Let’s Do It, România 2011. Am făcut-o iar și-o s-o fac din nou

În comuna Berceni vilele cochete de zeci de mii de euro stau aliniate ușor haotic pe un câmp unde este o liniște incredibilă. La 500 de metri de șosea este un mic iaz unde oamenii din partea locului pescuiau și alții faceau un grătar. Lângă ei zăcea un morman de sticle de toate felurile, borcane, pamperși, cutii de aluminiu, plase, saci și orice te aștepți să găsești într-o groapă de gunoi.

Ca și anul trecut, nu contenesc să mă mir ce găsesc de cuviință oamenii să arunce în mijlocul câmpului sau pe marginea unor ape din care apoi tot ei pescuiesc. Este peste puterea mea de înțelegere cum ți-o fi mai ușor să arunci 10 saci cu scutece și băutură (!!!) la 20 de metri de drum în loc să-i lași pe marginea șoselei unde vine mașina de gunoi. De ce-o fi atât de greu să găsești o soluție elegantă și sustenabilă pentru însăși calitatea vieții tale?

La sfârșitul acțiunii (de fapt, momentul în care am rămas fără saci), am păstrat unul și pentru cei ce grătăreau la marginea iazului, la 20 de metri de locul unde pe noi ne-a bătut un morman serios. Nu pot comenta decizia de a găti și a mânca într-un loc ca acela, dar într-un fel mă bucur că au ales un loc deja murdar… Cert e că mi-au mulțumit pentru saci, m-au asigurat că aveau plase la ei și nu lăsau nimic în urmă. Aproape că i-am crezut, dar le-am lăsat totuși sacul.

Le răspund încă de pe-acum celor care vor spune iar că cei aproape 100 de saci strânși de noi nu fac diferența. Ba o fac: orice faci concret pentru mediu și comunitatea ta este important. Și ce dacă până la anul o să mai arunce? Decât să lăsăm totul așa cum este și să ne înece mormane de sticle și în copaci să ne găsim colecția de chiloți de acum 3 ani, prefer să fac altceva decât să stau comod în fața monitoarelor și să judec.

Mă duc și la anul și m-aș bucura enorm dacă evenimentul ar deveni bianual, iar în curățenie să se implice pe viitor mai multe instituții de stat. Aș propune ca celor care sunt în penitenciare, în loc să stea ca la pensiune, să iasă toată vara pe șoselele de centură și pe șinele de tren. După 1000 de saci strâși să li se mai scadă o lună din sentință sau celor care iau amenzi de circulație sau sunt acuzați de găinării, să li se ofere alternativa muncii în folosul comunității. Vă rog, haideți să sprijinim și alte acțiuni decât pedepsele! Credeți-mă că altfel îți privești țara și concetățenii după ce stai s-o cureți și s-o construiești!

S-au confirmat deja cel puțin 250 000 de participanți și aproape 400 000 de saci de gunoi strânși. Nu e suflu în vânt. Iar dacă nici ce s-a întâmplat pe platoul Bucegi nu vă convinge, nu știu ce ar putea s-o facă.

Le mulțumesc celor 7+1 cu care am fost să schimb o picătură într-un ocean, picătură care pentru mine personal va face diferența: Chinezu, Make, Claudiu, Ruxa, Ancuța, Toma, Ștefan și cu fiul său Filip.

letsdoit2011


  14 Comentarii

  1. Albert Budica   •  

    Da, o astfel de activitate face o mare diferenta, fiindca ii face pe oameni sa vorbeasca despre ea, iar ulterior poate or sa stranga si ei dupa ce fac gratar. PS Sa aduni 100 de saci de gunoaie in 10 oameni… este bun raportul :)

    • Claudia Tocilă   •  

      Albert, ma bucur ca esti de acord. Am fi strans mai multi, dar n-am fost pregatiti cu mai multi saci. In 3 ore terminasem, cu tot cu transportul sacilor pana la sosea (care a durat destul de mult, avand in vedere ca i-am carat in masini printr-o cararuie neasfaltata).

      De asemenea, iti multumesc ca ai inaugurat comentariile pe facebook :)

    • Albert Budica   •  

      Claudia Tocilă si noi am avut surpriza sa terminam sacii mult mai repede decat am estimat initial, dar totul s-a terminat cu bine cand ne-au adus cei de la Let's do it Romania inca un rand. Noi am fost impreuna cu echipa Toyota si distractia a fost mare. Au fost foarte multi copii. Ne-au stresat un pic autoritatile, dar totul este bine cand se termina cu bine. PS. Am descopert cu placere sistemul acesta de comentarii la tine pe website. Este o solutie de considerat pentru blogosfera, fiindca se atrag din ce in ce mai greu comentariile. Apropo, participi anul acesta la SuperBlog?

    • Claudia Tocilă   •  

      Albert e proaspat introdus si chiar speram sa aiba acest efect, ma bucur ca va incurajeaza sa comunicam direct. Nu m-am inscris la Super Blog, sincer n-am mai auzit de acest concurs :)

  2. Andrada   •  

    Buna,

    Si eu sunt total de acord sa o facem inca o data si inca o data. Pentru mine, personal, actiunea a dat rezultate. Anul trecut am fost in padure la Ciorogarla si am strans 200 de saci, anul acesta doar 3. Deci e o mare diferenta si o dovada ca a functionat. Tot anul acesta, am avut surpriza sa ni se alature la curatenie pret de aproximativ o ora si un grup de baieti veniti la gratar in zona pe care o curatam eu si echipa mea. Din nou, din punctul meu de vedere, a fost facut inca un pas spre constientizarea efectelor daunatoare ale gunoaielor in natura, ceea ce nu poate decat sa ma bucure. :)

    • Claudia   •     Author

      Andrada, ma bucur ca ai vazut efecte reale in zona unde ai fost tu, iar povesti ca ale tale vrem sa ne alimenteze vointa pe viitor. Mie imi pare rau ca nu am reusit sa mai ajung in zona in care am facut curat anul trecut. Ceea ce au facut in mod spontan acei baieti este exact esenta campaniei: dincolo de a fi o ecologizare, este un proces de schimbare a mentalitatilor si pentru asta merita sa-mi manjesc mainile cu gunoaiele altora!

      Iti multumesc, Andrada!

  3. Andrada   •  

    Nu ai pentru ce! Si eu ma bucur sa vad ca nu sunt putini cei care se incapataneaza sa continue lupta! Multumesc si mult spor pe viitor tuturor dintre noi care contribuie la schimbare! :)

  4. Yamasha   •  

    Contrar campaniei, recunosc, n-am fost la campanie, am fost de munca, in momentul in care veneam de la munca tocmai am vazut gunoaie aruncate de la geam…n-avem cu cine lupta, asta e educatia romanului…

  5. Pingback: Romanie, tu stii ca unii au facut-o din nou? : Pagina personala Marius Matache

  6. Pingback: Sa o facem din ce in ce mai bine! | Ionut Oprea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *