Materii opționale obligatorii pentru învățământ

S-au scris sute de biți pe tema învățământului defectuos din Romania că mi-e și nu-știu-cum să atac subiectul. Având o mamă învățătoare, știu cât suflet pune ca să-i învețe pe boboceii ei cum să pună cratimele corect și să calculeze în cap restul de la bomboane. Nu dascălii sunt de vină pentru cangrena care a luat de un picior sărmana școală românească, ci materiile care se predau, care nu te pregătesc pentru o viață de adult responsabil și de copil fericit. Să se învețe Eminescu, primesc. Dar nu cuiva care nu știe să se lege la șireturi!

Părinții nu mai au vreme de ei, nu așa cum părinții noștri au avut de noi. Copiii se trimit pachet la cămin și la grupa mică unde nu primesc cei 7 ani de-acasă, ci cei 4 ani de joacă cu aceleași jucării indiferent de interese, cu desene cu teme date (casa arată așa, copacii sunt verzi cu trunchiul maro și oamenii sunt crăcănați să li se vadă picioarele etc.), mănâncă la comun și dorm cu forța. Nimic total greșit, dar nu ceva care să-i stimuleze pe micuți să devină originali, creativi, descurcăreți.

Materia ”Cum să mănânci cu furculița și cuțitul” și ”Șireturi fără noduri”

Copii în clasa 1 care nu știu să-și tragă nădragii pe ei și care odată descălțați, sunt pierduți, copii de 10 ani cărora părinții încă le mai mărunțesc alimentele pentru că nu știu să folosească un cuțit. Fete bine trecute de pubertate care află despre sex de unde nici cu gândul nu gândești. De asta cred că ar trebui introduse în curiculă următoarele ore opționale, dar obligatorii pentru unii:

Școala primară – Cât e ceasul lui bunicu? Șireturi cu fundă, fără noduri, Cum se închid curelele, Spălatul pe dinți, Pieptănatul – o necesitate, nu o modă, Metode practice pentru dezosat pulpa de pui, Cuțitul – ustensilă indispensabilă pentru prânz și cină, Traversatul străzii fără mama, Cum se fierbe un ou (examen pentru clasa a IV-a) și altele pe teme asemănătoare.

Școala gimnazială – Sunt fetiță, devin domnișoară, Sunt băiețel, voi fi un gentleman, Furculița și cuțitul – curs pentru avansați, Educație sexuală de bază (igienă, despre schimbări etc), Basic conversation for dummies, Mă iubește, nu mă iubește? Istoria muzicii secolului 20 –  de la jazz la house, Rețele sociale online, Curs de make-up pentru banchet și Fotbal aplicat. Mai sunt. Adolescenții sunt neobosiți.

Liceu – Întâlnirile – ce sunt și ce presupun, Educație sexuală – curs intensiv, Am un iubit/iubită, ce fac cu el/ea? Istoria modei, Auto-moto și alte motoare, Dans pentru club – cum să nu te faci de râs, Droguri, alcool, țigări și alte nenorociri, Pițpoance și cocalari – nu fi unul dintre ei!

Normal, astea sunt doar niște sugestii, fiți liberi să mă completați Smile

*Pentru liceu am cerut ajutor de la liceeni adevărați.

they_grow_up_so_fast_by_nintendrawer


  3 Comentarii

 1. nAsHu`   •  

  Ai perfecta dreptate! Vinovatii pentru felul in care a ajuns invatamantul romanesc sunt elevii, sistemul, dar si parintii….Sistemul nu este asa cum ar trebui, e condus de incompetenti; Copiii se duc la scoala sa faca parada modei, sa aiba de unde pleca..si tot asa Sute de absente, profesori luati la misto, note mici, teme nefacute..nu asa se face scoala. La ora actuala, au in cap numai cluburi, discoteci, bautura, tigari, la cumparaturi si multe altele..ce vad la televizor aia fac..vad numai pitipoance si cocalari, si incep sa se comporte si ei la fel….iar parintii pentru ca nu se mai ocupa de ei asa cum ar trebui..ii lasa la scoala imbracati ca pe maidan, nu ii verifica daca si’au facut temele, nu se mai preocupa ca inainte..intre parinti si copii e lipsa de comunicare..si ca sa dau un exemplu concret..e cazul unei foste colege de liceu, mama ei la sedintele cu parintii, mesteca guma in fata dirigintei, spunea ca este normal ca fata ei sa fie „tare in gura” cu cine nu o lasa sa se desfasoare si vorbea numai de sus..Pana cand cei de „sus” nu vor face o reforma adevarata in invatamant, pana cand nu vor veni la conducere oameni capabili, pana cand elevii nu isi vor schimba gandirea..ne vom duce tot mai jos..

  • Claudia   •     Author

   mama mea este invatatoare si stiu exact unde se greseste. Pana la clasa a 4-a copiii sunt rasfatati peste masura iar la adolescenta isi pierd controlul, iar parintii ii scapa.

   Dupa cum am zis si mai sus, parintii nu mai sunt suficient de prezenti, crezand ca pot suplini esentialele cu bani, cadouri, excursii si altele, de zici ca saracii copii sunt niste amante ieftine.
   Asta n-o sa se schimbe prea curand, ba dimpotriva. In cazul asta, autoritatile ar trebui sa aduge si educatie de OAMENI, nu doar de elevi..

 2. Pingback: Din școală | Claudia Tocilă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *