Genul dramatic din succes

În general, atunci când suntem puși în fața unei provocări, a unei decizii importante, toate sfaturile și toate încurajările celor din jur se pun față în față cu încrederea în forțele proprii . Dacă lipsește, chiar și pentru câteva clipe esențiale, toate cărțile de automotivare, toate vorbele bune ale mamei și pumnii strânși ai prietenilor se risipesc într-o teamă care paralizează.

De fapt, încrederea de sine se clădește pe alte eșecuri, din trecut. Norocos ești dacă nu toate sunt ale tale și dacă, fiind o fire empatică, te poți pune cu adevărat în situația cuiva care a trecut prin asta.

Atunci când lucram în vânzări, încrederea (de sine) trebuia să vină la pachet, alături de cărțile de vizită și de strângerea de mână. Însă nu mereu am deschis ușile potențialilor clienți cu convingerea că sunt cea mai potrivită să duc negocierea până la capăt. De multe ori stăteam cu mâna pe clanță, șovăind, repetându-mi micul discurs adaptat, șoptindu-mi: Hai că pot! De multe ori m-am retras departe de ochii și urechile colegilor ca să dau un telefon foarte important, de teama că o voi da în bară și o să mă fac de poveste în fața lor.

La întâlnirile pentru care mă străduisem foarte mult să le obțin, apăream, pe vremea când sacourile și fustele creion mi-erau aliate, ca scoasă din cutie. Deși a fi femeie poate fi un avantaj când lucrezi în vânzări sau PR, acest avantaj se poate întoarce ca un bumerang dacă n-ai toate atuurile la tine. Un toc înalt, o camașă impecabil călcată, un machiaj discret, dar de efect și, în special, un strop de cochetărie în plus.

Până la urmă, din exercițiu, din voință și ambiție, după vreo 3 ani, n-am mai avut emoții. Mă pregăteam profesional la birou, știam mereu ce am de făcut și convingeam, dar încheiam vânzarea cu farmecul personal. Iar în viață mereu vindem câte ceva, nu-i așa?

Victorian-Fashion-Makeup2

Cum farmecul unei femei stă, de multe ori, în privire, Avon vine în ajutorul lor cu un un rimel numit Mascara Super Drama. Nu întâmplător, desigur, pentru că dramatismul (în sens actoricesc) și încrederea de sine ale unei femei au puterea de a întoarce lumea pe dos.


  4 Comentarii

 1. loredana   •  

  tu imi citesti gandurile, cumva? un strop de cochetărie în plus – asta merge foarte bine la partea masculina, atunci cand ti-ai uitat cuvintele sau esti prea emotionata. cel putin la mine da roade. cu un zambet la pachet.

 2. Claudia   •     Author

  @loredana – Bineinteles ca iti citesc gandurile, muhaha. Asa cum si tu mi le citesti pe ale mele aici 😛

 3. Malina   •  

  Mai exista si ceea ce se numeste realitate,deci nu exagerati cu tot felul de vise, uneori cheia succesului este perseveresanta, deci trebuie si o oarecare combinatie a elementelor..

  • Claudia   •     Author

   Sunt absolut de acord – dar echilibrul acesta dintre elemente trebuie potentat cu atuurile pe care le detii. Asa se obtine un maxim de efect. Parerea mea, experienta mea, evident :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *