shutterstock_111962621

Duminica de carte – „Léa Olivier și viața ei complicată”

Citind câteva pagini din cartea „Léa Olivier și viața ei complicată” a autoarei Catherine Girard-Audet mă gândeam cu ușurare: ce bine că am scăpat de adolescență! Ce valuri de gânduri antagonice se luptau în mintea mea mereu, ce preț puneam pe toate privirile și cuvintele celorlalți (încă mai fac asta uneori) și ce puțin mă prețuiam pe mine (asta nu mai fac niciodată)! Cu cât a trecut timpul am învățat să mă înțeleg și să fiu mai blândă cu mine însumi și să mă orientez mai bine în

Existența adolescentei Léa Olivier este complet dată peste cap atunci când părinții o anunță că trebuie să-și părăsească satul natal unde se află tot universul ei pentru a se muta, împreună cu ei și cu fratele mai mare, Félix, în Montreal. Prin e-mailuri și prin mesaje pe chat schimbate cu cea mai bună prietenă a sa, Marilou, și cu iubitul ei, pe nume Thomas, rămași „acasă”, dar și cu „noii prieteni” din marele oraș, Léa ne dezvăluie greutățile adaptării la viața într-o metropolă: un frate prea frumos și prea popular, note mai degrabă mediocre la cursurile de limba engleză, o relație amoroasă imposibil de păstrat la distanță, un grup de colege cool care îi provocă greutăți la noua școală…

ABC-ul fetelor a apărut în Canada în anul 2008 și este considerat un ghid indispensabil tinerelor și adolescentelor, fiind foarte lăudat de critici și de cititori. Traducătoare a sute de romane și lucrări adresate tinerilor și autor al mai multor cărți pentru adolescenți, Catherine este confidenta a mii de puștoaice din Quebec, care îi scriu pentru a-i împărtăși gândurile lor și pentru a găsi răspunsuri la diferite întrebări, fie pe blogul ei VRAK.TV, fie în paginile revistei COOL.

Cartea, în sine, este o înșiruire cronologică de e-mail-uri și mesaje pe chat, pe care Léa le schimbă, mai întâi cu cei mai buni prieteni ai ei, rămași „acasă”, Marilou și iubitul ei Thomas, pentru ca, odată cu începerea noului an școlar, să intre în conversații și colegii din Montreal. Elevă în clasa a IX-a, Léa traversează cea mai tulbure perioadă a sa: relația la distanță cu Thomas devine din ce în ce mai greu de păstrat, în viața ei își fac apariția noi băieți, care îi dau târcoale, un grup de colege „cu fițe” îi fac zilele de la școală un adevărat coșmar și, în plus, părinții o agasează în permanență, dorind să afle cum s-a adaptat. Primele săruturi, primele iubiri, primele decepții din dragoste se amestecă în existența izolată a tinerei Léa cu note proaste la cursurile de engleză, cu numeroase episoade în care se rătăcește prin marele oraș, dar și cu succesul nesperat pe care îl are odată cu publicarea primului ei articol în ziarul elevilor! La 14 ani, viața poate fi, într-adevăr complicată, fără să faci nimic deosebit pentru asta!

Prin structura sa și prin maniera grafică de prezentare a textelor, cititorul pare că citește o suită de e-mail-uri și de mesaje pe chat, uitând că, de fapt, ține în mână o carte! Poate fi o modalitate cât se poate de ingenioasă de a atrage tinerii spre lectură!

Seria este un best seller internațional, încă de la primul volum, cu milioane de exemplare vândute în întreaga lume, fiind astăzi tradusă în majoritatea limbilor de circulație. Seria originală a ajuns la volumul 7, autoarea, propunând cititorilor, în afară de romanul propriu-zis și o serie de ghiduri, cu sfaturi ale personajului principal, Léa, referitoare la look sau la prieteni, câteva „jurnale intime” sau carnețele de însemnări. Primele două volume ale seriei, ”Rătăcită” și „Bârfe” vor fi lansate la BookFest (20-24 mai 2015) sub sigla Creative Publishing, celelalte titluri (inclusiv ghidurile), urmând să fie lansate pe parcursul anului.

Despre volumul ”Rătăcită” pe care îl voi citi în premieră în săptămâna ce urmează voi vorbi la lansarea de la Bookfest și eu. Vă aștept sâmbătă, 23 mai între orele 15:00 și 16: 00.

Foto: Book Love by Shutterstock


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *