Beneficiile donării regulate de sânge
Știți că donarea de sânge în mod regulat (transfuzia de sânge) s-a dovedit a fi benefică nu numai destinatarului, dar și donatorilor? Beneficiile de sănătate ale donării de sânge în mod regulat sunt numeroase, în special dacă donați sânge periodic. De obicei, donarea de sânge se poate face de maximum de 5 ori pe an.
Beneficiile donării de sânge în mod regulat pot fi grupate astfel:
- Ajutor pentru organele vitale precum inima și celulele roșii din sânge
- Beneficiu pentru prevenirea și reducerea bolilor cronice, cum ar fi accidentul vascular cerebral și cancerul
- Utile pentru frumusețe, cum ar fi menținerea unei greutăți sănătoase și prevenirea îmbătrânirii
Așadar:
Reduceți riscurile atacurilor de inimă și vasculare
Studiile au arătat că donarea de sânge poate reduce riscul de atacuri de inimă la 1/3 ori mai ales la bărbați. Prin donarea regulată a sângelui, regenerarea acestuia va avea loc mai repede, iar oxidarea colesterolului devine mai lentă. În plus, fluxul de sânge devine mai fluid și, de asemenea, poate preveni acumularea de oxidare a grăsimilor și a colesterolului în pereții arterelor coronare.
Cercetătorii de la Asociația Medicală Americană au spus că prin donarea de sânge la fiecare șase luni se poate reduce riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral la vârsta de 43 până la 61 de ani cu aproximativ 30%.
Prevenirea deteriorării ficatului
Odată cu donarea de sânge în mod regulat, se pot preveni leziunile hepatice cauzate de excesul de fier în organism. Aportul de alimente bogate în fier poate duce la creșterea nivelului de fier în organism, deoarece fierul este utilizat doar în cantități limitate.
Stimulează formarea de noi celule sangvine
După ce a donat sânge, organismul lucrează pentru a suplimenta pierderea de sânge și acest lucru poate ajuta la stimularea producției de noi celule sanguine.
Reducerea colesterolului
Prin donarea de sânge, nu numai că îi ajutăm pe ceilalți, ci și reducem riscul de boală a colesterolului. Sângele conține fier, în cazul în care fierul din sânge este supraîncărcat, colesterolul poate fi oxidat. Aceasta înseamnă că va exista un blocaj în vasele de sânge.
Accelerarea procesului de vindecare a rănilor
Corpul tău se va adapta la reducerea numărului de celule roșii din sânge când devii donator de sânge, iar impactul asupra organismului este ca se va accelera procesul de vindecare a rănilor.
Menținețirea greutății
Pentru cei care sunt supraponderali, este recomandabil să se supună regulat donarii de sânge. Deoarece fiecare donare de sânge poate arde grăsimi până la 650 de calorii.
*Cu toate acestea, nu recurgeți la donarea de sânge pentru a slăbi.
Un singur donator, prin cei 450 ml de sânge recoltați, poate să salveze chiar și trei vieți.
Sun Plaza și Asociația React, în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină București și Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, anunță continuarea campaniei „Dăruiește timp, donează sânge!”. Cea de-a cincea ediție va avea loc în perioada 1-3 septembrie, între orele 09.00 – 13.00, într-un centru mobil complet echipat pentru actul donării, amplasat la intrarea principală Sun Plaza, din Șoseaua Olteniței, cât și în două cabinete special amenajate în policlinica Regina Maria.
„În București sunt aproximativ 60 de spitale publice și private. Pentru a acoperi necesarul de transfuzii sanguine din aceste spitale, ar fi nevoie de aproximativ 700 de persoane care să doneze zilnic. Momentan, la Centrul de Transfuzie Sanguină din București se prezintă zilnic aproximativ 300 de potențiali donatori, dintre care doar în jur de 250 pot să doneze. Dar chiar și așa, numai sângele de la 190-200 de donatori merge către spitale, deoarece după analizele făcute sângelui donat, o parte din acesta nu va corespunde standardelor de siguranță și de calitate. Prin această campanie ușurăm accesul bucureștenilor din această zonă la procesul de donare și completăm necesarul de sânge de care au nevoie spitalele”, declară Anca Ștefan, Președinte Asociația React.
Mai multe detalii aici.
Condițiile pentru donarea de sânge aici.
Tweet