dragoste-in-vremea-holerei.jpg

Duminica de carte: Dragoste în vremea holerei

Mi-e greu să fac recenzia unei cărți pe care am așteptat-o destul de mult și pe care am savurat-o ca pe cel mai frumos apus de soare pe care l-au prins vreodată o pereche de ochi. Dragoste în vremea holerei e mai mult decât o carte despre dragoste.

E genul de carte care te zdruncină din rădăcini, care îți schimbă felul de a privi dragostea, oamenii și timpul. Avalanșa de sentimente care te încearcă de la prima până la ultima pagină, te face să-ți pierzi respirația, mințile, și să îți facă inima să bată nebunește ca la o cursă. E o cursă lungă de peste jumătate de veac pentru a găsi fericirea supremă înainte de moarte.

dragoste in vremea holerei

Florentino Ariza se îndrăgostește fulgerător de Fermina Daza pe când amândoi aveau 20 de ani și îi trimite o scrisoare. După ceva timp, primește un răspuns și așa începe o ascunsă și răbdătoare poveste de dragoste. Aceasta este curmată de tatăl fetei care o duce într-o călătorie a uitării, iar apoi o căsătorește cu Juvenal Urbino, un doctor prosper și educat. Florentino își duce traiul în așteptarea morții doctorului timp de cincizeci și unu de ani, nouă luni și patru zile, amețindu-și amarul între cearșafurile discrete a sute de femei, fără să reușească să o uite pe Fermina. La moartea soțului Ferminei, îndrăznește să-și mărturisească din nou dragostea neclinită de ani. De acolo, va fi nevoie să răsfoiți…

Felul în care Gabriel Garcia Marquez obișnuiește să aline cititorul cu descrieri, întâmplări explanatorii și dialoguri care amână deznodământul este fascinant și am sorbit fiecare cuvânt de pe fiecare pagină. Scriitura e bogată, încărcată fără să obosească și construiește în mintea cititorului imagini complete, cu arome, sunete, trăiri. Jur că am avut senzația că stau în ploaia caraibiană și plantam trandafiri roșii alături de Florentino sau că simt aroma vinetelor pe care le gătea Fermina pentru soțul ei.

E perfectă, puteți să vă apucați de ea când sunteți îndrăgostiți, când vă vindecați după o iubire sau când așteptați, la fel ca Florentino, să vi se împlinească dragostea.

”Florentino Ariza își imaginase clipa aceea până în cele mai mici amănunte încă din tinerețea lui zbuciumată, pe care și-o închinase în întregime unei iubiri temerare. Pentru ea se străduise să câștige, prin orice mijloace, renume și avere, pentru ea își îngrijea sănătatea și înfățișarea, cu o tenacitate ce nu le părea tocmai bărbătească altor bărbați din acele vremuri, pentru ea așteptase ziua aceea așa cum nimeni pe lume n-ar fi putut aștepta ceva sau pe cineva: fără să șovăie nici măcar o clipă. Constatarea că, în sfârșit, moartea intervenise în favoarea lui i-a insuflat curajul de care avea nevoie ca să-i repete Ferminei Daza, în prima ei noapte de văduvie, legământul de fidelitate eternă și de iubire pururi vie.”


  11 Comentarii

 1. Vasiliu Maria   •  

  Cred ca am sa o recitesc…. Astept si alte recenzii :) Imi este dor sa citesc carti bune!

 2. cozzin   •  

  Un veac de singuratate…mi-ai facut dor sa o recitesc. Dragoste in vremea holerei nu m-a atins atat de tare. Nu stiu de ce…

  • Claudia   •     Author

   Cosmin, e pe lista, m-a convins Garcia Marquez.

   Stiai ca fiul lui e regizor? 😀

 3. cozzin   •  

  Nu..acum o sa il caut.

 4. Magda Tache   •  

  Desi nu mai sunt tanara am citit"Dragoste in vremea holerei" si pot spune ca este una din cartile mele preferate.M-a impresionat si m- a emotionat iubirea care nu stie cand si unde dar ea te face fericit si poate la apusul vietii poti aprecia mai mult un sentiment adevarat.Mi- a placut recenzia si as vra sa mai fie si altele.Asa poate imi voi mai aminti carti citite sau voi descoperi altele pe care…

 5. anca   •  

  Buna! As dori o carte care sa semene cu aceasta. Imi puteti recomanda? Va multumesc anticipat!

  • Claudia   •     Author

   De regula, cel mai sigur poti incerca la acelasi autor. Ce ti-a placut la ea?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *