8N5A2435-cropped-660x333

De ce e Bill Gates cel mai bogat om din lume?

Nu pentru că ar face bani din piatră seacă sau din… să spunem resturi, ci pentru că face lucruri care duc umanitatea mai departe prin intermediul Fundației Bill și Melinda Gates. Educație, sănătate, inovație și multe alte domenii au fost atinse de activitatea lor într-un mod mult mai benefic decât o fac uneori guvernele și organizațiile mondiale. Un om căruia banii nu i-au luat mințile, ci i-au dat idei.

Ultimul exemplu este investiția în OmniProcessor, un mecanism care transformă resturile de la canal în apă curată, energie electrică și cenușă. Prototipul este destinat țărilor subdezvoltate sau în curs de dezvoltare pentru care soluțiile existente în țările dezvoltate nu sunt viabile. În plus, pare un win-win pentru toată lumea: este relativ ieftin (1.5 milioane $), nu poluează, ba chiar este un generator de energie verde și rezultă compuși organici: cenușă rezultată de la arderea materiei uscate care îl alimentează și apă filtrată mecanic. Chiar și cenușa respectivă poate fi refolosită în agricultură deoarece conține fosfor și potasiu.

Un astfel de sistem poate deservi 100 000 de persoane procesând 14 tone de deșeuri în mod ecologic.

Eu aș cere și un buletin de analiză pentru apa respectivă – e totuși apă fitrată din excremente – dar sunt sigură că nu e nevoie să fie băută, ci poate fi folosită din nou în rețeaua sanitară.

Prototipul a pornit de la un insight real și simplu: 40% din populația urbană a lumii (2.5 miliarde) nu folosește sisteme sanitare adecvate (mai bine zis deloc), iar aproape tot atâția folosesc sisteme care poluează apa și solul, punând presiune pe bugetele guvernelor în țările în curs de dezvoltare și poluând întreaga planetă.

Așadar, un mix între o centrală electrică pe aburi, un incinerator și un sistem de fitrare a apei în mod ecologic și sustenabil. Chapeau, domnule Gates!


  1 Comentariu

  1. Carmen   •  

    O sa dau in teoria geek a conspiratiei si o sa zic ca ideea e inspirata din Dune (1965!), unde oamenii de pe planeta-desert purtau costume care le reciclau apa corporala. Am mai auzit de genul asta de inventii, dar fie sunt prea scumpe, fie au capacitate limitata. Sunt convinsa ca la un moment dat o sa avem ceva acasa care sa ne produca energie si apa din surse accesibile, cand n-o sa mai ajunga pentru toata lumea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *