shutterstock_162825059

Luna femeii ar trebui să însemne mai mult decât flori

Când văd atât de multă atenție îndreptată spre femei în această lună, femeie fiind, n-are cum să nu mă bucure că există atât de mult interes pentru fericirea genului. Flori, ciocolată, răsfăț pe la spa-uri, pe la întâlniri cu prietenele, cadouri diverse și, în general, o tandrețe generală pentru acele femei care ne schimbă. Totul este foarte frumos, dar eu cred că nu este suficient. Pentru că noi punem mereu grija celor din jur înaintea noastră. E firesc: ne e scris prin gene și o facem foarte bine, dar ajungem să ne neglijăm problemele noastre specifice de sănătate.

Mama mea spune mereu cât de puternică este o femeie, motiv pentru care avem senzația că nimic nu ne poate doborî cu adevărat fizic și obișnuim să lăsăm investigațiile medicale feminine pe ultimul plan, chiar dacă e primul care ne poate afecta. Pe cât de puternică, pe atât de sensibilă.

  • Cancerul de sân și cel de col uterin sunt principalele tipuri de cancer care afectează femeile din România. Însă, prin prevenție (adoptarea unui stil de viață sanatos) și depistare precoce (prin controale medicale efectuate periodic), aceste boli pot fi învinse.
  • Pacientele diagnosticate cu cancer în stadiile incipiente, au șanse de 80-90 % de vindecare.

Vă sună cunoscut?

Mie da, pentru că de când sunt studentă merg în fiecare an la analize, în mare datorită unei sperieturi în urma căreia am înțeles că este o resposabilitate și o dovadă de respect pentru corpul meu. Dar asta nu înseamnă că nu le-am amânat în fiecare an, chiar dacă am ajuns să le fac, dar au picat mereu pe planul secund și vă înțeleg perfect.

Fundația Renașterea derulează în această lună o campanie numită: În luna lui Mărțisor, cel mai frumos cadou este Sănătatea ta! Prin intermediul proiectului SALVA, Posdru, Fundația Renașterea oferă în luna martie 167 de mamografii și 381 de teste Papanicolau gratuite la Centrul Medical de Excelență Renașterea din București, femeilor cu domiciliul in București și Ilfov.

Ofer aici pe blog, pentru voi, câteva vouchere pentru investigații la Fundația Renașterea: două dintre voi vor putea primi câte un voucher pentru mamografie, iar altele cinci dintre ele pentru testul Papanicolau. După cum știți, mamografiile se fac după vârsta de 40 de ani, așa că le puteți revendica pentru mamele voastre.

Mai mult decât atât, toate voucherele sunt nenominale, deci dacă aveți o prietenă care nu și-a mai făcut de mult un Papanicolau, puteți să-i faceți acest cadou. Tot ce trebuie să faceți este să-mi lăsați un comentariu scurt și să-mi spuneți cât de des mergeți la control sau care a fost ultima scuză pe care v-ați spus-o vouă înșivă ca să amânați.

Voucherele se vor da în ordinea comentariilor, până duminică. Vă voi contacta pe mail să-mi dați datele de contact ale voastre sau ale persoanei care va beneficia de ele.

Și pentru că nu știu cât de mult s-o mai spun: mamele noastre sunt primele care au nevoie și cele care le evită cu grație spunând că nu au timp, bani, n-au nimic… știți foarte bine cum merge discuția. Stați pe capul lor, ”obligați-le” să meargă, faceți-le programări preplătite sau orice credeți că le poate convinge. Este cel mai frumos cadou pe care îl puteți face: grija pentru sănătatea lor.

***

Fundatia Renașterea a fost înființată în anul 2001, iar în urma activităţii susţinute în acest domeniu atât de important pentru femeile din România, autorităţile statului român au acordat Fundaţiei RENASTEREA, în 2008, statutul de organizţie de utilitate publică. De la înființare, peste 64.000 de femei au beneficiat de serviciile medicale oferite de Fundația Renașterea, iar peste 2.4 milioane de femei au fost informate în legatură cu importanța prevenției și depistării precoce a cancerului de sân. Simbolul Programului de Prevenție și Depistare Precoce a Cancerului de San este fundița roz, simbolul unei femei informate.

Centrul Medical de Excelenţă – RENAȘTEREA, inaugurat în aprilie 2011, specializat in diagnosticarea precoce a cancerului de sân ți genital. Centrul are 8 cabinete medicale, laborator modern de anatomopatologie și imunohistochimie, mamograf digital de ultimă generație, colposcop, ecograf. Finanțarea, în valoare de 2,000,000 Euro, a fost asigurată prin Mecanismul Financiar SEE.

Foto: Breast Cancer Ribbon by Shutterstock


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *