C360_2012-04-21-17-23-24.jpg

Românește vorbind

Sâmbătă seară la intrare la Sensation am asistat din nou la exprimarea unei fraze pe care nu numai c-o urăsc, ci nici n-o înțeleg pe deplin. Intrările către partea de jos a Romexpo – Ring A și Ring B – aveau sute de oameni la rând, iar bineînțeles, la Deluxe erau foarte puțini spre deloc. La un moment dat, organizatorii au decis sa destreseze cele două intrări și au permis verificarea biletelor la toate intrările. O parte dintre cei aflați la cozi s-au năpustit către noua variantă, când, în spatele meu, am auzit ”fraza:”

”Uite-i cum fug ca disperații! Români… ce să le ceri?

Întotdeauna, exclamația asta am auzit-o la fel: în românește, spusă c-o lehamite infiorătoare.

Adică cum? În momentul în care semenii poporului tău se comportă într-un anume fel, te dezici de originea ta? Și, mai exact, în ce condiții? Când vezi o golănie, un furt, un parcangiu, un șmecher, un leneș, o treabă prost făcută sau neterminată?

Și totuși pe buletinul ăluia care zice fraza asta ce scrie de îl legitimează să nu fie considerat din același popor cu cei de mai sus? Nu e ca și cum ți-ai îndrepta o înjurătură spre propria mamă?

C360_2012-04-21-17-23-24


  1 Comentariu

  1. Ilie Danila   •  

    Claudia, aici e oarecum vorba de statistica, iar statistica zice ca majoritatea romanilor nu sunt foarte educati in ale manierelor. Si nici nu stau prea bine la capitotulul "hai sa avem grija si de confortul celor de langa noi". Si nici la capitolul "ce tie nu-ti place altuia nu-i face". Acum, fie ca ne place sau nu, cam asta e realitatea in care traim. E nasol sa ajungi sa consideri ca asta e o chestie specifica romanilor, dar, see you cat calatoresti mai mult pe alte meleaguri observi placut surprins ca ai mai mult confort acolo decat aici. Si asa ajungi, roman fiind, sa arunci la modul cel mai natural o replica de genu "is romani, n-ai ce sa ceri". Personal cred ca in momentul in care toleranta societatii relativa la comportamente sociopate (de genu "se fura", "e coruptie" etc..) o sa scada la nivelul altor societati (pe care noi le apreciem) o sa ne permitem sa nu mai toleram nici replici de genu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *