul este că pilula de a doua zi este o soluție foarte sigură și poate fi folosită ori de câte ori apare o situație de urgență precum cele descrise mai sus.”

    Daca nu ma insel, pe prospectul pastilei apare aceasta precizare, ca nu poate fi folosita de mai mult de doua ori pe an (sau o data!). Care-i adevarul. pe cine sa credem?

    • Claudia   •     Author

      E necesară precizarea, totuși nu trebuie văzută ca o metodă uzuală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *