Iertați-ne, domnule Puric!

Tocmai m-am întors de la spectacolul lui Dan Puric – One Man Show despre care aș spune că a fost excepțional. Așa ar fi trebuit să fie.

”One Man Show” este un spectacol de pantomimă, dans, step, teatru mut, sunet si lumină. Dan Puric nu vorbește, deși toată lumea știe că o face atât de bine, Dan Puric construiește bucăți de imagini pe care le lasă publicului spre completare. E doar el pe o scenă austeră, complet neagră, fiind uneori însoțit de un scaun, tot negru. Dar eu ”am văzut” mașini, clădiri, arme, piane, seifuri, cai, copii și femei în culori vii și la fel de reale ca domnul Puric însuși. Pentru că asta face pantomima: stimulează spectatorul să își completeze singur spectacolul după propria voință, lucru care o face foarte specială.

Prima parte a showului e o parodie – nimic nu scapă și e construit atât de detaliat din gesturi și sunete încât n-are cum să-ți scape la ce atrage atenția. Vom reveni la asta. A doua parte e mult mai sensibilă și are momente atât de intense încât ți se oprește respirația urmărindu-i mâinlie și corpul mișcându-se aproape ireal, lăsându-te ireversibil îndrăgostit de el și de arta lui.

Problema n-a fost domnul Puric, căci am stabilt deja că a fost excepțional. Problema a fost publicul de care a avut parte, mai exact cei vreo 10-20 care au considerat că nu se pot bucura de spectacol dacă nu-l păstrează ca amintire în telefoane. Și nu orice poze: ci cu blitz! Un spectacol alb-negru, la care lumina și liniștea sunt personaje, telefoanele au sunat și ne-au orbit actorul!

Cum, Doamne-iartă-mă, să nu-ți închizi telefonul în timpul unui spectacol? Cât timp trebuie să mai treacă până să ne intre în mentalul colectiv că nu ai de ce să pui mâna pe aparat cât ești acolo? De ce să faci o poză proastă din fundul sălii și să luminezi pe toată lumea în încercarea ta de a prinde un unghi mai bun? Oare n-am venit să primim emoția care ni se transmite direct de pe scenă? Oare ai senzația că, uitându-te la filmulețul chinuit pe care l-ai făcut, vei avea aceeași stare? DE CE?!

***

Iertați-ne, domnule Puric! Iertați-ne că am fost un public slab, care nu v-a meritat transpirația care vi se scurgea pe tâmple! Iertați-ne că, deși ați parodiat pe cei care fac asta, ei nu au înțeles nimic și nu au văzut că, de fapt, calul care nu se voia fotografiat, aplaudat când nu trebuie și înterupt nu era un cal… Iertați-ne că, în loc să vă privim mânile magice, am privit un ecran mic și tremurat de pe care nu vom înțelege nimic și am ratat ocazia să ni se umple ochii de lacrimi.

Iertați-ne că am creat o ruptură între dumneavoastră și rol și că nici noi nu ne-am putut conecta la adevăratul spectacol de pe scenă, ci, în câteva clipe, mai degrabă la cel grotesc din sală. Iertați-mă pe mine în special că nu m-am putut concentra la momentul culminant, la zborul frânt de la final pentru că, de frustrare și rușine de dumneavoastră, am închis ochii de câte ori sala se lumina rece și scurt în timp ce pe scenă dumneavoastră străluceați.

Nu vă lăsați de spectacole și nu vă întristați! Să știți că tinerii din jurul meu erau indignați de comportamentul adulților, așa că e o speranță în ei. Și să fie și în sufletul fiecărui artist care mai urcă pe scenă: poate într-o zi…

PS. N-am avut cum sa ilustrez articolul din motive lesne de ințeles.


  11 Comentarii

 1. Cougar   •  

  hm. deci, zici că în spectacolul ăsta dan puric nu vorbeşte deloc. blimey, s-ar putea chiar să mă duc să-l văd.

 2. Alina   •  

  Marti am fost la „D’ale noastre” de Gigi Caciuleanu, un spectacol de dans cu scenete absolut uimitor, perfect, nebunesc. Nu era ceva comercial, drept urmare pe la mijlocul spectacolului, un grup de 5-7 persoane s-a ridicat sa plece. Nu oricum, ci exact asa: au coborat prin mijlocul salii, pana in fata scenei, dupa care au facut tacticos dreapta si au iesit din sala. Prin fata scenei!!

 3. Claudia   •     Author

  Alina – bine ca au plecat. Era mai rau daca ramaneau in sala si va stricau experienta spectacolului :)

 4. Cris   •  

  Uof, ce cunoscute imi sunt reactiile astea si cata indignare imi aduc de fiecare data… Pacat de atata munca si emotie si de cei care merg la spectacole cu inima pulsand, nu cu telefoanele aprinse…

 5. Pingback: Blogosfera … FEMININA! | blogger CU GREUTATE pe un blog CU DE TOATE

 6. Pingback: Concert/Slash/Fantastic | Claudia Tocilă

 7. B.   •  

  Ţin să spun că am fost şi eu împreună cu mama la One Man Show aseară şi din fericire, n-am dat peste un astfel de public. Toată lumea a fost civilizată şi concentrată la spectacol de la început până la sfârşit, exact aşa cum mi se pare firesc. Am remarcat în sală câteva personalităţi şi câteva din fostele mele profesoare de la facultate. În spatele meu era o mare familie de aproximativ 8-10 persoane, din generaţii diferite, a cărei imagine de ansamblu m-a impresionat profund.

  Am rămas plăcut surprins de atitudinea publicului, mai ales că mă aşteptam la altceva după ce am citit articolul tău.

  Am dat peste un pasaj excepţional în cartea sa „Cine suntem”, referitor la cei de care te plangii tu:

  „Fiul meu m-a întrebat, când avea vreo 5 anişori: „Tată, pe om l-a făcut Dumnezeu, sau se trage din maimuţă?” Şi i-am zis „Pe om l-a făcut Dumnezeu, dar sunt câţiva din maimuţă, ţi-i arăta tata mâine la teatru”

  Superb sau ce? :)

 8. Claudia   •  

  Chiar ca superb! Ma bucur ca ai avut o experienta placuta, am sperat ca a fost bad karma si ca mai patesc eu din astea :) Sau cine stie… o fi citit lumea 😛

 9. B.   •  

  De obicei, publicul „bun” e la spectacolele din timpul săptămânii, cel puţin aşa am observat pe unde am fost.

  Eu am ce am cu ăştia de la film… Tot sper c-o să se interzică mâncatul floricelelor şi al celorlalte porcării în sălile de cinema, nu înţeleg cum de nu pot rezista primitivii ăştia două ore fără să ciolflăie şi să sorbăcăie suc cu paiu’. Jur că într-o zi… ah, Dumnezeule…

  PS: Mda, mi s-a părut mie că şuşoteste lumea la Puric ceva de tine, dar am zis că nu-i frumos să trag cu urechea :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *