C360_2012-04-28-11-04-31.jpg

Of, of și-un cartof!

Mi se părea tare lung drumul până la Târgul Secuiesc. Probabil de aceea n-am ajuns în zonă până weekendul acesta. Și am pierdut, vă zic! Pentru că acolo, în secuime, e o liniște ireală, oamenii sunt gospodari cum îi știți și toată vara ținutul va fi decorat cu flori de cartofi.

Doamna Alexandra este inginer agronom și e o femeie de care te lipești ca de-o mamă. Are un zâmbet cald și își cere scuze politicos chiar și când tu o intrerupi cu o intrebare. Pare că știe să explice toate tainele pământului, ale plantelor și ale gâzelor și povestește cu pasiunea aceea hipnotizantă care face distincția dintre meserie și vocație. Știe soiuri, pământuri, procedee, temperaturi, mașini, hârtii și mai mult decât orice, le împletește pe toate cu o blândețe care te topește.

Și pentru că astfel de oameni atrag pe alții ca ei, dânsa ne-a făcut cunoștință cu Dl Peter, la a cărui fermă am fost invitați și pe ale cărui pământuri le-am împrumutat pentru recolta aceasta. Ne-a dat fiecăruia în arendă câte o parcelă și ne-a împărtășit cu mare mândrie cum a început ferma, în 4 oameni muncitori și a ajuns să fie unul dintre cei 14 fermieri de bază pentru Lay’s. Soția, fiul și fiica îi stăteau alături la fel de mândri.

C360_2012-04-28-11-04-31

Doamna Alexandra a adus după ea 11 bloggeri pe un ogor ca să-i învețe tainele cultivării și îngrijirii a ceea ce vor ajunge chipsurile Lay’s. Cu alte cuvinte – Cartoful de la A la Z. Tot de la ea am aflat povestea primilor chipsuri:

Se făcea că un bucătar din New York a avut un client extrem de mofturos care își dorea o porție de cartofi, dar n-a menționat în ce fel îi vrea gățiți. Bucătarul a încercat de toate: pai, piure, la cuptor, cu și fără condimente. Clientul îi întorcea mereu comanda. În ultima încercare de a-l mulțumi, bucătarul i-a feliat un cartof foarte subțire și l-a prăjit auriu. În sfârșit, clientul cel mofturos a exclamat că era exact ce-și dorea. Vestea s-a dus repede, bucătarul nostru fiind nevoit să facă mai mulți și să-i țină în pungi.

Voila! Chipsul!

Terenurile erau arate și așteptau vremea potrivită pentru plantare și pe latifundiarii-bloggeri care să caște gura a mirare la tehnologia care se folosește și care măsoară totul la centimetri. De exemplu, știați că distanța optimă dintre doi cartofi de sămânță trebuie să fie de 28 de cm? Mașina îi pune exact așa, nu cum i-am pus eu, probabil la vreo 21… De altfel, mai nimic nu se mai face manual, totul este motorizat, standardizat și automatizat.

C360_2012-04-28-10-04-25

C360_2012-04-28-11-32-43

Cartofii de la ferma dlui Peter sunt ca și oamenii: trec prin tot felul de teste și încercări, iar final, numai cei suficient de puternici ajung departe. Soiul care s-a plantat pe parcela mea avea nume de fată și Doamna Alexandra ne-a zis că sunt ușor mai sensibili la dăunători, dar rezistenți la depozitare. Adică exact ca o femeie – mai fragilă, dar puternică atunci când e scoasă din mediul ei obișnuit. Tare mi-a plăcut comparația! Smile

Acum așteptăm. Doamna Alexandra spune că în iulie o să înflorească și atunci e perioada ei preferată dintr-un an. Florile noastre vor fi diferite de cele ale băieților, iar evoluția parcelelor noastre va fi monitorizată cu atenție. În august, dl Peter ne așteaptă la treabă: avem de strâns recolta!C360_2012-04-28-11-31-02

Știm că toți ronțăiți, așa că îi puteți găsi pe Lay’s atât pe Facebook, cât și pe Twitter. În august o să vă chem să gustați din ediția limitată Claudia Lay’s.

Întrebarea este: Ce aromă alegem?


  10 Comentarii

 1. Dincopilarie HaiHui   •  

  see you sare

 2. Ana-Maria Maciuca   •  

  Ai suprins perfect esenta colegei mele Alexandra. Abia astept sa-i vad/aud reactia cand citeste textul :)

  • Alina Imbrea   •  

   Sigur se va emotiona tare si merita toate cuvintele frumoase:) multumim!

  • Claudia Tocilă   •  

   Ah, va rog sa-mi povestiti ce-a zis 😀 sper sa ii placa pt ca mie mi-a placut f mult de dansa si am vrut sa le fac si cititorilor cunostinta cu oameni deosebiti :) Si eu va multumesc pentru o experienta super!!!

 3. Pingback: Campaniile saptamanii 23-29 aprilie din blogosfera romaneasca | refresh.ro

 4. Pingback: Fermier pentru o zi (deocamdata) | Provinciala

 5. Claudiu Lionte   •  

  sare, clar.

 6. Pingback: Operaţiunea: bloggeri şi PR-işti pe plantaţia de cartofi PepsiCo « BORȚUN•OLTEANU | Agenție de PR

 7. Pingback: Latifundiară cu recoltă bogată | Claudia Tocilă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *