11391166_10153446309157425_7652125676689370624_n

Am fost la concert la André Rieu și mi-a plăcut

Nici nu contează istoria mea personală cu muzica și concertele lui André Rieu, deși sunt sigură că mulți dintre spectatori au diverse amintiri care îi leagă mult mai strâns de o astfel de experiență. Chiar nu contează că mi-am pus în minte acum 10 ani să ajung la un concert de-al lui și acum trei ani când l-am propus unui promoter mi s-a spus că la noi nu s-ar umple un stadion sau o piață atât de mare și nici măcar nu întreabă. Vă reamintesc că biletele s-au vândut atât de repede încât s-au bătut inclusiv recordurile lui Rieu de până acum.

Eu am avut un bilet la concertul de sâmbătă seara, cel anunțat primul, cel ale cărui bilete s-au dat în mai puțin de o oră. A fost un cadou de ziua mea, cu bătaie lungă. Practic, sâmbătă mi-am sărbătorit din nou ziua de naștere, într-un cadru perfect și o stare mult mai bună ca acum 6 luni.

Să revenim la Rieu.

Înainte de toate, trebuie menționat că acest spectacol nu este unul de muzică clasică cum am citit diverse ironii pe internet despre faptul că e muzică clasică pentru mase, ceva subțire, pentru snobi, pentru oameni de lume care vor să fie văzuți, comercial peste poate și fără valoare artistică, eventual nememorabil și ceva de care ar trebui să te ascunzi că ți-a plăcut.

Nu este despre muzică clasică, e un sketch muzical plin de umor, pe alocuri emoționant, dar generator de o bună dispoziție pe care încă n-am mai întâlnit-o la niciun spectacol. Nimic scorțos, nimic nelalocul lui, de o dimensiune globală, egalizatoare, showul lui Rieu e gândit în fiecare detaliu chiar de către el. Te programează să te simți bine, să te legeni pe scaun în același ritm cu toată lumea, să zâmbești exact când vrea el și să pleci îmbogățit de stare, nu de cultură muzicală neapărat.

André Rieu nu este un virtuoz al viorii, ci al scenei și al publicului. Vioara este cel mult o baghetă de dirijor cu care dictează ritmul și emoțiile de ambele părți, este un actor carismatic care se oferă gradual spectatorilor.

Cum a fost momentul cu pauza?

Acum că s-au terminat concertele, pot să dau și spoilerul. După primul concert am citit în presă cum că Rieu a certat publicul de la București pe care l-a prins cu hotdog-ul și popcornul în gură și a întârziat începerea concertului după pauză. De fapt, momentul acesta a fost regizat după cum urmează:

Înainte de începerea concertului cu 15 minute a sunat un gong care anunța apropierea momentului, ca spectatorii să înceapă să-și caute locurile. Cu 5 minute înainte a sunat de 3 ori, deci toată lumea știa că începe la ora anunțată și s-a așezat. La 20:30 fix, Rieu a intrat cu alaiul și orchestra pe aleea din fața scenei.

Pauza a anunțat-o, dar n-a zis cât durează, toată lumea a presupus, ca și la Sala Palatului, la Operă sau la Ateneu că revenirea orchestrei pe scenă va fi semnalizată ca și începutul. A durat cât să te duci până la toaletă sau să-ți iei o apă, să faci doi pași să te dezmorțești… și surpriză, ne-am trezit cu Rieu pe scenă! ”Nu reîncep până nu stă toată lumea jos! Așa face publicul de la București?” Și a început să-i arate pe ecranele imense pe oamenii care își căutau locurile, fiecare cu ce avea: copii, suc de la sponsor, soție, înghețată de la sponsor, geanta iubitei, bere de la sponsor, alți trei prieteni de mână… în timp ce Rieu îi urmărea pe toți și făcea glume de pe scenă, spre deliciul celor deja așezați. Nu s-a simțit niciun fel de tensiune, nimeni nu s-a supărat, pauza a durat cu totul fix 15 minute.

Așadar, teoria mea (neverificată decât prin natura unui mic defect profesional) e că au fost momentele prin care sponsorii au fost arătați pe ecrane într-un mod foarte natural. Personal, am identificat toate brandurile care au susținut spectacolul. Dacă a fost gândit cu acest scop, momentul a fost cel puțin interesant marketing wise.

Altfel, spectacolul este plin de energie și cred că am mai spus-o, dar Piața Constituției mi se pare că e un loc special și din perspectiva artistului. Păcat că nu se amenajează peluza din fața Palatului Parlamentului în acest sens. La spectacolele de vineri și sâmbătă s-au dat 5000 de bilete la 10 euro și îmi imaginez că de pe scenă este impresionant să vezi o mare de oameni până la colosul luminat.

Watch how wonderful Piata Constitutiei looks during the concert.The audience was great! Everybody dancing!

Posted by André Rieu on Tuesday, June 9, 2015

 

11424435_10153446309137425_1416722492652918736_n

11406863_10153449947042425_8921028911383967934_n

Foto: Facebook Andre Rieu.

O părere asemănătoare de la Vlad.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *