148873_470140763030496_1088332088_n.jpg

Capra vecinului – partea a doua. Studiu de caz: AQUA Carpatica

Acum mai puțin de o lună reflectam la o vorbă atât de românească încât ar putea să devină foarte ușor marcă înregistrată în România: să moară capra vecinului. Discutam cu prietenii mei din străinătate și îi întrebam dacă și la ei există această mentalitate. Expresia e cu siguranță doar a noastră, dar gândirea ar putea fi răspândită și în alte țări. Din păcate (pentru noi și din fericire pentru ei) nu e așa: succesul altuia creează competiție, naște dorința de a fi tu însuți mai bun.

M-am lovit de acest mod de a gândi și de a acționa atât la școală, și, mai apoi, la toate locurile de muncă. De ce să faci toate eforturile pentru a-ți menține un standard ridicat al serviciilor sau al produselor când poți, mai simplu, să denigrezi concurența?

E, pe undeva, și vina noastră ca și consumatori: nouă ni se aplică acel ”crede și nu cerceta.” De ce ne e mai ușor să credem ceva rău despre un produs sau inițiativă decât să-i acordăm prezumpția de nevinovăție? De ce nu intrăm puțin în detalii atunci când putem primi răspuns argumentat și din partea acuzată, nu doar de la acuzator?

Un astfel de exemplu este șirul de acuze care vin din partea APEMIN (Patronatul Apelor Minerale) împotriva AQUA Carpatica. Vechii jucători – Borsec, Tușnad, Perla Harghitei etc – nu primesc ”la joacă” pe mai tânăra colegă de industrie. Ba mai mult, insistă să s-o șicaneze cu tot felul de atacuri nefondate. Ce e mai rău e că se folosesc de instituțiile statului într-un mod destul de evident și, din păcate, asta spune multe despre echidistanța statului și medierea practicilor din comert.

Întregul comunicat e aici.

Mai e o vorbă din popor: Câinii latră, caravana trece…

148873_470140763030496_1088332088_n


  10 Comentarii

 1. Gabriel Oana   •  

  aqua a gresit masiv, din punctul meu de vedere. au declarat ca apele lor au 0% nitrati (sau nitriti, nu imi amintesc) apoi au incercat sa propuna o lege care sa interzica apele care au nitriti (sau nitrati) adica toata concurenta lor. dupa ce au recunoscut ca de fapt si apele lor contin nitrati (nitriti) ar fi putin normal sa fie putin mustruluiti de colegii pe care au incercat sa-i scoata din afaceri… dupa fapta si rasplata.

 2. Mirela   •  

  da si nu: aia carbo este cea fara nitrati. Si legea aia de o propun nu se refera la interzicerea apelor cu nitrati (ca toate se incadreaza in limita maxima – din cate am inteles) – ci la afisarea nitratilor. De aici s-ar putea sa li se traga necazul. Ca daca se deschide cutia Pandorei… Oricum eu una am inceput sa ma uit cu atentie pe etichete (si nu doar de apa). E chiar interesant sa vezi – de exemplu – ce scrie la multe din produsele „fara conservanti, fara coloranti artificiali”. Daca mergi si mai departe – te cam sperii cind afli din ce sint facuti anumiti coloranti naturali.
  Nu m-as fi asteptat ca un brand sa ma influenteze in acest sens. Cu atat mai putin al unui produs banal – apa.

 3. Valy   •  

  nu stiu, nu cunosc, nu ma intereseaza. de cateva luni bune beau numai apa plata de la aqua carpatica. am o colectie impresionanta de sticle goale din care am vrut sa fac un robot la un moment dat :)).

  E singura apa pe care o pot bea. Cu sau fara nitrati (nitriti). Mai bag ca inlocuitor borsec, numai atunci cand nu gasesc in fata blocului :)

 4. PsyCho   •  

  Apa ? Ce gust are ?
  Bere frate, si vin fiert ca vine iarna. Si cola.

 5. Nelu   •  

  @ Mirela : Se vede ca nu ai copii ! Ziua cand vei fi cu un bebelus vei gandi cu siguranta altfel…atunci, faptul ca NU POTI sa administrezi unui copil mai mult decat 10 mgr/l de Nitrati (NO3) + responsabila de el, vei preta mai multa atentie la acest fapt !

  Si cu siguranta cei care ascund nitrati nu vor fi pe placutul tau !
  Sa fii sanatoasa Mirela !

 6. Nelu   •  

  @Mirela : si nu uiti …corpul tau este constituit cu 70% numai din acest element „banal” de Apa !
  Deci depinde si de imagina pe care ai despre tine :))

 7. Mirela   •  

  @Nelu – de unde pana unde reiese ca n-as avea copii? Si ce te face sa crezi ca vorbesc in necunostinta de cauza? Eu doar vroiam sa spun ca toata aceasta poveste cu nitratii m-a facut mai atenta.

 8. Adrienn Tilla   •  

  Cu tristete ma uit ca nu s-a reuist nici adunarea de semnaturi. Si nu inteleg de ce nu se profita de un beneficiu gratis, la un click distanta. De concurenta sa nici nu mai vorbim, s-au sapat singuri, cel putin in ochii mei.

  • Claudia   •     Author

   Din pacate, nu. Nu s-au strans semnaturile, mai sunt vreo 30.000… Dar asta se va remedia in curand :)

 9. Mirela   •  

  @Adrienn – Cu nebunia asta intr-ale politicii cui sa trimiti semnaturile? Ca se schimba ministrii precum sosetele :) Poate asta o fi cauza pentru care nu se prea mai mentioneaz. Sau vor sa stringa si semnaturi fizice (ca am vazut intr-o zi la ASE formulare)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *