6690_108700078461_665043461_2226750_4467035_n.jpg

Cum stă treaba cu libertatea

Balázs Havasi este cel mai rapid pianist din lume și deține un record mondial. Pe durata unui minut, Havasi a încercat să apese de cât mai multe ori o clapă şi să atingă aceeaşi notă. După analiza înregistrării video, s-a constatat că Havasi atinsese aceeaşi notă de 13 ori într-o singură secundă.

Faptul că este unul dintre cei mai valoroși pianiști ai lumii nu se datorează doar talentului său extraordinar, ci și a faptului că, de mic, a fost un rebel care și-a căutat libertatea dincolo de barierele domeniului pentru care se pregătea. Pianiștii, în special, copiii minune care se pregătesc la școlile de arte, sunt învățați cum să aibă grijă de mâinile lor – să poarte mănuși, să se ferească de accidente și de alți factori cauzatori de durere sau traume la nivelul mâinilor. De asemenea, ei sunt firi mai fragile cu totul, cu apucături delicate care să le permită să își hrănească spiritul creator și artistic.

Havasi n-a fost un copil obișnuit. Deși cânta la pian de la vârsta de 4 ani, a evitat să vorbească despre asta și a dus o viață pe cât posibil normală, ba chiar fugea uneori de la clasele de pian ca să își urmeze hobby-ul: Thai Boxing. Timp de 6-7 ani, mâinile viitorului pianist se încleștau într-un pumn și loveau. Așa și-a dat seama că e special și că mereu va fi împotriva curentului.

După 25 de ani de școli de muzică, Havasi n-a devenit un pianist clasic, ci unul care și-a scris propriile sale reguli. În afară de box thailandez, este și un pasionat de deltaplanorism, motociclism şi maşini de lux, practică polo de apă și de sol. Practic, aproape toate pasiunile lui sunt periculoase pentru mâini.

Havasi spune că toate acestea îl fac să se simtă cu adevărat liber își poate exploata adevăratul potențial. Și, nu-i așa că are mare dreptate? Că doar atunci când scapi de poveri, fie că sunt vorbe nespuse, decizii mereu amânate, nebunii de moment sau să accepți provocarea de a-ți urma visele tale nu ale altora, fără reguli dictate de cei din jur, te eliberezi și îți dai sentimentul de fi cu adevărat viu și în control asupra propriei tale vieți.

6690_108700078461_665043461_2226750_4467035_n


  3 Comentarii

    • Claudia Tocilă   •  

      ma bucur ca v-a placut, eu am ramas foarte impresionata. Toate sporturile din clip sunt cele pe care le practica pianistul :)

  1. Pingback: Două ore de magie–Havasi! | Claudia Tocilă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *