Strigătul omului mut

Când vă gândiți la Charlie Chaplin, probabil că vi-l imaginați într-un film alb-negru, cu pălăria și mustăcioara lui, poate cu picioarele așezate într-un unghi aproape imposibil, dar hilar. Vi-l imaginați și poate chiar zâmbiți, căci era haios și filmele lui mute erau comedioare naïve din vremuri vechi.

Dar în 1940, Chaplin a jucat în filmul Dictatorul care nu e mut, care are urme de comedie, dar în care el are un discurs extrem de emoționant. L-am ascultat aseară și am găsit acest filmuleț montat pe muzica lui Hans Zimmer (Gladiatorul, Inception etc). M-a speriat cât adevăr emană încă și cât de actual este sau a fost mereu! Omenirea nu se schimbă, așa cum nici oamenii luați individual nu se schimbă cu adevărat niciodată, ci păstrează mereu acea natură primordială care le-a fost hărăzită, chiar dacă o reprimă sau o ascund sub mantia încercărilor de a fi altcineva.

Singura speranță e că, repetând zi de zi schimbările pe care le sădim în noi, ele devin o a doua natură, una cu voce mai puternică, în stare să schimbe busola interioară. Câte unul, pe rând.

Vă rog să-l ascultați și să faceți un exercițiu de imaginație – Chaplin nu vorbește pentru anul 1940, cel care aduce Al Doilea Război Mondial în plină desfășurare, ci pentru 2013 și pentru vremurile noastre.


  7 Comentarii

 1. Georgiana   •  

  L-am vazut pentru prima oara anul trecut, in cadrul unui proiect la facultate. A impresionat o sala intreaga de studenti. Cu totii eram piele de gaina. Baieti si fete. Studenti si profesori. E minunat si plin de adevaruri. :)

 2. Claudia   •     Author

  Da, e perfect pentru vremurile noastre. Se pare ca asa e de cand lumea, dar se poate. Cu pasi mici si munciti :)

 3. Adrian   •  

  impresionant si „disturbing” ori de cate ori il ascult. si actual ca intr-un prezent continuu

 4. Liviu   •  

  Omul este la fel ca acum 10000 de ani, nu se schimba, singurul lucru care ramane omenirii este tehnologia, care vine cu un pret. Pretul de care vorbeste geniul Chaplin sau altii gen Bob Marley, Michael Jackson, Martin Luther King si lista continua. Din pacate nu stim sa-i ascultam ci doar sa-i auzim, din fericire exista un mic procentaj ce ii asculta :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *