La mulți ani, Majestate!
Majestatea Sa, Regele Mihai împlinește azi 91 de ani, fiind cel mai longeviv monarh din istorie – nimeni, în nicio perioadă din istoria lumii, nu a supravieţuit timp de 85 de ani propriei încoronări, dar si ultimul șef de stat din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Poate și din aceasta cauză, dar și din marele respect pe care i-l poartă, la Jubileul de Diamant, Regina Elisabeta a II-a l-a așezat pe Regele nostru de-a dreapta sa la fotografia oficială între 26 de împărați și regi ai lumii.
Sunt monarhistă. Și admirația mea pentru valorile Casei Regale a crescut din ce în ce mai mult în ultima perioadă, nu doar pentru că nu mai găsesc niciun reper în clasa politică actuală, ci și pentru că am înțeles mai profund rolul unui monarh într-un stat. Mă voi lovi de obiecțiile tuturor celor care au răspuns fără să cerceteze la propaganda anti-regală de după 89 făcută de foști comuniști de teamă. Nu vreau să intru în polemici, aveți explicații aici dacă doriți.
Pentru mine, Majestatea Sa este un exemplu și o dovadă de continuitate a unei normalități pe care am rătăcit-o, dar pe care sper că o vom regăsi într-o zi, nu cu Majestatea Sa, dar în instituția monarhiei, așa cum a fost ea respectată în istoria noastră de după 1881. De altfel, România este republică doar din timpul comunismului, nu este statutul nostru natural, iar o monarhie constituțională, cu un Parlament competent și orientat către un bine comun ne-ar face un bine enorm. Dar mai avem de tras până acolo.
***
”Cele mai importante lucruri de dobândit, după libertate şi democraţie, sunt identitatea şi demnitatea.
Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri.” – Intregul discurs în fața Parlamentului după 60 de ani.
Lucrul cel mai fascinant la acest discurs este, în afară de simplitatea și demnitatea lui, este că a fost scris din suflet pentru români, adresat din partea unui monarh care era conștient că nu se va mai putea întoarce pe tron. Nu a fost un discurs propagandist, nu de campanie, ci unul de încurajare pentru un popor demoralizat și dezamăgit.
***
De ziua sa, Regele Mihai va primi… o piață: Piața Regelui. Aceasta va fi situată la intersecția Bulevardului Kiseleff cu strada Arhitect Ion Mincu. Printre rarele ocazii în care îl puteți vedea în public, la ora 11:00.
La mulți ani, Sire!
Tweet
La multi ani …
Pacat ca se lasa totusi prins in jocurile politice dictate de interesele de moment ale USL, care a devenit port drapelul monarhiei in Romania, acelasi USL al carui lider spiritual Iliescu, l-a impiedicat pe rege sa revina in Romania si dorea o lege care sa interzica pentru totdeauna membrilor casei regale accesul pe teritoriul tarii.
Asta-i viata …
Daca stai putin si te gandesti, realizezi ca faptul ca a fost lipsit de putere ii ofera o viata mai lunga, spun bine sau gresesc?
Eu sper sa apuce macar 100 de ani tin sa cred ca va reusi avand in vedere ca el e regele, este oarecum un simbol, plus ca nu are mare probleme el acuma…
Sunt intru totul de acord cu cele scrise despre nobeltea Regelui Mihai. Din copilarie, a fost educat „tintit” spre a fi rege, cu rigoare si repsonsabilitate si in spiritul, exact cum ati scris „cu sufletul catre romani”…Monarhia ar fi o solutie pentru curatirea unei pozitii importante in stat si igienizarea unui intreg sistem de conducere. Insa, judecand pragmatic, caci Regele Mihai nu mai are mult de stat printre noi, fiicele sale nu au beneficiat decat de educatia unei familii aristocratice, pe care poporul roman a exilat-o…iar Duda nu este decat exponentul oportunismului…
Tocmai de aceea am zis ca inca nu suntem pregatiti pentru asta. Despre Principele Radu nu am o parere, dar mi se pare remarcabil faptul ca a imbratisat atat de bine valorile monarhiei si este, de multe ori, reprezentantul Casei Regale si pare ca o face cu placere.