shutterstock_183938684

Trei întrebări pe care să ți le pui înainte să comentezi pe internet

Doar trei, deși uneori sunt zeci, dar m-am limitat.

Scriu asta deoarece în ultima luna mi s-a luat puțin de a lăsa comentarii oricui, pe orice subiect. De multe ori abandonam un bloc de text întreg după ce îmi răspundeam la oricare dintre întrebările de mai jos sau la toate în ordine.

E un fel de reverse journalism, unde un articol sau o poveste trebuie să-ți răspundă la cele 5 întrebări:

Who, What, Why, When, Where and How?

așa și un comentariu ar trebui să răspundă la rândul lui măcar acestor trei porți ale comunicării. E o teorie veche, proverb, zicală whatever, nu-mi aparține, dar aș vrea să trec în revistă cele trei întrebări, actualizate la rețelele sociale.

1. E adevărat?

În era lui Fake News, nu doar articolele sau filmulețele trebuie puse sub semnul întrebării, ci și comentariile, reacțiile la ele. De multe ori, în căutarea validării sociale, există persoane care inventează povești, care fac trolling aiurea, doar așa ca să ne aflăm în treabă sau pur și simplu perpetuează niște informații aflate din surse de fake news. Sunt sute, vă spune cineva care moderează în anumite perioade zeci de comentarii de la oameni pierduți în hățișul informațional, transportați brusc într-o realitate paralelă.

Să presupunem că adevărul e relativ și interpretabil, dar dacă nu sunteți 100% siguri de sursa informațiilor, abort.

2. E folositor?

Ajută pe cineva în mod real ce scrii tu acolo? O istorie personală, o experiență, un sfat, un link către cineva mai deștept – pot fi mine de aur și probabil servesc scopului pentru care a fost inventată o rețea de socializare in the first place: să ajute oamenii să relaționeze pe teme comune de interes. Dar să intri în curtea cuiva să te dai deștept, să-i faci pe alții proști fără finalitate, să intri în discuții interminabile când nu ai toate informațiile sau ai surse eronate, mai bine abandonează.

3. E amabil? 

Orice lucru în lumea asta poate fi spus și fără înjurături, fără înțepături, fără atac la persoană. Dacă argumentele voastre se sprijină vreodată pe atacul la persoană, abort: înseamnă că nu le aveți. Oricum, putem cădea de acord că niciodată nu s-a deșteptat cineva după ce a fost făcut în fel și chip pe internet.

Desigur, e greu să te abții într-o lume în care oricine are ceva de spus și pare că asiști neputincios la niște nedreptăți. N-am spus că trebuie să intrați într-o silenzio stampa, ci doar să cântăriți mai bine cum vă drămuiți timpul și nervii.

Dacă e nevoie neapărat de o reacție pentru care nu aveți răbdare, aveți facebook reactions, emoji și altele.

În rest, folosiți Facebook pentru a vă informa din surse verificate, dar mai ales pentru a păstra legătura cu prietenii, colegii, familia, nu ca să vă faceți inimă rea :)


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *