shutterstock_259202165

Cu ochelari sau fără

Primul meu control serios la ochi a fost când mi-am luat carnetul. Contrar practicilor dubioase de acum vreo 12 ani, eu m-am dus la medicul de familie și mi-am luat trimitere pentru toate cabinetele, făcând inclusiv o radiografie la plămâni. Acum sunt pachete la clinici și rezolvi într-o zi, maximum două toate controalele. Aveam 18 ani și mi-au zis că văd brici, dar nu-mi amintesc să fi făcut un control foarte serios: am citit câteva litere de la distanță, pe care le-am memorat cât de cât în timp ce îmi făceau fișa.

Apoi, fast forward la primul control la medicina muncii de la primul meu loc de muncă, acum 10 ani mi-au spus că am o miopie ușoară, de -0.5. Nimic important, mi-au spus, iar eu am dat vina pe ochii mei obosiți pironiți în monitor lângă un geam pe sud. Acolo localizez și primul rid în jurul ochilor.

Mi-am dat seama că nu văd foarte clar când cineva m-a pus să mă uit după o cutie în depărtare și nu reușeam să citesc ce scrie pe ea, dar nu mi s-a părut mare lucru.

Abia acum vreo 3 ani mi-au făcut, tot la medicina muncii un control profesional, cu aparate și tot ce trebuie și mi s-a reconfirmat această miopie care, se pare, e din naștere. Practic, până mi-am pus pe nas primii ochelari, nu am văzut niciodată ca voi :) Mi-am pus atunci și la lentile și un filtru pentru monitor și dintr-o dată, am spus ”la revedere” senzației de praf în ochi care îmi apărea seara după o zi la birou. Aveam zile în care simțeam că îmi face cineva voo-doo cu zeci de ace în globul ocular.

Diferența între diversele soluții și o pereche de ochelari făcuți special pentru nevoile tale este, în afară de prima imagine cu adevărat HD, că monitorul nu mai e un neon, ci un bec de 60 de wați. De asemenea, privitul la TV, cititul, chiar și un curs la care ești doar atent, devin mai simple și se rezolvă inclusiv o oboseală de care nu ești conștient, dureri de cap și alte mici neplăceri.

În plus, mai e și chestiunea ochelarilor de soare care și ei te pot scăpa de multe probleme, cum ar fi cataracta sau alte afecţiuni ale ochilor care pot cauza leziuni ale vederii. Dar probabil deja știți că nici cu ei nu e simplu, nu orice pereche are aceleași caracteristici și nu oferă aceeași protecție. De exemplu, protecția UV 400 blochează razele de până la 400 de nanometri împotriva ultravioletelor, dacă ești la mare sau schiezi, alege o pereche de ochelari care să fie și polarizați deoarece filtrează lumina reflectată în suprafeţe.

Vă recomand să nu întârziați să vă faceți un control și să stabiliți exact ce nevoi au ochii voștri. Avem tendința să ignorăm vederea și să punem eventualele probleme pe seama vârstei sau a oboselii, însă dacă nu luăm măsuri, problemele se agravează.

În perioada 30 martie – 4 aprilie, la magazinul Optiplaza din Sun Plaza aveți consultații gratuite și 30% reducere la rame, lentile și montaj. Au și un concurs cu tombolă pentru cei care le trec pragul: 3 vouchere în valoare de 200 de lei.

Așadar, în cazul în care nu v-ați mai făcut de mult un control la ochi, zilele acestea e momentul, mai ales că este gratuit.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *