outside the box

Despre convingeri și alți demoni

Marți am fost la un open seminar suținut de Dr. Menis Yousry. El este cel care a creat seminariile de dezvoltare personala Essence după o experiență de peste 15 ani ca Supervizor al Sistemului Național de Sanatate al Marii Britanii, Psiholog și Psihoterapeut Sistemic de Familie. În ultimii 20 de ani, Dr. Yousry a condus și facilitat personal procesul Essence în peste 16 locații din Europa, SUA, America Latina și Orientul Mijlociu.

Dr Yousry îți propune niște sisteme pentru îmbunătățatirea nivelului și calității vieții tale, în cadrul Procesului Essence. Printre beneficiile unui astfel de curs ar fi: o mai bună autocunoaștere, întelegere și acceptare de sine, îmbunătățirea relațiilor cu partenerul, cu părinții sau cu copii, cu prietenii, până la valorizarea potențialului profesional.

Eu nu cred în cursuri în comun și terapie de grup. Mi se pare că mesajul se diluează, din diverse motive nu poți fi total sincer nici cu tine, nici cu terapeutul, nu primești atenția de care ai nevoie și există mereu senzația că problema ta e mai specifică decât ce se vorbește acolo ”pentru toată lumea.” Sunt foarte de acord că din când în când, așa cum mergi la medic să-ți faci analize la sânge, la dentist să-ți faci un detartraj și cum, ferească sfântul, ajungi la urgențe, la fel trebuie să dai și pe la psiholog. Din moment ce din capul tău pornesc majoritatea covârșitoare a problemelor, e o zonă neglijată nefiresc.

Cu toate astea, astfel de cursuri sunt compromisul care te pune pe gânduri suficient de mult încât să-ți faci o evaluare: am sau nu am nevoie de susținere în ceea ce mă privește? Uneori da, alteori, te descurci și singur. De multe ori, schimbarea radicală nu este soluția, ci doar schimbarea de perspectivă.

Am reținut de la curs ideea de bază: suntem suma convingerilor noastre prin prisma cărora vedem lumea. Iar imaginea este distorsionată de experiențele care ne-au convins și nu înseamnă că perspectiva este vreodată corectă. E o voce permanentă acolo de care ascultăm care ne repetă doar ce știm, nu și ce nu știm, de aceea nu căutăm mereu rezolvările potrivite, ci doar pe cele pe care le putem născoci din ceea ce știm. Logic, nu? Așa apar aceleași soluții pentru aceleași probleme, soluții care nu funcționează. Altora știm să le dăm sfaturi excelente pe care le urmează sau nu – ”faci ce trebuie”, ”e mai bine pentru tine” etc etc pentru că nu suntem în miezul problemei, însă pentru noi vocea permanentă caută tot felul de scuze să rămână în zona de confort. Că oameni suntem.

Problema apare când zona de confort ne face nefericiți, când retrăim lucruri din trecut în încercarea de a le vindeca (un automatism firesc) și nu reușim să ieșim singuri din cercul vicios. Acolo, cred eu, că apare nevoia ajutorului profesional. În primul rând, la psiholog suntem învățați să ne tratăm cu compasiune: toată lumea trece prin asta la un nivel sau altul și nu trebuie să ne simțim vinovați pentru neputință. Apoi te învață cum să treci peste neputință singur, dar asistat.

Cursul din București al doctorului Yousry începe pe 21 noiembrie. Promite revelații, schimbări și repoziționări. Ceea ce vă doresc și dumneavoastră.

Foto: Perspective by Shutterstock


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *