unnamed

Magie de Sânziene

Noaptea de Sânziene este, probabil, una dintre cele mai mistice sărbători românești, mai vechi ca timpul, de pe vremea când oamenii încă mai credeau în spirite – benefice sau malefice – și venerau Soarele. Nu întâmplător, Sânzienele, adică varianta noastră de Midsummer, se întâmplă la trei zile după cea mai lungă zi din an.

Venerarea Soarelui este precreștină și, oamenii se închinau, îi aduceau ofrande sau le era teamă de el. Soarele era sursa vieții – când era mic și îndepărtat de oameni (iarna), natura părea că moare, oamenii sufereau de frig și poate de foame, iar primăvara, când Soarele se apropia și creștea în putere și natura renăștea.

Denumirea românească provine de la zeița romană Santa Diana, patroana vânătorilor și a pădurilor sau Frumoasele, Zânele, Iele sau Drăgaicele. Această sărbatoare este una a fertilității, a Soarelui, a dragostei și a bucuriei.

În noaptea de 23 spre 24 iunie, se spune că cerurile se deschid, iar Sânzienele coboară și încep să danseze. Hora pe care o fac ele în păduri dă florilor și plantelor puteri magice, devenind plante de leac. Ielele sunt responsabile pentru o bună recoltă, iar dacă oamenii le supără, rodul pământului va fi sărac. Tot în această noapte, atât forțele binelui cât și cele ale răului ating apogeul, așadar ”magic” e cuvântul de ordine.

De Sânziene se leagă multe superstiții, cele mai multe sunt precreștine și încă se țin în diverse zone ale țării, în funcție de ce comunități au fost acolo de-a lungul timpului… și înaintea lui.

Una dintre cele mai comune tradiții de Sânziene este legată de cununile pe care le fac fetele din flori culese în această noapte. Coronițele se aruncă peste case și, dacă se agață de acoperiș și nu cad înapoi, fetele tinere se vor mărita la scurt timp.

În acest weekend, care marchează sărbătoarea de Sânziene, vă puteți întâlni cu niște astfel de tinere care au mâni magice pentru că la Sun Plaza între 23 și 25 iunie se desfășoară un târg de handmade în parteneriat cu Breslo cu această temă, de unde puteți să cumpărați diverse obiecte inspirate sau reinterpretate din motive populare.

Dacă treceți prin Sun Plaza sâmbătă între 16.00 și 20.00 vă puteți întâlni cu nişte sânziene diafane (dar urbane) care vor împărţi flori si bilețele pe care este scrisa povestea Sânzienelor.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *