oscars 2015

Oscar 2015 – Care sunt pariurile mele?

N-am reușit să le văd chiar pe toate, dar am acoperit suficient de mult încât să pot să fac niște pariuri pe categoriile principale. Așadar:

Best Picture: Birdman, clar. Deși The Grand Budapest e un film cu adevărat artistic, iar Boyhood este deosebit prin  idee, Birdman e original din foarte multe puncte de vedere, iar subiectul va atrage simpatia academiei. În plus, Boyhood are dezavantajul de a fi puțin trecut și uzat. De aceea filmele bune apar la final de an: să prindă discuția despre Oscar cât mai caldă.

Best Actor in a Leading Role: Aș merge pe Eddie Radmayne (The Theory of Everything), ca și Premiile Bafta. Mi se pare că a devenit Hawking și rolul a fost dificil. Dar aici e de luat în calcul Michael Keaton, ca revenire, ca o coloană vertebrală pentru Birdman. Eu țin cu Eddie totuși.

Best Actress in a Leading Role: Julianne Moore, fără cusur în Still Alice. Marion Cotillard se pare că e o adversară serioasă, dar aceeași problemă cu filmul lansat demult. Nu l-am văzut, dar îmi păstrez opțiunea.

Best Supporting Actor: J. K. Simmons, din Whiplash. Cine l-a văzut, nici nu trebuia să vadă celelalte filme.

Best Supporting Actress: Patricia Arquette din Boyhood. Pentru că mamele sunt ”supporting actress” la perfecțiune și ea a fost timp de 12 ani fidelă acestui rol.

Best Director: Richard Linklater pentru Boyhood căci e un film care s-a schimbat în fiecare an, contextele au fost continuu adaptate și pentru că merită un premiu cel ce a avut o viziune despre cum va arăta după 12 ani o idee.

Original Screenplay: Între Birdman și Boyhood, îl aleg totuși pe primul.

Adapted Screenplay: The Imitation Game. Cam singurul Oscar pe care îl merită. Slab film.

Best Foreign-Language Film: Ida. Nu le-am văzut pe toate, am mai auzit de Leviathan, dar pare greu de egalat dimensiunea artistică a filmului polonez.

Cinematography: Am dubii între The Grand Budapest Hotel și Birdman. Îți rămân pe retină și fiecare are o semnătură aparte. Să spunem totuși Birdman, deși aș vrea să se dea două :)

La categoriile Production Design, Costume Design și Makeup and Hairstyling merg cu The Grand Budapest Hotel.

Best Documentary Feature – Citizenfour, cel cu Edward Snowden.

Visual Effects: Să ia și Interstellar ceva.

Până aici mă pot arunca cu presupusul. Aș mai paria pe ceva muzică de la Interstellar, că prea ne-a plăcut și ne place de Hans Zimmer, dar cum nu le-am văzut chiar pe toate cele nominalizate, nu-mi dau seama cum însoțesc melodiile respective filmele. La animații n-am văzut nimic, dar am auzit de Big Hero 6 că e simpatic rău.

Să vedem câte nimeresc :)

Aveți alte păreri? De ce?


  4 Comentarii

 1. Dragoș Asaftei   •  

  Pe mine m-a surprins Birdman cu tehnica de filmare. Nu am mai văzut filme făcute așa, „turnate” ca dintr-un singur cadru. Știu că atunci când l-am văzut așteptam să se facă tăietura cândva, dar apoi am înțeles. Mi s-a părut minunată păstrarea aceluiași unghi și aceleași perspective pe durata întregului film, de parcă totul s-ar întâmpla continuu. :)

  • Claudia   •     Author

   Da, la Birdman sunt multe lucruri originale și speciale. Îți mai recomand Babel și Biutiful de același regizor :)

 2. Andeea   •  

  Aproape 100% acelasi pariu cu tine. N-am vazut inca Ida ca sa ma pronunt si totusi as baga si The Imitation Game pe undeva. Mie mi-a placut mult :) Best actor e clar Eddie Radmayne. La fel de clar si pentru Julianne Moore :)

  • Claudia   •     Author

   Mie nu prea mi-a plăcut Imitation Game, nu de Oscar cel puțin… :(

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *