C360_2012-09-22-13-15-57.jpg

Sărbătoarea culesului la Sâmburești

Acasă la bunicul meu s-a cules via în weekend. Aud că a fost mândru de producție, că strugurii au fost curați și dulci și, de Crăciun, va pune pe masă vinul rubiniu cu care vom închina pentru sănătatea lui și a nepoților.

Am fost și eu în vie, dar nu la bunicul, ci la o altă familie care m-a primit cu brațele deschise și de care începe să-mi fie din ce în ce mai drag. Este vorba de familia de la serviciu, de data asta reunită la sărbătoarea culesului de la podgoriile Sâmburești. Și nu am fost singuri, ci alături de mulți copilași care s-au întrecut să aducă cât mai multe găletușe de Cabernet Sauvignon, soiul cel mai bine primit de solul pietros de la Sâmburești.

C360_2012-09-22-13-15-57C360_2012-09-22-13-16-13

Aliniate cu grijă, rândurile de vie se scaldau în soarele unei zile perfecte de septembrie. O dată pe an, din vie se aud râsete de copii, e forfotă mai mare ca niciodată. Parfumurile se amestecă ademenitoare: struguri, frunze, pământ, păr de copil ciufulit de vânt și din tractorul care adună averile copiilor se aude muzică veche românească.

C360_2012-09-22-13-12-32

Doamna Zoe lucrează la Domeniile Sâmburești de peste 30 de ani și i se spune, mai în glumă, mai în serios, Regina Cabernetului. Încă de acum peste 500 de ani, de la prima atestare a podgoriei Sâmburești, vinurile roșii au stat la loc de mare cinste și au avut parte de toate condițiile pentru a fi cele mai valoroase. Doamna Zoe ne-a plimbat prin fabrică și a fost un liant între trecut și viitor: ne explică tot procesul și ce face fiecare utilaj în parte, dar și ce s-a schimbat de când fac parte din noua familie de la Valvis Holding. Așteaptă cu nerăbdare vinul de anul acesta, despre care spune că va fi de excepție. Seceta le face bine strugurilor, îi face dulci, aromați, bogați și vinul, deși mai puțin, va fi corpolent, puternic în arome și culori.

C360_2012-09-22-15-14-48

Copiii sunt recompensați pentru munca lor, dar ochii le străluceau încă dinainte de premiere. Pentru unii, excursia a fost unică pentru că n-au mai avut ocazia să culeagă via și nici nu știau cum se face mustul, de fapt sucul proaspăt de struguri pe care l-au băut la masă.

”Sunteți fericiți? V-a plăcut ziua de azi?” întreabă Dl Valvis.

”Daaaaaaa!” îi răspund copiii în cor.

”Oare să mai facem și la anul? Mai veniți?”

”Daaaa!”

C360_2012-09-22-14-31-27

Mergem și la anul. Toți copiii.


  11 Comentarii

 1. PsyCho   •  

  Wew ce peisaje, vreau si eu. 😀

 2. Murgeanu Stefan   •  

  he he, ce fain :)

  din pacate eu nu am ajuns, dar fi-miu da, si a fost foarte incantat! :)

 3. 1nu   •  

  Asta nu poate însemna decât un singur lucru: AI MUST! :))

 4. Nelu   •  

  Mersi Dna Manager ! Foarte frumos :)…
  Ai reflectat cu suflet ce a fost !
  …si mersi pt cuvantul „familia” :)))

 5. Claudia   •     Author

  Eu va multumesc, nu a fost un cuvant „ales” ci unul care „se cerea” sa exprime cel mai bine colectivul grupului.

 6. Pingback: Despre Jakob Hausmann şi Mica Elveţie • Chinezu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *