teatru.jpg

Sâmbăta de teatru–Somnoroasă aventură

Oare cât să te răsfețe soarta? După toate lucurile frumoase care se întâmplă în viața mea de la o vreme, de săptămâna aceasta pot să mai adaug redeschiderea stagiunii la Teatrul Mic și Teatrul Foarte Mic, deci putem să reluăm rubrica de sâmbătă cu entuziasm și chef, da?

Și pentru că nimic din ce mi s-a întâmplat începând cu prima zi a anului n-a fost întâmplător, aș vrea să vă transcriu prima replică a piesei ”Somnoroasă aventură” premiera acestei stagiuni:

– Stimată doamnă, dacă nu sunt indiscret… ce apă minerală beți?

Imediat după asta, Domnul Gherman (Cristi Iacob – magistral) și mătușa Cleo (doamna Oana Albu – nu pot să îi spun altfel pentru că a fost pur și simplu minunată) au băut apă ca și cum ar fi fost cel mai prețios lucru din lume, iar acum că știu că așa este, m-a emoționat piesa încă din primele 5 minute.

”Somnoroasă aventură – Aventurile unui bărbat extrem de serios” pare o comedie, dar eu am avut același sentiment pe care îl am la comediile de la teatru: ascund niște mari dureri și adevăruri sub aparentul comic de situație, de limbaj sau de personaje. Pe mine piesa m-a întristat un pic, ba chiar am fost indignată că cineva din spatele meu a râs zgomotos în repetate rânduri.

E încărcată de clișee, de absurduri și de evident. E o sumă de truisme atent orchestrate. Personajele sunt atât de rigid construite încât ai spune că e imposibil să se schimbe ceva spectaculos din acțiune. Dar bărbatul extrem de serios are ceva neserios de făcut, iar dureroasa lor conștiință de sine, seninătatea cu care își declară toate defectele și ridicolul în care se afundă de-a lungul piesei ajunge la apogeu și se întoarce să-i bântuie.

Dintre replicile care au rămas în memorie:

”Iubirea e ca moartea: nu ne întreabă când să vină.”

”Seriozitatea e pământul meu și nu-i dau voie niciunui plug să-l are.”

”Detest bărbații cumsecade: mă înspăimântă liniștea și echilibrul.”

și preferata mea:

”Când nu ai niciun interes să minți, ești dator să spui adevărul.”

devenită mai târziu:

”Când sinceritatea coincide cu interesul e bine să fii sincer.”

***

PS. Pe scenă, Cristi Iacob și soția lui, Gabriela Iacob (Gabriela și în piesă) fac magie.

*

Programul noii stagiuni pe toată luna octombrie este aici. Teatrul Mic este în renovare, așa că toate piesele se joacă, momentan, la Teatrul Foarte Mic.

teatru


  1 Comentariu

  1. Pingback: Somnoroasa aventura |

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *