generation x y z

Care sunt Generațiile X, Y și Z și ce urmează după ele?

Updated in 2019.

Am avut mici dificultăți să mă înscriu într-o generație, așa cum se face în marketing, însă nu eram prea lămurită. Sunt Millennial? Sunt Gen Y? Sunt același lucru? Așa că am făcut un pic de research, ca să nu ne mai încurcăm în ele.

Ne referim la ei așa cum sunt cunoscuți în cultura pop/de marketing predominantă în SUA. În România nu se aplică decât în anii de după Revoluție.

Începem de la părinții noștri:

Boomers I Baby Boomers

Ani de naștere: 1946-1954
Maturitate: 1963-1972
Ce vârstă au acum: 64+
Mult timp au fost catalogați ca fiind Baby Boomers cei născuți între 1945 și 1964. Dar oricât de prolifică, generația nu putea să aibă aproape 70 de milioane de oameni și 20 de ani între ei. Atitudinile și obiceiurile erau prea diferite. De aceea, s-au împărțit în două. Primii sunt cei care au prins anii 60 în America – asasinările liderilor (JFK și ML King), mișcarea pentru drepturile omului, mișcarea hippie și războiul din Vietnam. A fost o generație care a protestat, o generație activă și optimistă. Cinismul le lipsește sau e în doze foarte mici.

Boomers II/Generația Jones

Ani de naștere: 1955-1965
Maturitate: 1973-1983
Vârstă acum: 53 – 63
Generația post-Watergate și-a cam pierdut încrederea și optimismul în guverne și politică. Problemele economice au făcut din această generație una mai introspectivă, mai egoistă și în special mai sceptică. În această perioadă a apărut SIDA… Cei mai tineri reprezentanți au beneficiat de oportunitățile generației Baby Boomers I (slujbe, case, context social), dar majoritatea au stat în umbra generației anterioare și nu s-au remarcat.

Generația X

Ani de naștere: 1966-1976
Maturitate: 1988-1994
Vârstă acum: 42 – 52
Se spune despre ei că sunt generația ”pierdută”, expusă divorțurilor și grădinițelor cu program prelungit, copii care nu au avut relații prea sănătoase cu părinții lor. Generația cu cea mai scăzută prezență la vot a devenit cea mai pasivă în relație cu evenimentele curente. Este caracterizată de scepticism, de egoism crescut (”eu ce câștig din asta?” ”de ce eu?”) și gusturi îndoielnice (cauzate de pasivitatea masei). Relațiile dintre părinții lor și relațiile cu aceștia au influențat mult propriile lor familii.

Generația X are cei mai mulți intelectuali dintre cele anterioare, iar aceasta a dus la formarea familiilor cu mai multă responsabilitate, cu atenție la relațiile cu soțul/soția, astfel încât copiii să nu repete propriile lor experiențe dureroase, dar și la planificare financiară mai bună.

În România, generația este mai bine cunoscută ca ”decreței” copiii născuți începând din vara lui ’67, cand rata fertilițății în România a explodat de la 1,9 la 3,7 copii/femeie, în urma politicii de interzicere a avorturilor. Această generație a umplut câțiva ani mai târziu grădinițele, școlile generale și s-a bătut apoi pe locurile din licee și facultăți. Sunt tinerii de la Revoluție și cei care au copilărit în comunism, tranziție și au griji din capitalism. După părerea mea, o generație care a avut de înfruntat cele mai mari schimbări de mentalitate și de obiceiuri. Se aplică și varianta americană: fiind mulți, greu de avut grijă de fiecare, mereu în competiție, mereu în planificare a resurselor.

Generation Y, Echo Boomers sau Millennials

Ani de naștere: 1977-1995
Maturitate: 1998-2006
Vârsta azi: 23 – 39
Cea mai mare generație de la Baby Boomers încoace, (nu și în România) numărul lor se datorează celor două generații de Baby Boomers. Sofisticați, orientați spre tehnologie, imuni la majoritatea tehninicilor de marketing și vânzări pentru că au fost expuși de mici la ele și au evoluat odată cu ele, dintre cele mai educate generații, cu încredere de sine sporită, orientați către obiective, creativi. Au copilărit sub atenția părinților, în grupuri sociale accesibile ca număr și au avut hobby-uri.

Sunt mai diverși din punct de vedere rasial sau etnic și sunt mai segmentați ca audiență de către stațiile TV, radio sau Internet. Nu sunt foarte loiali brandurilor și Internetul i-a făcut foarte flexibili din punct de vedere al modei, al modului de comunicare și al alegerilor pe care le fac. Puține lucruri îi miră și se adaptează repede la schimbările din jurul lor, fie că sunt de mentalitate sau de context. Majoritatea  se confruntă cu dificultăți financiare – marile investiții (de regulă credite) sunt co-semnate/semiplătite de un părinte.

Sunt o provocare pentru marketeri și cel mai dorit segment al populației. Sunt mai uniți ca generație și mai dispuși să își facă vocea auzită (vezi alegerile, proteste etc).

Generația Z

Ani de naștere: 1995-2012
Maturitate: 2013-2020
Vârstă acum: 14-23
Încă nu se știu suficient de multe despre această generație, ci mai mult despre mediul în care cresc: foarte divers! Nivelul ridicat de tehnologie la care sunt expuși va genera din ce în ce mai multă educație personalizată și oportunități mai interesante. Adolescenții Generației Z cresc într-un mediu divers, puternic tehnologizat și vor fi mult mai flexibili chiar și decât Generația Y, fiind primii care s-au născut în mediul digitalizat și au copilărit online.

Nu cred în idealuri și resping promisiunile unui trai perfect, ci preferă comunicarea realistă care să vină în ajutorul lor. Caută personalizare și independență, spre deosebire de Generația Y care a căutat mentorat și servicii impecabile. Brandurile care vor să li se adreseze trebuie să treacă de la ”adaptarea la digital” la ”nativ digital” și sunt cei care vor prefera un brand indie unui brand de tradiție/cu experiență.

Sunt activi și Sparks & Honey spune că 60% dintre ei vor să schimbe lumea în comparație cu ”doar” 39% dintre Millenials.

(Sunt preferații mei personali, am mare încredere în ei)

Generația Alpha

Ani de naștere: Începe din 2010 (durează cam 14-15 ani)
Maturitate: 2020-2035
Vârstă acum: 0-9 ani

Pentru că nu mai erau litere în alfabet, se trece la cel grecesc. Această generație va fi cea mai educată din istorie, încep școala mai devreme, termină târziu, provine din familii cu stabilitate financiară mai mare, cu mai puțini frați/surori și cu o tendință spre materialism, dar nativi tehnologici. Au crescut, ca și o parte din Generația Z, cu smart devices în mână, conectați la Internet practic prin ombilic :)

Sunt cei care vor schimba într-adevăr lumea, pentru ei tehnologia nu este o unealtă, ci o parte integrantă a existenței lor. Nu e de mirare că apariția lor coincide cu apariția iPad-ului.

Despre ei vom auzi mai multe peste vreo 10 ani.

Am făcut o completare aici.

Și un infografic de aici.

Gen-Z-Gen-Alpha-Infographic-CM-McCrindle_single-page

 Foto: Generations by Shutterstock


  24 Comentarii

 1. Doru Șupeală   •  

  Excelentă documentarea și sinteza. Foarte util materialul. Surse, ceva bibliografie?

  • Claudia   •     Author

   Multumesc!
   N-am pus surse decat la infografic pentru ca sunt sinteze din vreo 15 articole pe care le-am citit si apoi ma cam sanctioneaza Google :)
   Baza e aici: http://www.socialmarketing.org/newsletter/features/generation3.htm

   Dar pentru Generatiile X, Y si Z am completat cu informatii care mi s-au parut relevante din toate celelalte 14.

   A fost un raspuns la o nevoie de catalogare de-a mea si am considerat ca mai sunt si altii carora li se pare interesant.

   • Victor   •  

    Au trecut doi ani si clasificarea poate sa fie usor caduca.
    In orice caz, foarte util acest articol si il voi face public acolo unde o sa fie interesant.
    Pari un om de cercetare sadea.
    Felicitari!

    arh. Victor MODORAN
    a boomer

    • Claudia   •     Author

     Multumesc, Victor, voi face un update cat de curand, in special deoarece ar trebui dezvoltate descrierile pentru Gen Z (despre care stim mai multe acum) si Gen Alfa, care cresc in doi ani cat altii in 5 :) Nu sunt un om de cercetare, dar mi-a trezit interesul acest subiect.

     Multumesc mult!

 2. Pingback: Cum faci marketing pentru Generația Net? | Blogul de Markethink al lui Doru SUPEALA

 3. Andreea   •  

  Foarte bun articol! E practic definitia Content Marketing-ului :) i-am dat si Share si Bookmark.

 4. Pingback: Lecturi de Februarie 2015 | Vlad Bogos

 5. cz   •  

  Foarte util textul,atat de usor de lecturat.Pacat ca iti asumi meritele

  • Claudia   •     Author

   Nu am înțeles asta cu meritele. E un research, într-adevăr, dar informațiile sunt reinterpretate și selectate de mine, deci da, e făcut de mine.

 6. Valentin   •  

  Foarte fain articolul.
  Felicitari si mult succes in continuare.

 7. Loredana Diana Cismas   •  

  Excelent! Ma bucur ca am gasit acest articol si mai ales ca acesta contine informatii adaptate pietei din Romania! :)

 8. Iuliana   •  

  Frumos scris articolul si foarte util.

  Mi se pare interesant de stiut care este decupajul acestor generatii in cazul specific al Romaniei, deoarce cred ca la noi exista un decalaj din cauza „epocii” comunismului.

  Mica remarca: observ deschizand link-ul catre infografic, ca ai preluat „ad literam” inceputul articolui de la acel link, si anume partea despre durata educatiei. Avand in vedere ca pe acel site este clar scris ca se face referinta strict la populatia Australiei, nu as fi generalizat aceasta informatie in locul tau decat daca in umra documentarii pe care ai facut-o, ai constatat ca este valabil pentru mai multe tari.

  • Claudia   •     Author

   Buna, Iuliana, da, se aplica, am citit si pentru RO. multumesc, ma bucur ca ti-a fost util.

 9. Auditus   •  

  Ar fi interesanta o clasificare a generatiilor anterioare decreteilor – mai exact parintii si bunicii nostri – in contextul realitatii romanesti. Ma gandesc ca generatiei nascute in perioada 57-67 i s-ar potrivi denumirea de generatia clasei muncitoare, generatia epocii de aur, ori generatia tacuta, daca vreti.
  Nu pot sa dau o denumire insa generatiei/ilor din prima jumatate a secolului XX – o generatia care a dat tinerii curajosi ce aveau sa se sacrifice pentru un ideal comun, tineri care i-au avut ca dascali pe clasici. Este generatia care a avut cel mai mult de suferit.

  • Claudia   •     Author

   Auditus, si pe mine m-ar interesa o suprapunere cu realitatea romaneasca. Din pacate, nu sunt in masura sa fac astfel de analize pe societatea noastra, cred ca o teza de sociologie/publicitate ar fi binevenita sau poate exista deja?
   In ceea ce priveste generatiile si mai vechi, nu fac obiectul acestei teme care este legata de comportamente de consum, relatia cu brandurile etc. Pe aceasta tema sunt suficiente articole in strainatate, la noi nu prea, si observ oricum ca nu sunt aplicate corect dpmdv – adolescentii (Gen Z sau chiar Alpha) sunt numiti tot Millenials si catalogati ca niste ciudati, lenesi, atipici, obsedati de online. Ori nu cred deloc ca e cazul de astfel de generalizari…

 10. Marian Gheorghe   •  

  Boomers II/Generația Jones

  Ani de naștere: 1955-1965
  Maturitate: 1973-1983
  Vârstă acum: ☺*-49 to 59-*☻

 11. Ciobanu Mircea   •  

  Ehee dragii mosului astia alfa vor ajunge fix la canal la lopata ca vine inapoi comunismul. Cum or sa plateasca o groaza de imprumuturi altfel decat prin sclavie?

  • Claudia   •     Author

   Alfa nu vor avea asa multe imprumuturi. Cei mai indatorati sunt GenX si Millenials. GenZ si Alfa nu vor fi legati de proprietati – airbnb, uber, pony… astea sunt modelele lor :)

 12. Silvia   •  

  Nu vad nici un lucru bun avand in vedere ca ei sunt predominant materialisti, ma refer la generatia alpha. Cum poate fi asta un lucru bun? Generatia Z are cel putin un echilibru in privinta asta. Cu siguranta o vor schimba dar in bine sau in rau? Materialismul dus la extrem si obsesia dupa tehnologie nu duce la evolutie, ci la regres moral, insemand principii morale aproape inexistente.

  • Claudia   •     Author

   Cred ca e scris foarte clar – o tendinta spre materialism si nu predominant. Urasc cand cineva imi rastalmaceste cuvintele scrise… Come on, Gen-Z-er, poti mai mult.

   Si…o fi nevoie sa definim ce inseamna materialist in cazul de fata?

   Nu ma refer aici la nevoi materiale ale copiilor si adolescentilor – si pe vremea mea era o chestie tare sa ai jucariile, gadgeturi, telefon, blugii aia cool. Si de ce nu? daca parintii tai Gen-X-ers au posibilitati sa ti le ia. Ma refer la faptul ca overall, daca ar fi sa aleaga intre valorile lor si bunuri materiale, se vor lipsi de cele din urma. Ia-le liberul acces la internet, dreptul de a se face auziti, respectati oricum si oriunde si o sa-si arunce iPadurile pe geam.

 13. Dan   •  

  Cred ca cel mai important lucru ar fi sa eformam invatamintul din temelii nu cum s-a intimplat dupa 1990 pana in prezent cu schimbari(unele absurde) aproape in fiecare an,apoi ca sa dea roade o reforma de un asemenea calibru trebuie sa asteptam vreo 20-25 de ani si abia atunci vom putea sa discutam cu adevarat despre generatii.Momentan acea generatie de care tara ar avea nevoie nici macar nu este nascuta asa ca ce este prezentat mai sus il putem lua ca studiu si nu il contest ,cred ca in prezent in Romania miroase inca bine a comunism desi maine poimaine avem 30 de ani de la Revolutie iar daca vrem sa discutam despre civism sau relatii sociale pe o scara intre 1 si 10 sintem pe la 1.5 acum

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *