Cum să savurezi cea mai bună cafea

Cafeaua e artă: am văzut asta cu ochii mei a doua oară și mă conving cu fiecare dată când asist la prepararea ei de către cei care au studiat-o, au savurat mai multe soiuri din toată lumea și i-au descoperit o parte din secrete. La fel ca prima dată, am constatat că privim această licoare aromată ca pe un lichid energizant oarecare și că nu-i acordăm respectul cuvenit.

E adevărat că, deși știu cum să fac o frunză, un indian și un dragon în latte art, nu o să-mi folosească prea curând pentru că am alte priorități decât un espressor. În schimb l-am întrebat pe Cristi de la Flying Cocktails, barmanul care ne-a făcut desene în cafea la Hobby Caffe&Shop, ce e bine de știut despre cafea și ce greșeli fac cei ce merg în baruri.

Sortimentele

În primul rând e vorba despre tipul de cafea pe care îl alegem încă de la magazin sau de sortimentul aflat în bar –  cu cât mai ieftină, cu atât mai slabă calitativ și mai puțin aromată. Arabica este cea mai aromată și mai intensă dintre cele trei (arabica, robusta și liberica) și într-o pungă se pot afla boabe de cafea din 3 sau 4 părți ale lumii, așa cum dictează master-blendul (omul care e nasul și gustul) fiecărui brand.

Nessul 

Am aflat despre ness că e de fapt un burete care absoarbe ce-i mai bun din cafea și apoi  este macinat. Da, buretele acela este măcinat și devine ness… Cu alte cuvinte, nu există cafea solubilă, ci acest burete-ness la care adăgăm fără milă zahăr procesat și, în unele pliculețe, un amestec de siropuri, arome, uleiuri ca în margarină, conservanți și hârtie. Din păcate, același lucru este valabil și pentru capsulele de cafea și lapte care se folosesc la mini espressoare.

Espresso-ul

Cristi ne-a recomandat să ne facem singuri cafeaua acasă sau s-o bem într-un bar de încredere. Espressoarele, dacă nu sunt mânuite de persoane bine instruite, ne pot livra o cafea nocivă: gramajul nepotrivit sau timpul de presare prea lung pot aduce în ceașca noastră niște toxine care ne privează de efectele tonice ale cafelei. În plus, un esspresso lung are aceeași concentrație de cafea ca unul scurt și e de preferat celui lung pentru că e mai intens la gust și sunt șanse mai mici să fie preparat incorect. Senzația de revigorare instantă se datorează concentrației mai mari de cafeină în apă, deci absobție mai rapidă în organism. De altfel, inima este stimulată în aceeași măsură, depinde doar de durata savurării fiecărei cești.

Zaharuri și alte dulcegării

Zahărul brun este cel mai potrivit pentru îndulcirea unei cafele, dar și acolo pot fi probleme pentru că, mai nou, producătorii adaugă coloranți zahărului alb și-l vând ca fiind brun, deci mai scump, dar la fel de slab calitativ.
Mierea nu e o idee bună decât dacă e adăugată unei băuturi sub 50 de grade celsius, altfel elimină o substanță utilizată ca pesticid! Adio ceai și cafea fierbinte cu miere, sunteți greșite!

Apa în cafea

Apa în care se face cafeaua nu se fierbe, ci trebuie să ajungă la 960. De aceea, ea trebuie să fie pură, nu de la robinet. În cazul preparării la ibric, după adăugarea cafelei, se dă un clocot și se închide focul. Altfel, aroma se alterează, devenind amară. Să vă mai spun că nu se bea decât proaspătă din cauză că se oxidează foarte repede?

Ne-a mai spus Cristi și despre băuturile alcoolice una-alta, dar m-am ambiționat să mă documentez separat despre asta.

Îi mulțumesc Ancăi pentru ideea minunată și sper ca evenimentele marca AncaDuma.ro să continue cu propuneri la fel de interesante!

Credit foto.


  18 Comentarii

 1. nwradu   •  

  „Espressoarele, dacă nu sunt mânuite de persoane bine instruite, ne pot livra o cafea nocivă: gramajul nepotrivit sau timpul de presare prea lung pot aduce în ceașca noastră niște toxine care ne privează de efectele tonice ale cafelei.”

  A dat si detalii sau doar a zis-o asa, ca sa bei cafea doar la cafenele?

  Mi se par vorbe aruncate, ca si aia cu capsulele pentru espressoare.

 2. sandu ionut   •  

  la expresso, va spun eu un mic secret. Daca bei la bar, k sa vezi daca cafeaua este facuta bine in momentul cand pui pliculetul de zahar in cana, vezi daca acesta pluteste timp de 2,3 secunde. inseamna k expresso-ul e perfect. nu e arsa cafeaua. Daca nu …asta e

 3. Corina Ghirvu   •  

  In spatele oricarei femei de succes se afla o cantitate substantiala de cafea.:))

  • Fredo Fred   •  

   In spatele oricarei femei de succes se afla un barbat inteligent care stie sa prepare o cafea si in desert ,fara apa !

 4. Mihai   •  

  Dupa ce am citit articolul mi-am dat seama ca pana acum am facut totul gresit si cu cafeaua si cu ceaiul :(

  • Claudia   •     Author

   Asa mi-am zis si eu cand stateam de vorba cu barmanul nostru… De dimineata nu mi-am baut cafeaua pentru ca n-am avut decat varianta la un leu. Si mai bine deloc decat proasta…

 5. Pingback: Soarele într-o cană de cafea

 6. Andrei   •  

  De când încerc să aflu și eu cum se face o cafea ca lumea! Niciodată nu îmi iese acasă așa bună cum o beau în unele baruri/cafenele.

  Pentru mine nu există ness, nu există 3 în 1, nu există nici măcar cafea la filtru (numai la ibric!). Și nici nu îi pun zahăr, alterează gustul și aroma. :)

  • Claudia   •     Author

   Andrei, sper ca te-am lamurit cat de cat si daca mai ai intrebari, cred ca barmanii abia asteapta sa isi arate aptitudinile clientilor. E o calitate minunata de-a lor sa fie mereu deschisi sa explice si sa se mandreasca cu meseria lor :)

 7. Pingback: Campaniile saptamanii 31 octombrie – 6 noiembrie din blogosfera romaneasca | refresh.ro

 8. Pingback: Cafeaua de dimineata | Lucian Marin

 9. Pingback: Cafeneaua de la colţul…mesei din bucătărie :) - Elena Cîrîc

 10. Pingback: Gânduri în dezordine » Blog Archive » Perspectiva schimbă călătoria » Gânduri în dezordine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *