Screen Shot 2015-09-10 at 17.44.50

Stare de după PLAIX

M-am întors luni dimineață direct la birou după un weekend în care m-am simțit ca într-o vacanță. Știu că nu acesta e festivalul ”ca o vacanță”, dar dacă stai să te gândești bine, aceasta e fraza care însumează cel mai bine cum te simți în cele 2-3 zile pe care le petreci pe tărâmul unui eveniment complet: liniște sau muzică, după caz, aer liber, activități, mâncare făcută cu pricepere (au ales organizatorii cei mai potriviți furnizori pentru asta) și mai ales, tovărășia indirectă al altor oameni ca tine.

Pentru un deceniu de PLAI, soarele a făcut un cadou organizatorilor și a strălucit fericit în ambele zile de weekend crescând numărul participanților ca niciodată, mai ales spre bucuria celor mici care au fost în număr mai mare ca niciodată și au mișunat peste tot, pe la toate atelierele oferite de partenerii culturali ai festivalului, dar și prin hamace sau prin Luminarium.

Casa Filmelor a pregătit, din nou, trei proiecții de excepție, printre care s-a numărat și câtigătoarea Trofeului Ceau, Cinema!, ”The Mighty Angel” (2014). Și Scena Antagon a fost foarte apreciată de public, pentru spectacolul  timișorenilor de la AȘA triO, ”Uord”.

Seara concertelor a debutat din nou cu Argatu care a făcut încălzirea pentru artiștii surpriză. Primii pe scenă au fost cei de la Bratsch, trupă aflată pe scena muzicală de peste 40 de ani. Experiența lor și-a spus cuvântul și la PLAI, ”nomazii muzicali”, așa cum deseori le place să se descrie, au umplut de energie publicul, cu ritmurile lor gipsy jazz, klezmer și folk. Concertul a făcut parte din turneul de retragere al trupei.

Cap de afiș în ultima seară a Festivalului PLAI, dar și cei care au încheiat ediția X, au fost Amadou&Mariam, care au adus ritmurile tradiționale din Mali pe scena din Timișoara. Binecunoscutul cuplu i-a cucerit și emoționat, deopotrivă, pe spectatori, care au cântat din toată inima alături de cei doi. Artiști cu adevărat speciali, Amadou&Mariam s-au cunoscut la Institutul pentru Tineri Orbi din Mali, s-au căsătorit în 1983, iar de atunci cântă numai împreună, împărtășind cu publicul dragostea lor.

Această a zecea ediție a festivalului a fost și ultima la care cei doi fondatori, Andreea și Norbert Tako, au fost la cârma festivalului, urmând ca acesta să continue cu alți voluntari dacă aceștia vor dori.

„Mulțumim foarte mult pentru cea mai frumoasă ediție de PLAI! În toți acești ani am învățat și crescut cu voi și suntem extrem de recunoscatori pentru toate experiențele, provocările, lacrimile și zâmbetele, tot ce înseamnă să oferi necondiționat și să ai atâția oameni diferiți în jurul tău care simt la fel. Am primit și cel mai frumos cadou de la public: prezența! ‎A fost PLAIul pe care l-am visat.

Nu ne puteam imagina o retragere mai frumoasă de la coordonarea festivalului PLAI. Au fost 10 ediții pe care nu le vom uita niciodată!

În 2006 când am creat festivalul nu am avut niciun obiectiv privind longevitatea. Am dorit doar să creăm un eveniment relevant pentru Timișoara. Sperăm că am atins acest obiectiv și mulțumim tuturor celor care au crezut și au sprijinit visul nostru!

Vom rămâne în continuare voluntari activi în cadrul PLAI și vom oferi orice sprijin necesar cerut de echipa frumoasa PLAI, dacă vor decide continuarea acestui proiect sau dezvoltarea altora.”

Sper din toată inima ca PLAI să continue. În ceea ce mă privește, voi face mult timp de acum încolo drumul de peste 1000 de km care mă duce la oaza de relaxare și de voie bună din Timișoara.

Pentru mine, PLAI a arătat mai mult așa:

12025808_1006452109414394_1577883292_o

Foto: Flavius Neamciuc

Am citit, am ațipit la soare, am urmărit cu privirea joaca copiilor și oamenii festivalului. N-a fost deloc obositor, ba chiar m-am simțit revigorată după cele două zile de festival. În plus, drumul la cușetă e, pentru mine, o experiență plăcută în perioada aceasta: răcoare și aerisit în tren, iar dacă te simți sensibil cu somnul rezolvi cu niște dopuri de la farmacie (35 db) poți bloca zgomotele trenului și eventualele sforăituri ale vecinilor de compartiment. Pe mine legănatul trenului mă adoarme instant, cușeta de 4, ideal cea de 2, e o alegere fericită mai ales dacă nu vrei să pierzi noaptea pe drum și să te întorci obosit acasă.

Festivalul PLAI 2015 este organizat în parteneriat cu Casa de Cultură  a Municipiului Timişoara şi cu susţinerea Consiliului Judeţean Timiş.

Sponsori: Grolsch, Raiffeisen Bank, Continental, Accenture, Draxlmaier, Kathrein, AQUA Carpatica, Institutul Francez Timișoara, Digi Mobil, Elba, Sar Security

Parteneri media: Digi24 și UTV


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *