Cum să-ți bați joc de valorile românești
În Piața Revoluției, oameni între două vârste mângâiau zidurile de la monument, cele care poartă scrise numele morților de la revoluție și își arătau unul altuia unde ieșise dictatorul la balconul fostului CC. Mai multe coroane de flori zăceau înghețate la baza ”cartofului” iar o femeie aprindea o candelă. Alături, la intrarea dinspre stradă a Ministerului de Interne, așteptau trei dube mari, pline cu jandarmi cu priviri spășite. Pe fața niciunuia nu se citea hotărâre, ci mai degrabă rușine.
”Hai bă, să întrăm în mașină, cine știe cât om îngheța de frig azi…”
Ajung din urmă un cuplu în vârstă care se plimba pe lângă Palatul Regal. Dintr-o dată, femeia vede vandalismul de pe marmura statuii și rămâne înțepenită:
”Uite, Gelule, ce-au făcut!!! Au scris pe statuia Regelui cu numele ăstuia? Cum se poate așa ceva? Pentru ce?”
Uite-așa! Nerespectând minimul de reguli de bun simț și acționând ca niște vandali, fără motiv, asupra unor simboluri. Chiar așa: De ce? De ce-ai mâzgâli ”Jos Basescu” pe statuia lui Carol I? Care-i legătura? Orice alt zid era la fel de bun dacă altă modalitate de exprimare n-a găsit.
Asta îmi arată mie că totul e doar o refulare haotică. Oamenii habar n-au pentru cine prostestează, împotriva cui și ce vor face dacă chiar primesc ce cer. Mai departe ce alegem? E oricum destul de clar că alte valori ne sunt total străine…
Tweet
Probabil au fost niste pusti teribilisti care habar nu au pe ce lume traiesc…si avem pretentia la un trai decent, intr-o lume in care majoritatea se comporta total opus.
Asa e! Nici nu stiu ce vor! Doar vandalizeaza strazile si distrug tot ce le e in cale . Cum isi permit sa se urce pe mastile lui Caragiale din fata Teatrului? Au idee de valoarea lor? Rusine
am si uitat de treaba cu mastile… chiar ca oribil!
Nu mi`e strain gandul cand vom vedea la stiri gratarul incins in fata jandarmilor, ca deh, le mai e si foame dupa atata protest.
Sunt convinsa, nu mai dureaza mult. Sa se faca putin mai cald afara, sa nu tiuie focul :))
nu sunt de acord see you manifestantii, dar sincer nici familia regala nu-mi e la inima, a nu se uita cum a ajuns Carol I din muritor de foame rege.
Tocmai pentru ca a ajuns Rege din nimic cred ca ar trebui sa ne faca sa-l stimam. Si n-a fost orice fel de Rege, ba chiar unul dintre cei mai echilibrati si mai orientati catre datorie… Vad ca faci SNSPA, ma gandeam ca stii mai bine de-atat
Claudia Tocilă eu nu-l suport pentru faptul ca familia lui a jefuit poporul roman, si ca tot azi e 24 ianuarie aminteste-ti de monstruoasa coalitie ce l-a dat jos pe Cuza ca sa-l puna p-asta! Nu lua istoria dupa cum ti-a fost predata la scoala, informeaza-te! Ahh si ca mondenitate intereseaza-te ce a fost princepele Radu inainte sa se insoare cu printesa si cum de au ajuns ei sa se cunoasca! Cunosc foarte bine situatia si asta ma macina cand vad cum sunt ridicati in slavi niste hoti!
Daniel Grig sa inteleg ca ti se pare ca regimul comunist sau capitalist e mai putin jefuitor? Am citit destule ca sa-mi fac o idee destul de ferma pe tema asta. Toata lumea fura mai mult sau mai putin, doar ca familiile regale au un alt simt al datoriei: dupa ei n-are cine sa mai vina sa repare ca in democrati – lasa ca vine urmatorul si curata dupa mine… E atat de simplu: in monarhie, cum iti asterni, asa dormi. Pe mine ma doare cand ne alegem singuri hotii, an dupa an.
Claudia Tocilă Nu, draga Claudia doar ca prefer sa fiu condus de un roman ales de mine si nu de altu, nu de un neamt, englez sau mai stiu eu ce natie…
Daniel Grig Eu vreau sa citesti autobiografia Reginei Maria. Daca dupa cele trei volume nu te convingi ca unii straini ajung sa ne iubeasca mai mult decat noi insine, I rest my case.
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=306073852776941&set=a.170635152987479.51613.166677890049872&type=1
sa-nteleg ca preferi partea din dreapta a pozei?:)
Pingback: Cum să-ți bați joc de valorile românești–partea a II-a | Claudia Tocilă
Pingback: De ce uităm ce-i important | choses-que-j'aime
Pingback: O scenă din Piața Revoluției | Claudia Tocilă