Publicul face spectacolul. Concertul de Crăciun al lui Ștefan Bănică Jr.

Am fost aseară la concertul de Crăciun al lui Ștefan Bănică. Este deja foarte celebru și nu mai are sens să vă spun că merită. Ceea ce am observat de data asta (am mai fost și în 2009) a fost publicul care vine la concertele lui. Și e ceva minunat!

Sala Palatului are 4060 de fotolii și încă vreo 150 de locuri ale celor care vin pe invitații – prieteni și colaboratori ai celor din show care sprijină pereții căptușiți.  În această sală ușor depășită de vremuri, fostul loc de desfășurare al Congreselor Partidului Comunist, concertează acum unii dintre cei mai mari artiști ai lumii. Însă toată lumea știe că, de 10 ani, înainte de Crăciun, sala se umple de acordurile rocknroll ale lui Ștefan Bănică Jr.

Nu despre show-ul lui impecabil vreau să vă spun, deși știu câtă muncă se află în spatele lui și am o idee despre cât de mult se implică Bănică Jr. în tot ceea ce ține de punerea lui în scenă, ci despre publicul care vine la aceste concerte. Femei și bărbați deopotrivă, copii de la 3 ani și până la adolescenți, domnișoare de carieră, bărbați la costume, oameni între două vârste cu verighete bine strânse pe degete, pensionari și doamne coafate, bărbați în blugi și vestă de fotograf, studenți și tineri care nu se pot categorisi – toți se află sub același acoperiș, într-un mix cel puțin ciudat de generații și tipologii. Eu n-am văzut niciodată 4000 de oameni fericiți, care uită de griji pentru două ore și jumătate și mă bucur enorm că am avut ochi să-i văd.

O pensionară de lângă mine era însoțită de nepoata ei adolescentă. Doamna avea un compleu roz, era discret machiată și aștepta începerea spectacolului cu un buchet de crizanteme albe în poală. Zâmbea cuminte și privea curioasă pe scenă. În clipa când a căzut cortina roșie, pe față i-a apărut un zâmbet larg de care nu s-a desprins absolut nicio secundă până la final. Nepoata știa toate versurile, iar doamna n-a mai avut stare și, la una din melodiile mai ritmate, s-a ridicat în dreptul scaunului și a început să danseze zâmbind în continuare, de parcă ziua de mâine nu mai exista. A plecat emoționată spre scenă înainte de bis ca să-i dea florile lui Bănică. Nu îmi pot imagina ce a fost în sufletul ei când l-am văzut că se apleca să i le ia din mâini…

La un moment dat, pe la mijlocul spectacolului, Ștefan anunță o melodie la care vrea o reacție anume de la public. Melodia se numește ”Protest” și este o replică la non-valorile care ne sunt livrate în fiecare zi în media de azi: Moni și Iri, Zăvo, Sânzi și Cruduța și ce mai știți deja că ne intoxică televizoarele, tabloidele și unele discuții. Ne-a cerut să ascultăm cu atenție versurile și să ne ridicăm în picioare dacă suntem de acord. După prima strofă, sala începe să freamăte într-un mod ciudat: publicul se ridică unul câte unul și, la refren, toată lumea era în picioare, ușor iritată: de indignare, de furie, într-o solidaritate neașteptată. Aplauzele iau imediat o formă organizată și ritmată, intocmai ca nesfârșitele aclamări ale discursurilor de acum 22 de ani. Sala Palatului se afla iar în unanimitate, protestând împotriva non-valorilor pe care democrația le-a lăsat pe nesimțite să ne acapareze. O antiteză zdrobitoare la care doar Bănică s-a așteptat.

Patru mii de oameni pe spectacol, timp de cinci seri. Aproape două sute de mii de oameni pe parcursul a zece ani. Cifrele spun foarte multe despre oamenii pe care acest artist i-a adunat în jurul lui cântând despre iubire, Crăciun și bucurie, fără să aducă nimic nelalocul lui în spectacole. Merită să-i vedeți showurile în viitor, merită toți banii pe care îi cere, nu doar datorită muncii enorme pe care o depune el și echipa lui, ci și pentru a vă simți că aparțineți unui public educat, interconectat de generații care trăiesc într-o Românie firească.


  4 Comentarii

    • Madalina Tataru   •  

      Nici nu stiu care sa zic ca mi-a placut cel mai mult. Poate cel in care a cantat cu Andra "Time of my life" pt ca este "melodia noastra" sau …..ce sa mai toate!!

  1. Corina Ghirvu   •  

    Stefan Banica jr. este un showmen! Spectacolele lui sunt o adevarata incantare!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *