recoltare-fermierii-lays-02parcela.jpg

Latifundiară cu recoltă bogată

Weekendul acesta am făcut iar pe ghidul în București pentru ”delegația oficială” de la Bacău, motiv de mare bucurie și de absență mai mult decât motivată de la recoltarea parcelei mele de la ferma familiei Pater din Târgu Secuiesc.

Doar că eu am parte de mulți prieteni care mă pot ajuta la nevoie și cărora pot să le încredințez chiar și comori în curs de formare. Drept pentru care l-am rugat pe Dragos Asaftei, a cărei evoluție o apreciez foarte mult și pe care îl consider cel mai bun fotograf de vârsta lui.

Așadar Dragoș a fost în locul meu la Târgul Secuiesc și mi-a povestit așa:

”În acest weekend am realizat și mai mult dependența ta, ca om, de natură. Fiind la Târgu Secuiesc pentru recoltarea cartofilor Lay’s, (…)discutând cu oamenii din patele M&P Agro și a fermei partenere PepsiCo, am aflat încă o dată cât de mult depindem noi de natură și natura de ea însăși.

Principala probelmă a fost ploaia. Și nu că ar fi plouat prea mult. Ci că n-a plouat. DELOC. Timp de trei luni. (…) Norocul, ca să spunem așa, a fost că în urmă cu un an s-a apelat la irigarea culturilor și așa s-a salvat o parte din recoltă. Chiar și ala, producția față de anul trecut abia dacă ajunge la trei sferturi.

recoltare-fermierii-lays-02parcela

Agricultura a devenit acum un sport sau un joc de inteligență în care cel mai ager și isteț câștigă. Așa cum am aflat de la familia Peter a cărei fermă am vizitat-o, e nevoie de o atenție sporită la fiecare detaliu pentru obținerea cartofilor demni să devină chipsuri Lay’s.

Înainte de a ne apuca de muncă ni s-a prezentat procedeul prin care se recoltează cartofii. Totul se face cu ajutorul unor combine Grimme de ultimă generație alături de niște oameni specializați (…) Procedeul se realizează relativ rapid și cu un randament foarte mare. E evident ajutorul mașinilor speciale și a noilor tehnologii.

recoltare-fermierii-lays-21 remorca

În continuare am mers să vedem procesul de sortare a cartofilor. Aici ei sunt sortați în funcție de mărime, culoare, dacă sunt buni, dacă sunt răi, dacă sunt atacați de diverse insecte etc. E un proces realizat cu o atenție foarte mare din partea tuturor angajaților. Pentru că, înainte de toate, intervine calitatea.

recoltare-fermierii-lays-cartofi sortare

Și iată produsul final, chipsurile din recolta Claudiei și chipsuri realizate pe loc, demonstrându-ne încă o dată procedeul simplu, dar sănătos, prin care pot și se realizează chipsurile. Spre surprinderea noastră, chipsurile simple, fără niciun fel de aromă, au un gust senzațional.”

recoltare-fermierii-lays-chips

Acestea au fost impesiile lui Dragoș despre recoltare. Cred că uitasem să vă spun că parcela mea a avut cartofi din soiul Lady Claire, acel soi feminin, mai sensibil la dăunători și mai rezistenți la depozitare. Ce coincidență, exact ca mine Smile

recoltare-fermierii-lays-lady claire

În luna septembrie merg la fabrică, să văd și eu cum ajung Lady Claire chipsuri. Apropo, am ales aroma. O să fie picanți, ca să simțim că trăim la intensitate maximă! Smile


  2 Comentarii

  1. gabriel   •  

    nu poti sa iei pe cineva cu tine? :d..fac si poze.:d.

  2. Pingback: I-am plantat,i- am cules…chips-uri ii facem! | Provinciala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *