Mi-e dor de Alba Iulia
N-am fost niciodată la Alba Iulia. Prietena Anne mă cheamă insitent s-o vizitez și să-mi arate împrejurimile, e mereu atât de entuziasmată de mutarea pe care a făcut-o acolo încât mi s-a făcut dor să plec și să revăd ce doar mi-am imaginat de zeci de ori.
De exemplu, mi-e dor de Cetatea Alba Carolina, din inima orașului, o cetate cu bastioane, în formă de stea de la începutul secolului al XVIII-lea.
Foto: Alba Carolina By Shutterstock
Cetatea a fost restaurată și este o atracție turistică în sine, cu mai multe trasee, iar schimbarea gardei în uniforme militare prezente la cetate este un moment unic. Dacă aș nimeri în timpul festivalurilor, m-aș întâlni cu Garda Romană și cu războicii daci.
Foto: Garda Alba Carolina by Shutterstock
Mi-e cam dor și de Cetatea Câlnic, din patrimoniul UNESCO, o construcţie cu arhitectură romană păstrată impecabil de la jumătatea secolului al XIII-lea, atât de bine conservată încât i s-a dus vestea în lume ca fiind una dintre cele mai interesante construcții din această perioadă care poate fi încă vizitată, ba chiar se poate înnopta în interiorul cetății.
Foto: Cetatea Câlnic by Shutterstock
Mi-e cu siguranță dor de peisajul care te lasă fără cuvinte de la Râpa Roșie, un mic canion autohton, păstrând proporțiile, dar suficient de mare încât să i se vadă ridurile roșiatice din satelit. Aș insista să găsesc un ghid care să-mi povestească despre legendele cu hoți și haiduci, dar și despre flora și fauna protejată din jurul Râpei.
Foto: Râpa Roșie by Shutterstock
Și pentru că nu-mi potolesc dorul atât de simplu, aș pleca spre Ghețarul de la Scărișoara, al doilea ca mărime din lume, vechi de peste 4000 de ani. Oscilația de temperaturi resimțită la coborâre, senzația distinctă de umezeală și de presiune, distanțele mi-ar schimba sigur starea, dar sunt convinsă că aș reveni din nou de fiecare dată.
Foto: Scărișoara by Shutterstock
Iar la final, mi-e dor să plec spre casă din Alba pe Transalpina (sau Drumul Regelui), cea mai înaltă şosea din România. Transalpina străbate Munţii Parâng de la nord la sud, prin judeţele Alba, Sibiu, Vâlcea şi Gorj la altitudinea maximă de 2.154 de metri în Pasul Urdele. Este un drum atât de fascinant încât și constructorii sunt legende: spune că a fost făcută de romani în timpul războaielor cu dacii sau de familiile localnicilor sau de nemți în timpul primului război mondial. Cert e că drumul, așa cum îl știm azi a fost inaugurat de Regele Carol al II-lea la Poiana Sibiului în 1938, de unde vine și numele de „Drumul Regelui”. Sper să și apuc, momentan, se tot lucrează la ea.
Foto: Transalpina by Shutterstock
Da, toate aceste locuri se află în raza județului Alba și mai sunt zeci de care încă nu mi-e dor, dar de care m-ar apuca dacă aș citi niște recomandări. Dacă și vouă v-am făcut DOR de un loc pe care nu l-ați văzut încă, prietenii de la TRIPDor au oferte – vorba vine la înălțime – pentru zona Alba, oferte care includ zboruri peste cetate și peste Râpa Roșie.