Redescoperă România – Sălbaticul tărâm

A patra zi din excursia Redescoperă România a făcut trecerea din Bucovina în Maramureș. Am redescoperit o Românie străveche, ce mustește de viață, superbă în sălbăticia ei. Drumurile dintre munți au peisaje ce-ți taie respirația iar satele au gospodării bogate, cu pereți decorați cu motive florale și păzite de porțile sculptate de meșteri neîntrecuți.

Azi am văzut toate anotimpurile: am găsit zăpadă ascunsă în munții din Maramureș, ne-am alintat la vântul de primăvară din satul Ieud, am stat la soare puternic ca de vară la Bârsana și am făcut trasee offroad între frunze uscate ca de octombrie aproape de Baia Sprie.

Granița dintre Bucovina și Maramureș e ca cea între vis și realitate: când simți că te trezești din cel mai dulce vis într-o dimineață revigorantă. Maramureșul este plin de viață și împodobit ca o zi de sărbătoare. În satul Ieud am găsit ascunsă între case cea mai veche biserică din lemn din zonă. Are aproape 700 de ani și ni s-a spus povestea ei de către doi puști ce învățaseră de la preot istoria ei. Și erau extrem de mândri când le puneam întrebări, pentru că o simțeau ca pe propria lor moștenire.

DSC06456

DSC06466

La câteva case mai încolo, familia Pleș are un muzeu etnografic privat care include două case vechi în care sunt obiecte tradiționale. Muzeul este viu, pentru că tot ce este acolo poate fi folosit chiar și acum. Doamna Pleș ne-a arătat cum se obține firul de cânepă și cum arată un ștergar făcut în timp ce simultan se leagănă copilul și borșul se fierbe potolit pe jar. Domnul Pleș a cumpărat locul cu banii munciți în străinătate și a adus a doua casă de la un kilometru distanță, montând-o pe terenul lui cu scopul de a duce tradițiile vechi la următoarele generații. Oftează, căci nu are sprijinul autorităților și nu știe dacă copiii vor putea rămâne să se ocupe de ea, dar nu-și pierde speranța nicio clipă.

DSC06476

DSC06494

La Mănăstirea Bârsana orice cuvânt, oricât de meșterit, piere în beatitudinea pe care ți-o înspiră. N-am intrat în viața mea într-un loc mai parfumat și mai profund ca în biserica din curtea lor înflorită. Am simțit că dacă aș fi stat mai mult acolo aș fi găsit răspunsuri la întrebări pe care încă nu le-am pus.

DSC06544

DSC06553

În satul Bârsana locuiește un meșter numit Bârsan care face cele mai frumoase porți maramureșene din lemne aduse de pe coastele munților din apropiere.

DSC06571

Mai mult pe drumuri am fost azi, dar lăsând la o parte că nu erau cele mai bune, au darul de a compensa cu peisaje de amândouă părțile. Mai ales acolo unde am ales un offroad pe care Dusterele l-au fentat excelent.

România pe care am văzut-o azi m-a făcut s-o prețuiesc și mai mult: pentru bărbați care mută case din loc ca să păstreze tradiția, pentru femei care țineau treburile casei cu mâinile și pe picioare legănau copii, pentru gospodării care își deschid porțile larg pentru vizitatori, pentru mănăstiri unde liniștea este pogorâtă din Paradis, pentru drumuri de poveste ascunse în munți și pentru lumina blândă care mângâie dealurile înverzite. Aceasta e țara de care trebuie să ne reîndrăgostim și pe care s-o facem mai bună!

DSC06417

DSC06582

Credit foto: Andra Zaharia

Redescoperă Romania 2011 este un proiect Petrom, împreună cuBCR,Dacia, Romtelecom, Paralela 45 și Muzeul Național al Țăranului Român.


  5 Comentarii

 1. ioana   •  

  Superba zona si incarcata de vechi traditii … pacat de caile de acces … :-(

 2. Pingback: Povești din România

 3. Pingback: Gânduri în dezordine » Blog Archive » Am redescoperit România!

 4. man   •  

  salut.e superba zona „maramures”da din pacate trebe plantatie de brazi si asa mai departe.ca de taiet copaci sa tau da de plantat sohan.asta ar trebui in primul rand.multam fain

  • Claudia   •     Author

   ai dreptate, am vazut si eu cu ochii mei cati brazi se taie si nu se planteaza nimic in locul lor..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *